Ikarie XB 1 (1963)

ikarie_xb1_1963_plakat
Režie:
Premiéra v ČR: 16. 6. 2016 ()

Synopse: Je 2. polovina 22. století a kosmická loď Ikarie XB 1 putuje k Alfě Centauri za průzkumem mimozemských forem života. Její posádka, složená z vědeckých kapacit různých oborů, je daleko od sluneční soustavy vystavena neznámým, nepředstavitelným hrozbám. Ale veze si s sebou i řadu svých všedních lidských starostí a radostí. Kališovy černobílé obrazy v širokoúhlém formátu, Liškova novátorská elektronická hudba a přesvědčivé kulisy i kostýmy vytvářejí stylisticky vytříbený fikční svět daleké budoucnosti. Civilní výkony české herecké elity mu pak dodávají nečekanou přirozenost a psychologický rozměr. Autoři se při psaní scénáře volně inspirovali románem Stanisława Lema K mrakům Magellanovým. Za zmínku jistě stojí i skutečnost, že se ubránili prvoplánové a dobově poplatné politizaci, které žánr sci-fi často podléhal. Nepostavili proti sobě dva konkurenční systémy, žádný pomyslný východ a západ, nýbrž naději v lepší, morálně vyspělejší lidstvo a „sebranku“ 20. století, která po sobě zanechala jen samou zkázu.

Recenze:
Jeden z nejvýznamnějších českých sci-fi filmů se dočkal digitálního zrestaurování Národním filmovým archivem. Ikarie XB 1 režiséra Jindřicha Poláka z roku 1963 slavila ve své době úspěch jak mezi diváky, tak mezi kritiky. Ale jak retro snímek přijme zhýčkané publikum více než o 50 let později? Rozhodně dokáže příjemně překvapit pamětníky, kteří znají původní verzi, a neotřelostí zaujmout mladší generaci.

(photo&video: )

Video



Galerie


Články k filmu

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací