Režisér Ondřej Havelka projel na kole kraj, kde natáčel romantický thriller Hastrman

Karel Dobrý musel po hlavě skočit ze skály a Simona Zmrzlá nasadit kontaktní čočky.
 
 
Deset nominací na ocenění Český lev, čtyři vítězství, debutující režisér Ondřej Havelka, román Miloše Urbana oceněný Magnesií Literou a jeden z neobsazovanějších českých herců, tím vším se může pochlubit romantický thriller Hastrman, který měl minulý rok premiéru v našich kinech. Díky natáčení Ondřej Havelka šlápl do pedálů, Karel Dobrý nasadil dlouhé nehty a Simona Zmrzlá dvojbarevné kontaktní čočky.

Herec, zpěvák, tanečník a scénárista Ondřej Havelka se překážek nebojí a pro svoji režijní prvotinu si nezvolil ani trochu jednoduché téma. Sáhl po románu Miloše Urbana oceněného Magnesií Literou a rozhodl se Hastrmana převést na filmové plátno. Aby bylo natáčení vůbec reálné, rozhodli se tvůrci soustředit na děj první části obsáhlé knihy. Natáčení probíhalo na místech, o kterých autor ve své knize píše, a to v okolí Stvolínek, Zahrádek, Holan, v onom kraji „pod horou“, tedy pod horou Vlhošť. Tento kraj se nachází kousek od Máchova jezera. Režisér Havelka prozradil: „Po přečtení knížky jsem si ten kraj projel na kole a okouzlení čtenáře i cyklisty bylo totožné. Díky svému kamarádovi Danovi Dittrichovi jsem poznal i některá tajemná zákoutí tohoto kraje.“

Ústřední role, tedy postavy hastrmana alias barona de Caus, se chopil Karel Dobrý. Podle Havelky byl herec, hojně obsazovaný i v zahraničních produkcích, pro roli hastrmana předurčen. „Škála jeho vyjadřovacích prostředků je velmi široká, umí být elegantní aristokrat, ale zároveň se dokáže proměnit ve zvíře,“ vysvětlil režisér. Během natáčení nezůstala na Karlovi Dobrém nit suchá, a to doslova. Herec musel plavat mezi kapry v rybníce či skočit po hlavě do vody ze skály. Ale ani na souši to neměl jednoduché. Aby se mohl natočit hastrmanův rituál broušení nehtů, musel Dobrý absolvovat čtyřicetiminutové nandávání umělých nehtů a jejich půlhodinové sundávání.

Na Katynku v podání Simony Zmrzlé čekaly jiné výzvy – například scéna, kdy má zabít kohouta, aby skončilo období sucha. Ve skutečnosti samozřejmě žádné zvíře nezahynulo, herečka se ale svěřila, že by nebyla schopna kohouta zabít. Dodala ale, že se při natáčení této scény paradoxně hodně nasmáli. Herečku čekala i vizuální proměna. Své hnědé oči musela zamaskovat barevnými kontaktními čočkami, a to jednou zelenou a druhou modrou.

Snímek Hastrman se pyšní i deseti nominacemi a čtyřmi cenami Český lev, a to v kategoriích Hlavní herec – Karel Dobrý, Nejlepší kamera – Diviš Marek, Nejlepší hudba – Petr Wajsar a Nejlepší kostýmy – Eva Kotková.

(Foto: První veřejnoprávní)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací