Natáčení filmu Úsměvy smutných mužů zavedlo herce až do psychiatrické léčebny v Petrohradě

Dramatická komedie vznikla na motivy knižního bestselleru Josefa Formánka.
 
 
V létě roku 2018 jsme se poprvé mohli vydat po boku režiséra Dana Svátka do léčebny, abychom se zde spolu s postavami poprali se závislostí na alkoholu. Tragikomedie Úsměvy smutných mužů byla natočena na motivy knižního bestselleru Josefa Formánka, který spolu se Svátkem pracoval na scénáři.
Děj snímku se zaměřuje na osudy čtyř úspěšných mužů, a to spisovatele Josefa (David Švehlík), reprezentanta triatlonu Honzy (Ondřej Malý), geniálního matematika Milana (Jaroslav Dušek) a umělce Tomaše (Ivan Franěk), který se sblížil se svou nevlastní dcerou více, než je zdrávo.

Natáčení probíhalo i v psychiatrické léčebně v Petrohradě, které na herce velmi zapůsobilo, protože se zde setkali se skutečnými pacienty. „Ta setkání byla velmi silná, hluboká a obohacující. Už jen kvůli tomu stálo za to v tom filmu hrát. V místě mě nejvíc oslovil prastarý dub, s obvodem kmene kolem devíti metrů. Úžasná bytost,“ svěřil se Jaroslav Dušek. Aby herci své postavy ztvárnili co nejreálněji, někteří z nich v petrohradské léčebně na příkaz Dana Svátka strávili před natáčením dokonce několik dnů.

Filmování silného příběhu bylo pro herce mnohdy náročné. Se svou rolí se obtížně sžíval herec Ivan Franěk, i když ani okamžik neváhal a nabídku hrát ve filmu Úsměvy smutných mužů přijal, protože si režiséra Dana Svátka velice váží. „Asi nejtěžší pro mě bylo dostat se do kůže otce, který má milostný vztah s nevlastní dcerou, která je o 33 let mladší. Nebyl to příjemný pocit…,“ přiznal se Franěk. Práce na tomto projektu zanechala silný dojem i v Marice Šopovské, která ztvárnila manželku hlavního hrdiny. A na co nejvíce vzpomíná? „Na krásný natáčecí den v Kytlicích, kde to mám moc ráda. To jsme si s Davídem Švehlíkem užili. A pak také na jednu z nejvypjatějších scén filmu, kterou jsme jeli pouze jednou na jeden záběr a půlka štábu se po ní zhroutila. Ale nechci prozrazovat, která konkrétně to je,“ řekla herečka.

Snímek Úsměvy smutných mužů bodoval nejen u diváků, ale i kritiků. Dokonce si odnesl i sladkou cenu, a to Cenu filmových fanoušků, která se uděluje v rámci ocenění Češký lev.

Dalších postav se chopili například Alois Švehlík (otec Josefa), Táňa Medvecká (matka Josefa), Simona Babčáková (primářka Válková), Jaroslav Plesl (Evžen), Petra Nesvačilová (doktorka Halíková), David Smečka (Patrik), Rostislav Novák st. (Pravoslav), Ha Thanh Špetlíková (Soňa), Tomáš Měcháček (Olaf) a mnozí další.

(Foto: Holiday Films)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací