Velvyslanec Litvy Edvilas Raudonikis, režisér Ernestas Jankauskas a herečka Gabija Siurbytė na slavnostním zahájení Severského filmového podzimu 2019

Filmovou přehlídku otevřelo litevské drama Byl tady Saša.
 
 
Je tomu již deset let, kdy nám podzim zpestřuje přehlídka kinematografie severských a pobaltských zemí Severský filmový podzim. Jubilejní ročník byl již tradičně slavnostně zahájen v pražském kině Lucerna za přítomnosti vzácných zahraničních hostů.

„Krásné odpoledne, vážení diváci, moc vás vítám na dalším zahájení Severského filmového podzimu. Zahajovacím filmem bude nejen úplně poprvé debut, ale také film z Pobaltských republik,“ těmito slovy moderátor otevřel slavnostní večer.

Není proto divu, že se na podiu vystřídalo hned několik hostů spojených s litevskou kulturou. Jako první se s přítomnými hosty pozdravil velvyslanec z Litvy, a to Edvilas Raudonikis. Zlatým hřebem byla delegace doprovázející litevské drama Byl tady Saša, které letošní Severský filmový podzim otevřelo.

Režisér Ernestas Jankauskas a herečka Gabija Siurbytė před publikem zavzpomínali na svoji první návštěvu Prahy. „Před 20 lety jsem zde byla na školní exkurzi a tehdy jsem si nepředstavovala, že tady budu po takové době představovat film, ve kterém sama hraji,“ svěřila se Siurbytė. Ernestas Jankauskas na tom je velmi podobě. „Já jsem byl před 20 lety v Zoologické zahradě,“ přiznal se režisér.

Jak to na slavnostním zahájení Severského filmového podzimu vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací