3. a 4. díl minisérie Marie Terezie s Vojtou Kotkem a novou představitelkou titulní role Stephanií Reinsperger

Natáčení v tropických teplotách, 1800 komparzistů či Český národní symfonický orchestr.
 
 
Na televizní obrazovky míří druhá řada minisérie Marie Terezie. Třetí a čtvrtý tv film o jedné z nejvýznamnějších vladařek nabídne nejen pokračování pozoruhodného příběhu, ale i změnu představitelky titulní role. Marie-Luise Stockinger, která nás provázela první sérií, byla nahrazena herečkou Stephanií Reinsperger.

Tentokrát se s Marií Terezií podíváme do let 1741 až 1745, kdy probíhaly války o rakouské dědictví. Scénáristka Mirka Zlatníková vyslyšela prosby Vojtěcha Kotka, jehož František Štěpán Lotrinský dostal mnohem více prostoru. „S oblibou říkám, že moje postava, František Štěpán, se konečně stává opravdovým hráčem v politické šachové partii, která se sehrává v dalších dvou dílech. Naplno se projeví jeho talent pro podnikán,“ popisuje vývoj svojí postavy Kotek. Herec dále prozradil, že natáčení v těžkých kostýmech bylo během letních tropických teplot velmi náročné, ale velmi si pochvaloval spolupráci s novou Marií Terezií s tváří Stephanie Reinsperger.

 

Natáčení s Vojtou Kotkem si nemohla vynachválit i Reinsperger, která ho na tiskové konferenci přirovnala k hereckému pokladu. „Snažila jsem se ji vykreslit jako pouhou lidskou bytost, i když si nedokážu představit, jaké to bylo vyrůstat s pocitem takové moci. V Rakousku uctíváme Marii Terezii téměř jako bohyni, myslím, že tato minisérie by ji mohla trochu polidštit, a takovým způsobem jsem se ji i snažila zahrát,“ popisuje svůj přístup k roli Stephanie Reinsperger. Na setkání s novináři kreativní producent Jan Maxa přiblížil i důvod přeobsazení ústřední role. Dle jeho slov první dva díly ukazovaly Marii Terezii jako dívku, ale ve třetím a čtvrtém filmu již sledujeme osudy dospělé ženy.

Štáb zavítal do mnoha lokací, a to zámek Kroměříž, zámek Valtice, barokní divadlo Český Krumlov, Mahenovo divadlo v Brně, zámek v Roudnici nad Labem, Trojský zámek v Praze, zámek Kačina, hrad Špilberk, zámek Jaroslavice, vodní mlýn Slup,Colloredo-Mansfeldský palác v Praze, exteriér Nosticova paláce a okolní ulice v Praze, zámek Jaroměřice nad Rokytnou, Terezín, pražský kostel sv. Tomáše, Invalidovna a pražská Loreta.

Tvůrci se museli potýkat nejen s nemalým cestováním, ale i velkým množstvím komparzistů. Konečné číslo dosahuje hodnoty 1800. Jedna z nejnáročnějších scén z tohoto hlediska čítala 260 komparzistů, 22 herců a 20 tanečník. Za zmínku stojí i hudba, protože soundtrack nahrál Český národní symfonický orchestr.

Příběh Marie Terezie ovšem ještě není u konce. Scenáristka Mirka Zlatníková na TK prozradila, že již pracuje na dalších dílech a s úsměvem dodala: „Padají hlavy.“ První dva díly Marie Terezie si budeme moci na ČT 1 připomenout 28. a 29. prosince 2019. Premiéra třetího filmu je naplánovaná na 1. ledna 2020 a čtyřku uvidíme 5. ledna 2020.

Jak to vypadalo na pražské TK, se můžete podívat ve fotogalerii na našem Facebook profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací