Recenze Dolittle: Doktor, který umí mluvit se zvířaty je zpět a na bedrech mu leží osud Británie

Nový doktor Dolittle zachraňuje britskou královnu. V mezičase léčí své zlomené srdce.
 
 
Kdo by neznal Johna Dolittla, dobrosrdečného lékaře schopného se dorozumět s každým zvířecím pacientem v okolí. Nový snímek režírovaný Stephenem Gaghanem má však na rozdíl od dolittlovských pokusů posledních let hlavu, patu i šanci se zalíbit dospělému publiku.

Velkou výhodu oproti nefunkčním, šroubovaným verzím (kupříkladu všemožných rádoby zápletek s dcerou doktora Dolittla) má nový snímek v tom, že se nepokouší navázat na žádný z předešlých filmů a pouze přebírá nejzákladnější faktografickou kostru. Prakticky jediné, co zůstává, je postava empatického doktora s výjimečnými schopnostmi.

Ten se v Británii proslavil natolik, že jej královna Viktorie jmenovala svým osobním lékařem. Po tragické smrti manželky se však Dolittle uzavírá do sebe a odmítá jakýkoli styk s okolním světem. Jeho jedinými přáteli za zdmi velkolepého panství jsou zvířecí schovanci, lidem už totiž nevěří.

Jednoho dne se za lékařem vetře chlapec (Harry Collett), který si ze všeho nejvíc přeje být jeho učedníkem, a přestože se Dolittle nejdříve brání, nakonec smířeně přijímá. Královna Viktorie totiž umírá na neznámou chorobu a Dolittle se se svými přáteli budou muset vydat na dalekou cestu, aby přivezli plod ze stromu bájné Rajské zahrady. Ten jediný totiž může zachránit nejen Viktorii, ale i celou zemi. Vrah je přitom královskému dvoru blíž, než by si kdo pomyslel.

První filmovou adaptaci dětské knihy Hugha Loftinga divákům v roce 1967 představil Richard Fleischer – u nás je známá pod názvem Pan doktor a jeho zvířátka. Řekne-li se ale doktor Dolittle, mnozí si spíše vybaví věčně vysmátého Eddieho Murphyho, který se v roli představil na konci devadesátých let a sžil se s ní natolik, že následovalo několik dalších pokračování. 

Laťka tak byla pro Roberta Downeyho Jr. nastavena poměrně vysoko, experiment ale vyšel na jedničku.Laťka tak byla pro Roberta Downeyho Jr. nastavena poměrně vysoko, experiment ale vyšel na jedničku. Nový Dolittle je sice jiný než ti předešlí, není ale o nic méně vtipný, naopak. Downey postavu obohatil o své osobní kouzlo a z Johna Dolittla učinil lidem blízkého, trochu jízlivého, pro zvířata žijícího lékaře, který svou brilantností a genialitou trochu připomíná postavu Sherlocka Holmese, kterého Downey před nedávnem rovněž ztvárnil.

Kromě konzistentní dějové linky či vtipných scén jsou významným pilířem snímku jak herecké hvězdy – kromě Downeyho Jr. třeba Antonio Banderas v roli Dolittlova tchána, ale i ti, kteří poskytli některému ze zvířecích aktérů svůj hlas, mezi nimi kupříkladu Selena Gomez jako žirafa nebo Rami Malek jakožto ustrašená gorila. Čeští diváci se však jejich hlasů v kinosálech nedočkají, neboť se k nám Dolittle podívá pouze ve verzi s dabingem. Což je velká škoda.

Co je tentokrát na Dolittlovi velmi sympatické, je fakt, že ona schopnost „porozumět zvířatům“ v tomto případě není ničím dědičným, ale něčím, co se může naučit úplně každý, kdo němým tvorům dostatečně otevře své srdce. Fakt, že hrdinou může být každý, pak kompenzuje jakýkoli náznak infantilnosti nebo přepálených scén.
 

Robert Downey Jr. jako doktor Dolittle.


 

Dolittlův učeň naváže se zvířaty velmi rychle silné přátelství.


 

Antonio Banderas v roli pirátského tchána.


 

75%

Dolittle / The Voyage of Doctor Dolittle

Co je tentokrát na Dolittlovi velmi sympatické, je fakt, že ona schopnost "porozumět zvířatům" v tomto případě není ničím dědičným, ale něčím, co se může naučit úplně každý, kdo němým tvorům dostatečně otevře své srdce. Fakt, že hrdinou může být každý, pak kompenzuje jakýkoli náznak infantilnosti nebo přepálených scén.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací