Vysoká hra inspirovaná zkušenostmi reálného policisty s Richardem Krajčem míří na televizní obrazovky

Krajčo se bude snažit odhalit korupční struktury u policie a v politice.
 
 
Režisér a scénárista Jiří Svoboda natočil dvojdílný televizní thriller Vysoká hra, který vychází z několika konkrétních kriminálních kauz, jež nejsou dodnes právně dořešeny. Ústřední role se chopil Richard Krajčo, který se v českém filmu znovu objevuje po téměř sedmi letech.

„Půjde o thriller, v němž si hlavní hrdina nemůže být jist ani loajalitou kolegů. Kromě reflexe kriminálního a policejního prostředí bych filmem rád přiblížil divákovi psychosociální změny, které představuje neomezená možnost vhledu do našeho soukromí prostřednictvím stále dokonalejších elektronických prostředků. Současné systémy sledování a odposlechu jsou velmi dokonalé, vejdou se do kufříku a lze je v zahraničí zakoupit za asi 20 až 70 milionů Kč. V České republice se pohybuje asi deset těchto přístrojů, jejichž vlastníky nejsou policisté,“ představuje děj filmu Jiří Svoboda.

Natáčení probíhalo několik měsíců, kdy jsme štáb mohli potkat v mnoha pražských lokalitách. Například obyvatelé Proseku přihlíželi jedné horké letní noci policejnímu zásahu, kdy Richard Krajčo a Martin Finger oblékli neprůstřelné vesty. Vůz plný těžkooděnců pod rouškou tmy přijíždí k salonu nabízející thajské masáže. Ozbrojení policisté následně vtrhnou dovnitř. To vše zachycují kamery pod bedlivým dozorem režiséra. Co se bude dít uvnitř budovy se ovšem dozvíme až ve filmu.

Richard Krajčo se před filmovou kameru postavil po téměř sedmi letech. Naposledy jsme ho mohli vidět v dramatické komedii Křídla Vánoc, kde se seznámil se svou současnou manželkou, režisérkou Karin Babinskou. Že roli ve Vysoké hře přijal je zásluhou režiséra. Napoprvé ovšem nabídku dokonce odmítl. „Odmítl jsem ji s těžkým srdcem, ale před nějakou dobou jsem se rozhodl, že nebudu točit, abych se mohl více věnovat svým dětem a kapele. Scénář se mi ale líbil hned. Je dramatický, něco opravdu sděluje. Když se po mnoha měsících režisér vrátil, tak věděl, kam zatlačit. Učil na FAMU moji ženu. A nakonec mě oba dva zlomili,“ přiznal s úsměvem Krajčo.

Dalších rolí se chopila celá řada známých umělců. Tomášova tchána hraje Tomáš Töpfer, investigativní novinářku Simonu Anna Fixová, velitele útvaru Smrčka Martin Finger, významného poslance opoziční politické strany Morávka Miroslav Donuti či tajemného muže Židlického, který všechno zařídí a zjistí Ondřej Vetchý. Ve filmu se dále představí Ladislav Hampl, Adrian Jastraban, Ivan Franěk, Jan Kolařík, Kajetán Písařovic, Karin Krajčo Babinská, Jaromír Dulava, Veronika Arichteva, Jana Švandová, Kristýna Frejová, Ondřej Kavan, Petr Motloch a další.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací