Michael Třeštík pokřtil knihy Aspoň jsem to zkusil a Umění vnímat umění pro děti a rodiče

Během krátkého rozhovoru přiblížil i knižní pokračování dokumentu Katka.
 
 
Český prozaik, architekt, publicista a dokumentarista Michael Třeštík představil své dvě nové knihy, a to průvodce světem výtvarného umění pro malé i velké – Umění vnímat umění pro děti a rodiče a soubor vtipných postřehů ze života – Aspoň jsem to zkusil. Obě díla pokřtil Petr Koubský s Renatou Mužíkovou.

Knihu Aspoň jsem to zkusil autor popisuje jako deníkový záznam věcí, které se přihodily minulý rok. „Je to myšleno trochu vážně, i když to vážně napsané není,“ dodal Třeštík. K názvu se vztahuje i krátká historka. „Je to citát z Přeletu nad kukaččím hnízdem. Je to proto, že během toho roku dělala moje žena film o Formanovi a Formanem se u nás hodně žilo. Takže jsem tomu citátu neunikl,“ prozradil Michael Třeštík.

Publikace Umění vnímat umění pro děti a rodiče je naopak pokusem zpřístupnit výtvarné umění dětem tak, aby je to neotrávilo. Narozdíl od předchozí knihy Umění vnímat umění toto zpracování neobsahuje data či odborné termíny a více se opírá o konkrétní obrazy.

Autora jsme se zeptali i na chystanou knihu o narkomance Katce, která navazuje na dokument Heleny Třeštíkové z roku 2009 pyšnící se oceněními Český lev a Cenou české filmové kritiky. Michael Třeštík uvedl, že kniha přinese nejen to, co následovalo, ale i co zveřejněnému příběhu předcházelo. Cílem bylo přiblížit osud Katky v celé šířce. Publikace bude obsahovat i fotografie, jejichž autorem je syn Michaela Třeštíka, který ji čtyřiadvacet let fotografoval. Kniha by měla vyjít během června.

Jak to na akci vypadalo, se můžete podívat ve fotogalerii na našem Facebook profilu. Celý rozhovor s Michaelem Třeštíkem naleznete na našem YouTube kanálu ČK LIVE.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací