60. Zlín Film Festival zveřejnil seznam filmů, které se utkají o Zlaté střevíčky

Letošní mezinárodní soutěž bude mít i českého zástupce.
 
 
Jubilejní Zlín Film Festival měl probíhat právě v těchto dnes, kvůli pandemii koronaviru se ovšem 60. ročník přesunul na září. I letos se bude soutěžit, a to ve dvou hlavních kategoriích Mezinárodní soutěž filmů pro děti a Mezinárodní soutěž filmů pro mládež. A kdo se pokusí získat Zlatý střevíček? Dramaturgové zveřejnili seznam kandidátů.

„Každý z filmů, který u nás bude bojovat o Zlatý střevíček, se v České republice představí vůbec poprvé. Festivaloví diváci tak budou mít opět jedinečnou příležitost nahlédnout do dětského světa prostřednictvím filmů z Jižní Koreje, Mexika, Austrálie, Španělska, Brazílie, Norska a mnoha dalších,“ uvádí umělecká ředitelka ZFF Markéta Pášmová.

V Mezinárodní soutěži filmů pro děti se utkají filmy Summer Rebels (Německo, Slovensko), Monica and Friends – Bonds, (Brazílie), H is for Happiness (Austrálie), Starry Road (Čína), The House of Us (Jižní Korea), The Crossing (Norsko) a My Hero Alexis (Chile).

V Mezinárodní soutěž filmů pro mládež budou o přízeň poroty usilovat snímky Sunburned (Nemecko, Polsko, Nizozemsko), Life without Sara Amat (Španělsko), The Pack (Česká republika, Slovensko, Lotyšsko), Rocks (Velká Británie), Perfect 10 (Velká Británie) a Summer White (Mexiko).

Jak již výčet napovídá, mezi nominovanými filmy se nachází i český zástupce, a to The Pack (česky Smečka) režiséra Tomáše Polenského. Jedná se o celovečerní hraný debut mladého režiséra, který se věnuje tématu šikany v mládežnickém hokejovém prostředí. „Smečka je film o teenagerech a pro teenagery. Jako takový přesně zapadá do skladby snímků, které zlínský festival svým divákům už šedesát let nabízí. Jsme rádi, že Česká republika bude mít svého kandidáta v mezinárodní soutěži což, zejména v posledních letech, nebylo běžné. O to víc nás těší, že příběh zasazený do Zlína, navíc hokejového Zlína, bude mít premiéru právě před zlínským publikem. Věříme, že uvedení v rámci Zlín Film Festivalu bude pro film také úspěšným startem jeho účasti na zahraničních festivalech,“ svěřila se Pášmová.

(Foto: The Pack/Smečka, ZFF, David Neff)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací