Večerníček slaví narozeniny, zrodil se před pětapadesáti lety

Česká televize pořádá tematickou výstavu.
 
 
Hned několik generací těsně před spaní usedlo před televizní obrazovky, kde chlapec s papírovou čepicí uvedl některou z krátkých pohádek. Hlas mu tehdy propůjčil pětiletý Michal Citavý. Dnes již legendární znělka vznikala v červenci a srpnu roku 1965. Česká televize se rozhodlo oslavit pětapadesátiny Večerníčku oslavit výstavou na Kavčích horách s názvem „Večerníček má narozeniny!“

Víte, která pohádka se vysílala jako první? Byl to Kluk a kometa režiséra Ludvíka Ráži. Na první barevnou pohádku jsme si museli počkat až do roku 1973. V rámci oslav jubilea je vhodné si připomenout i několik zajímavostí. Jediným čistě hraným seriálem jsou Krkonošské pohádky (1974) režisérky Věry Jordánové. Tento titul se zároveň pyšní i přívlastkem nejsledovanější večerníček poslední dekády. „Za padesát pět let bylo uvedeno čtyři sta seriálů. Ještě donedávna byl nejdelším večerníčkem Bob a Bobek, ale nyní je překonán Patem a Matem, kteří mají celkem sto dvacet devět epizod. V současné době Česká televize připravuje i nové cykly, a to pokračování Chaloupky na vršku a zcela nový titul Jezevec Chrujda, jenž namluví Jiří Lábus,“ dále prozradil dramaturg Déčka Miloš Zvěřina.

Interaktivní výstavu Večerníček má narozeniny! lze navštívit na Kavčích horách v Galerii ČT denně, a to včetně víkendů od 10:00 do 18:00 zdarma až do května příštího roku. „Nosnými tématy jsou prožitky, dětský svět a svět fantazie, ale také důležitý odkaz české animované tvorby pro děti, jako jednoho z pokladů české kultury, který je prezentován množstvím scén, her a ukázek z nejznámějších pohádek. Návštěvníky seznámíme také s mistry a autory večerníčků,“ uvádí kurátorka výstavy Jana Sommerová.

Na kluky a holky tu čeká například prohlídka Pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky, dům Josefa Lady s kocourem Mikešem, autíčko Krtečka, ve kterém se děti mohou i projet či možnost udělat si fotografii s Trautenberkem. Odvážní malí umělci si mohou vyzkoušet práci na dabingu Jiřiny Bohdalové, Petra Nárožného, Josefa Dvořáka, Karla Högera a dalších.

(Úvodní foto: výstava Večerníček má narozeniny!,Česká televize)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací