Komedie Jak ukrást Venuši zahájí 5. ročník Marienbad Film Festivalu

Filmy, intermediální a audiovizuální performance, divadlo i podcasty.
 
 
Letošní Marienbad Film Festival je jiný, protože těší své příznivce po celé léto. K této specialitě přistoupili organizátoři proto, aby kultura oživila utichlé lázeňské město po koronavirové krizi. Nyní ale nastává čas, kdy festival vyvrcholí filmovou přehlídkou a doprovodným programem od 27. do 30. srpna 2020.

„Přestože většina festivalů musela svůj program omezit, nám se zatím podařilo zachovat každoroční srpnový festival v plném rozsahu a obohatit program o pět sobotních dvojprojekcí v průběhu července a srpna na různých místech Mariánských Lázní, které jsme zpestřili debatou s pozvaným hostem,” svěřila se ředitelka festivalu Zuzana Stejskalová.

Pátý ročník Marienbad Film Festivalu zahájí projekce komedie Jak ukrást Venuši režiséra Williama Wylera v hotelu Lesní mlýn původně Donbas, který dlouhá léta chátral a v posledním roce se částečně otevřel veřejnosti jako prostor pro kulturu.

Sekce Theatre Electrique nabídne výběr současné́ filmové tvorby v oblasti experimentu formy a narace v rámci současné postcovidové audiovizuální situaci. „Náplň této sekce se skládá z pěti částí. První částí je site-specific art Michala Kindernaye, pokračujeme imerzivním divadlem Jakuba Čermáka, rekonstrukcí performance Romana Štětiny, další částí je kolekce krátkých filmů dvojice Matěj Sláma a Jakub Vrbík a poslední částí je dokumentární sci-fi o sofistikované umělé inteligenci Viery Čákanyové,” upřesnil dramaturg festivalu Lubomír Konečný. Z konkrétních děl jmenujme například divadelní queer inscenaci Marie Stuartovna, film FREM slovenské autorky Viery Čákanyové či Suvenýr 2015/2020 Romana Štětiny. Theatre Electrique je úzce propojena i se vzácnými hosty, protože všichni jmenovaní umělci do Mariánských Lázní osobně přijedou.

Chybět nebude Forum Marienbad prezentující aktuální filmovou tvorbu v oblasti experimentu narace a formy z celého světa. Organizátoři vybrali 19 českých a 3 zahraniční projekty z 86 přihlášených děl z 16 zemí světa. Na návštěvníky festivalu čeká i Marienbad Kaffehaus na Ferdinandově kolonádě přinášející nejen voňavou kávu a loupáky, ale i osmidílný podcast Pohřešovaná a novinku Anatomie strachu.

(Foto: Marienbad Film Festival)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací