Filmové události #35/20: Proběhl Marienbad, další na řadě je Zlín Film Festival

Období festivalů je tu.
 
 
Na začátek však jedna smutná zpráva, opustil nás herec Chadwick Boseman. Letitia Wright se objeví v seriálu Small Axe. V uplynulých dnech se uskutečnil filmový festival v Mariánských Lázních. Podobná akce se zanedlouho chystá i ve Zlíně. Kelly Marie Tran ze Star Wars bude v nové disneyovské pohádce. Chystá se i hraná verze animáku Powerpuff Girls. Zpátky jsou i Lovci duchů v prvním teaseru k posledním epizodám patnácté řady. V ukázce se představila i Enola Holmes. Apple TV+ pak nabídne pořad s hlasy Paula Rudda a Toma Hiddlestona.

#35/20

Ve věku třiačtyřiceti let zemřel herec Chadwick Boseman. Podlehl rakovině střev, se kterou bojoval už od roku 2016. V období, kdy se potýkal s touto vážnou nemocí, stačil natočit několik snímků. Nejvíce ho proslavila role prvního černošského superhrdiny Black Panthera ve filmovém světě MCU. Kromě toho se objevil ve snímcích 42, Velký draft, Marshall nebo Bratrstvo pěti.

V Black Pantherovi se vedle něj mimo jiné objevila i Letitia Wright, která zde ztvárnila jeho sestru Shuri. Ta nově zveřejnila, že se objeví v minisérii Small Axe vznikající pod režií Steva McQueena. Wright zde ztvární Altheiu Jones-LeCointe, skutečnou černošskou fyzičku a vědkyni. První tři epizody pořadu by měly otevřít letošní ročník Newyorského filmového festivalu 25. září, oficiálně by pak měly být k vidění na BBC a streamovací platformě Amazon Prime Video.

(Foto: Black Panther, Marvel Studios)

Uplynulý týden pak odstartoval sezónu českých filmových festivalů, které byly z většiny odloženy, kvůli covidu-19. Prvním, kdo dostal zelenou, byl Marienbad Film Festival, Mezinárodní filmový festival v Mariánských Lázních. Jeho pátý ročník byl zahájen ve čtvrtek 27. srpna a byl zakončen v neděli 30. srpna. Návštěvníci zde mohli zhlédnout experimentální snímky všeho druhu.

(Foto: Folk, Marienbad Film Festival)

Po Marienbadu nastoupí 60. ročník Zlín Film Festivalu. Ten se zaměřuje především na filmovou tvorbu pro děti a mládež. Původně měla akce proběhnout již v červnu, ale z důvodu pandemie byla přesunuta na začátek září a uskuteční se tedy v období od 4. do 10. září.

Na děti je cílená i Raya a drak, chystaný animovaný film studia Disney. Tvůrci nyní oficiálně poskytly první informace i fotografie k plánovanému projektu. Titulní hrdince propůjčí hlas Kelly Marie Tran známá coby Rose Tico ze Star Wars, vedle ní tu pak zazní Awkwafina jako drak Sisu. Děj se točí kolem Rayi, která musí opustit svůj domov, když temná zlá síla ohrožuje její království, a najít posledního draka, který jí pomůže zastavit zlého padoucha Druuna. Snímek by měl být uvedený v kinech v březnu příštího roku.

Naopak hraného zpracování se dočká populární animovaný seriál Powerpuff Girls, který sleduje tři dívky vytvořené zmateným vědcem, které společně bojují proti zlu. Tvůrci se však rozhodli, že pořad potřebuje update a údajně naplánovali jeho live action verzi, detaily však zatím nejsou známy.

Trochu drsnější pořad jsou Lovci duchů sledující osudy bratrů Deana a Sama Winchesterových, kteří společně bojují proti démonům a jiným nadpřirozeným bytostem. Letos by se však měli dočkat svého konce, poslední řada odstartovala již minulý podzim, avšak kvůli covidu-19 musela být v půlce zrušena. Herci se však již vrátili k natáčení a minulý týden byl dokonce odhalen teaser k posledním pár epizodám, které odstartují na začátku října.

V oficiální ukázce se pak představila i Enola Holmes, sestra slavného detektiva Sherlocka Holmese. Titulní roli si zde zahrála Millie Bobby Brown, její bratry Sherlocka a Mycrofta pak Henry Cavill a Sam Claflin a jejich matku Helena Bonham Carter. Příběh se zabývá titulní Enolou, která řeší záhadné zmizení své matky. Snímek bude k vidění na Netflixu od 23. září.

Konkurenční Apple TV+ pak chystá hned tři přírodovědné dokumentární seriály. Ten první, Becoming You, zabývající se vývojem dětí a tím, jak prvních 2000 dnů na zemi ovlivňuje vývoj dítěte, namluví Olivia Colman. Tom Hiddleston pak provede druhým pořadem, pojmenovaným Earth At Night In Color. Ten má podle jeho tvůrců používat inovativní technologie k nočnímu snímání a poprvé předvést na kameře noční život zvířat v barvách. Do třetice je tu pak Tiny World, zabývající životem nejmenších zvířat na naší planetě. Namluví ho Paul Rudd známý jako nejmenší marvelovský hrdina Ant-Man.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací