Dokumentární cyklus Trans* nabídne intimní portrét pěti lidí s transgender a nebinární životní zkušeností

Co je dysforie?
 
 
V říjnu dostaneme možnost seznámit se s pěticí lidí, kteří nesplňují zažité představy ohledně dvou daných pohlaví. Každí díl dokumentárního cyklu Trans* nám přiblíží život člověka, který prožívá tzv. dysforii, tedy pocit, že mu určené pohlaví nesedí.

Jedním z účastníků dokumentu Trans* je i Fipah. „Jsem Fipah. Jsem arodová osoba, nejsem žena, nejsem muž, nejsem mezi těmito rody. Necítím gender (rod), neznám ten pocit. Jednoduše jsem živá lidská bytost, v tomto ohledu uvnitř nic jiného necítím,“ prozradila Fipah, agendrová osoba.

Šestidílný pořad, který pocházející z produkce Streamu, bude od 6. října 2020 k vidění na videoportálu Televizeseznam.cz a od 12. října i na Televizi Seznam vždy ve dvou po sobě jdoucích dílech. „Před rokem jsem začal mít silný pocit, že se z transgender tématu stává politické téma a z médií jsem dostával jen kusé a vlastně pořád ty samé informace o tom, co to ti transgender lidé jsou a co chtějí. Sám jsem měl ohledně tohoto tématu spoustu předsudků. Já i Štěpán Svoboda, kterého jsem k natáčení přizval pro jeho úžasný cit pro rytmus a vizuálnímu cítění, chápeme, že svět není černobílý. Ne všechno, co se dozvídáme z médií, je čistá pravda. Proto jsme oslovili organizaci Trans*parent, se kterou jsme vedli několikaměsíční konverzaci, jejímž výsledkem je tento dokument. Díky neuvěřitelné otevřenosti našich respondentů jsme dostali aspoň částečný vhled do situace trans komunity v Česku,“ uvedl režisér díla Filip Štoček.

(Foto: Trans*, Stream, Televize Seznam)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací