Recenze Voyagers – Vesmírná mise: Lidstvo hledá novou planetu. Burgerovo sci-fi poukáže na naše slabiny i evoluční sílu

Musíme najít novou Zemi. Co když ale cesta k ní trvá 86 let? 

Zmíněnou existenciální otázku si tentokrát položil americký režisér Neil Burger. Ve sci-fi snímku Voyagers – Vesmírná mise takovouto cestu nejen zobrazuje, ale také výstižně odhaduje nejhlubší vnitřní konflikty jejích účastníků. 

Představa, že bude naši planetu v roce 2063 trýznit sucho, bohužel není nijak vzdálená realitě. Neil Burger vzdává šance lidstva na přežití na povrchu planety, kterou již zničilo – a vysílá své hrdiny pátrat po nové do hlubin vesmíru. Jednu takovou opravdu najdou. Háček je v tom, že cesta k ní trvá dlouhých 86 let. 

Ze Země tedy odstartuje raketa s 30 dětmi se speciálním výcvikem, které jsou takzvanou Generací 1. Tedy tou, která má za úkol udržet supermoderní vesmírné plavidlo v chodu, rozmnožit se a znalosti předat svému potomstvu. Šance, že se dožijí konce mise a spatří světlo nové planety, je nulová. Aby psychicky složitý úkol zvládli, jsou jim do pití přimíchávány drogy, které je zbavují pudů a emocí. Co se však stane, když se někteří z nich této metodě vzepřou a pokusí se nastolit vlastní pravidla? 

Ve Voyagers najdeme opravdu vše – romantiku, tísnivou atmosféru psychologického thrilleru i snahu o futuristickou vizi toho, co nás může b Co se Burgerovi, který už má za sebou několik úspěšných snímků jako je Iluzionista, Divergence nebo Nedotknutelní, velmi daří, je práce s emocemi. Reflexe stinných stran lidského ega i neutuchající biologické snahy o přežití je zpracovaná natolik dobře, že kompenzuje díry ve scénáři nebo místy nepřiměřeně rychle gradující děj. V jeho Voyagers najdeme opravdu vše – romantiku, tísnivou atmosféru psychologického thrilleru i snahu o futuristickou vizi toho, co nás může brzo potkat. Colinu Farrellovi navíc role až podezřele stoicky klidného „otce“ posádky velmi sedí. 

Co celou zápletku ozvláštňuje, je tajemná postava jakéhosi mimozemšťana, v jehož existenci někteří členové posádky věří, a který podle nich škodí lodi i lidem okolo. Pro celý děj má zpočátku nevýrazný prvek ale klíčový význam, který není prvoplánový. Poté, co se posádka rozdělí na dva tábory, je znatelná paralela – především v podobě antihrdiny, který začne slibovat ochranu před vnějším nepřítelem. 

Přestože pár romantických odboček působí jako pěst na oko a některé dialogy nebyly napsány příliš šťastnou rukou, jsou Voyagers podívanou, která má potenciál uspokojit fanoušky sci-fi žánru. 

 

 

Generace 1 vyráží na misi za záchranu lidstva. 

Voyagers: Vesmirna mise
(Foto: AGC Studios)

Colin Farrell jako vedoucí posádky a psycholog zároveň. 

Voyagers: Vesmirna mise
(Foto: AGC Studios)

Podaří se partě puberťáků polapit záhadného „mimozemšťana“? 

Voyagers: Vesmirna mise
(Foto: AGC Studios)
75%

Voyagers: Vesmírná mise / Voyagers

Přestože pár romantických odboček působí jako pěst na oko a některé dialogy nebyly napsány příliš šťastnou rukou, jsou Voyagers podívanou, která má potenciál uspokojit fanoušky sci-fi žánru. 

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací