Recenze Okupace: Komedie plná psychedelie, neonu a kouře. Nohejl resuscituje českou filmovou scénu

Co se stane v divadle, to v něm také zůstane. 

Režijní debut Michala Nohejla už v prvních vteřinách přesvědčí, že není „typickou českou“ komedií zasazenou do období normalizace, jakých vznikl bezpočet. Namísto toho snímek laděný v rytmu neonové psychedelie divákům nabízí neokoukané scény i mimořádně trefné, humorné situace. 

Nudnou komorní párty po představení herců drobného pražského divadla naruší návštěva neočekávaného hosta. Tím je namol opilý ruský důstojník, který do budovy vpadne s kanystrem benzinu a naléhá, aby s ním osazenstvo popíjelo vodku.

Přítomní se pokoušejí vetřelce všemožně zbavit, Rus se však výborně baví a bere si postupně každého na paškál – ať už krásnou studentku Miladu, vyhořelého režiséra, podlézavého ředitele divadla nebo zbabělé herce. Situace se stále vyostřuje, až graduje do bizarních podob. Během jediné noci se v baru může změnit ledacos. i v Nohejlově Okupaci platí, že nevyjdou stejní lidé, jací do něj vešli. 

Nohejlův film překvapuje především neotřelým provedením.Nohejlův film překvapuje především neotřelým provedením, kde jsou herci chvílemi takřka zahaleni v kouři cigaretového dýmu a noc se nese v rytmu psychedelických tónů Kill the Dandies!. Zvláště úvodní scéna, v níž se herci pohupují v rytmu ústřední písně a která celý film otevírá, je velmi působivá a evokuje, že tohle nebude ledajaká podívaná. 

Jednoduchý, přesto výstižný scénář plný nenuceného humoru dává hercům prostor, aby rozvinuli potenciál jednotlivých postav. Zvláště působivý výkon v tomto ohledu podá Martin Pechlát, jehož postava vyhořelého režiséra projde pod tíhou houstnoucí atmosféry prudkým a působivým vývojem.

Diváci mohou rovněž těšit na Cyrila Dobrého, Tomáše Jeřábka, Otakara Brouska mladšího, Pavla Neškudlu či vnučku Miloše Formana Antonii Formanovou.  Pro roli neúnavného (a nesmrtelného) ruského důstojníka tvůrce získal celebritu ukrajinské filmové scény Alexeje Gorbunova, který se s věrnou, excelentní ruštinou naprosto vtěluje do své role. Není pochyb, že Okupace je pro českou filmovou scénu nevídaným oživením a nezbývá než doufat, že Nohejlův snímek odstartuje novou vlnu českých komedií. 

   Když se sejdou důstojník SS, zbabělec, kolaborant a vyhořelý režisér.

Okupace
(Foto: Bontonfilm)

Z okupovaného baru vede jediná cesta – revoluce! 

Okupace
(Foto: Bontonfilm)

 Co je ve skutečnosti zač slečna Milada? 

Okupace
(Foto: Bontonfilm)

   

80%

Okupace

 Není pochyb, že Okupace je pro českou filmovou scénu nevídaným oživením a nezbývá než doufat, že Nohejlův snímek odstartuje novou vlnu českých komedií. 

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací