Finále Plzeň to dělá pro film. Odstartuje ho Moje slunce Mad

Tanec, víno, stolní hry a nespočet filmových projekcí.

Za deset dnů západočeské město ožije na šest dnů filmem. Opět po roce tu máme festival Finále Plzeň, který se zaměřuje na české snímky. Oslava českého filmu tentokrát ponese motto „Děláme to pro film“. Slavnostní zahájení proběhne v pátek 24. září 2021 a přinese předpremiérovou projekci snímku Michaely Pavlátové o lásce české ženy, afgánského muže a opuštěného chlapce Moje slunce Mad.

Z bohatého filmového programu jmenujme například drama Minuta věčnosti s Jiřím Langmajerem a Martinou Babišovou, dokument Tomáše Hlaváčka Bydlet proti všem, dobové drama Zdeňka Jiráského Kryštof, historický film Zpráva Petera Bebjaka, animovanou pohádku Myši patří do nebe či koprodukční snímky, které mohli vidět již diváci v Benátkách a v Berlíně, a to Je suis Karl, Cenzorka nebo Nezanechat stopy. Prostor dostanou i nové díly seriálů Osada Radka Bajgara a Stíny v mlze Radima Špačka.

Chybět nebude ani soutěžní klání. V kategorii Soutěž celovečerních hraných nebo animovaných filmů se o Zlatého ledňáčka utkají Atlas ptáků, Marťanské lodě, Krajina ve stínu, Chyby, Zrcadla v tmě, Služebníci, Smolný pich nebo Pitomý porno a Zpráva o záchraně mrtvého.

Tento rok se podíváme i za hranice, a to do sousedního Německa. „V nabídce německé sekce je opět mnoho skvělých filmů, z nichž každý je svým způsobem výjimečný. Například v ní najdeme sci-fi film Já jsem který vypráví o vnímající umělé inteligenci, která se touží stát člověkem a která vyjadřuje své potřeby. Myslím si, že zde mladý režisér Jerry Hoffmann vytvořil skvělé umělecké dílo na velmi aktuální téma. Svůj pohled na téma působivě zinscenoval velmi jednoduchými prostředky a dobře navrženými scénami,“ prozradil Stephan Kronmüll.

Ochuzeni nebudeme ani o pestrý doprovodný program, který nabídne speciální projekci filmu Prvok, Šampón, Tečka a Karel v reaktorové hale ŠKODA JS, v Papírně si budeme moci zahrát deskové hry, v MōōVEMENTU si zatančíme a ve spolupráci s Plzeňským festivalem vín ochutnáme i lahodné nápoje z místních vinic.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací