61. Zlín Film Festival je sice u konce, ale přinesl mnoho filmů, hostů a zážitků

Letošní ZFF se loučí. 62. ročník odhalil termín.

Tento rok se Zlín Film Festival konal hned dvakrát. Na jaře jsme mohli sledovat on-line program prostřednictvím počítačů a tabletů. Ve středu skončila podzimní část, která se konala přímo ve Zlíně s diváky, hosty a poutavým programem.

Největší zahraniční hvězdou byl americký producent Bill Gerber, který měl na festivalu bohatý program. Po tiskovém setkání s novináři se prošel po červeném koberci, podepsal se na festivalovou stěnu, uvedl projekci snímku Zrodila se hvězda, a dokonce absolvoval masterclass „Od rockenrolových snů po Oscary“ s fanoušky i profesionály.

Návštěvníci festivalu se mohli vidět s celou řádkou hereckých hvězd a filmových tvůrců. Mezi divácky nejatraktivnější lokality patřil červený koberec na nádvoří před Kongresovým centrem. Kromě Gerbera se zde prošli Young Stars Oskar Hes a Veronika Divišová, Václav Noid Bárta, Kamila Janovičová, Valentýna Bečková, Petra Nesvačilová, Tomáš Dalecký, Kamila Nývltová, Pavel Nový, Dan Svátek a nespočet dalších.

Nechyběla ani dražba umělecky ztvárněných klapek, a to již po čtyřiadvacáté. Dražitelé mohli vybírat celkem ze 125 uměleckých děl. Z výtěžku jsou podporovány projekty mladých filmařů. Šestihodinová akce připsala na konto Nadačního fondu FILMTALENT Zlín rekordní sumu. „Celková částka, kterou jsme letos získali, je úplně nejvyšší za celou historii konání Salonu filmových klapek. Můžeme tak podpořit začínající filmaře částkou 1,71 milionu korun. Zbytek výtěžku bude převeden do příštího ročníku projektu,“ uvedl prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura.

V závěru festivalu si Ondřej Vetchý odnesl Zlatý střevíček za mimořádný přínos českému filmu. Nejen hosté závěrečného galavečeru, ale i diváci u televizních obrazovek mohli vidět, že Vetchý je z ocenění opravdu dojatý. Tím ale udělování cen neskončilo. Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní film pro děti i Cenu dětské poroty za nejlepší celovečerní film pro děti získal norský film Supersestry! Ocenění putovalo i na konto filmů Vlkochodci, Myši patří do nebe, Odvážný výlet, Školní poklad, Valentina, Přes hranici, Zvuky spoza lúky, Děti ze Všehovíc, Jak jsem chodil s Amber, Korealand, Já a můj tlustý zadek, Tala’vision, Odcházení či Mazel a tajemství lesa.

I když nám 61. ročník s tématem „Literatura ve filmu“ zamával na rozloučenou, již dnes se můžeme těšit na 62. ZFF, který by se měl konat od 26. května do 1. června 2022.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací