Sequely 2022: Příští rok bude plný superhrdinských návratů, které změní komiksový svět

A máme tu i pár restů z loňska.

Rok se s rokem sešel a je potřeba se náležitě začít připravovat na ten příští. A to i filmově, samozřejmě. V následujícím roce nás totiž čeká doslova kinematografická smršť očekávaných i neočekávaných snímků. Na plátnech totiž uvidíme např. Avatara, Hercula Poirota, Mimoně, Doctora Strange, Thora, Sonica, Brumbála, Mavericka, Elle Woods, animovaného Spider-Mana, Aquamana či Ethana Hunta a další. Mezi pokračováními jsou pak i ty, které byly kvůli covidu již od loňska několikrát odloženy. Pojďme si je tedy projít, pěkně popořadě podle toho, kdy by měly vstoupit do kin.

Kingsman: První mise

česká premiéra: 6. leden 2022 režie: Matthew Vaughn

Hned na začátek tu nemáme tak úplně čistý sequel, v tomto případě jde totiž spíše o prequel. Snímek Kingsman: První mise totiž sleduje úplné začátky titulní tajné organizace, která byla blíže představena ve filmech Kingsman: Tajná služba a Kingsman: Zlatý kruh. Nový příběh z této série se zaměřuje na zakladatele této špionážní firmy, kteří se utkají s takovými záporáky, jako je sám Rasputin. Zajímavostí pak je, že i když měla První mise premiéru ve Spojených státech již na letošní Vánoce, tak u nás vstoupí do kin až v novém roce.

Vřískot

česká premiéra: 13. leden 2022 režie: Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett

Začátkem roku nás také poctí svým pokračováním jedna úspěšná hororová série. A tou je přesně Vřískot, který paroduje veškerá klišé tohoto žánru. V pátém díle nesoucím stejný název jako ten první se vrací oblíbené postavy a s nimi i herci jako Courteney Cox, Neve Campbell či David Arquette.

Hotel Transylvánie: Transformánie

česká premiéra: 14. leden 2022 režie: Derek Drymon, Jennifer Kluska

Již čtvrtý sequel pak čeká animovanou sérii Hotel Transylvánie, která sleduje Drákulu s hlasem Adama Sandlera a jeho dceru Mavis spolu s jejich hrůzostrašnými kamarády, jako jsou Frankenstein, mumie, Vlkodlak a mnozí další. V novém snímku si tyto příšerky vymění těla a musí vymyslet způsob, jak si je vyměnit zase zpátky, než jim dojde čas. Celou podívanou pak odvysílá platforma Amazon Prime Video.

Smrt na Nilu

česká premiéra: 10. únor 2022 režie: Kenneth Branagh

Na Vraždu v Orient Expresu z roku 2017 pak navazuje Smrt na Nilu, další velmi populární adaptace knižního příběhu detektiva Hercula Poirota. V této roli se pak navrátí sám režisér snímku Kenneth Branagh. Toho i tentokráte doprovodí obrovský herecký ansámbl čítající jména, jako jsou Gal Gadot, Armie Hammer, Letitia Wright, Russell Brand nebo Annette Bening a mnozí další. Smrt na Nilu však také doprovází pár kontroverzí, zvláště pak ty spojené s jednou z jeho hlavních hvězd, Armie Hammer, který byl obviněn ze zneužívání a napadení žen. Toto obvinění pak mělo také zahrnovat kanibalismus. V neposlední řadě je také nutné zmínit, že se jedná o remake původního snímku z roku 1978, kde si fousatého puntičkářského belgického detektiva zahrál David Suchet.

Panství Downton: Nová éra

česká premiéra: 24. březen 2022 režie: Simon Curtis

Co bylo zprvu obyčejným dobovým seriálem odehrávajícím se na začátku 20. století, se postupně vypracovalo na fenomén, který si oblíbily stovky tisíců fanoušků po celém světě. To pak vedlo ke vzniku spin-offového filmu a v roce 2022 se dočkáme jeho pokračování. O jeho ději toho zatím není mnoho známo, ale byl již publikován první trailer, který slibuje návraty oblíbených postavy, jakou jsou např. Mary, Robert Crawley, babička Violet, Tom Branson či Henry Talbot a další.

Ježek Sonic 2

česká premiéra: 31. březen 2022 režie: Jeff Fowler

Nyní něco z trochu jiného soudku. Jednou z nejoblíbenějších herních postav je super-rychlý Ježek Sonic, a tak není divu, že k němu předloni vznikla filmová adaptace. Ještě méně překvapivé pak je, že po velkém úspěchu tohoto snímku se tvůrci rozhodli vytvořit i druhý díl. V něm se Sonic opět postaví zlomyslnému Doktorovi Eggmanovi, tentokráte však po jeho boku stane i jeho nejlepší parťák lišák Tails. Více k samotnému ději pak prozrazuje první ukázka.

Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství

česká premiéra: 7. duben 2022 režie: David Yates

Ještě populárnější, než Sonic je pak beze sporu chlapec, který přežil, Harry Potter. Po sedmi úspěšných snímcích se tak tvůrci rozhodli navázat novou pětidílnou prequelovou sérií nesoucí název Fantastická zvířata, její očekávaná třetí část by pak měla být konečně k vidění již v příštím roce. Jenže tohle natáčení se neobešlo bez dramat, díky svým sporům s bývalou manželkou Amber Heard byl z projektu propuštěn Johnny Depp. Jeho role hlavního záporáka Grindelwalda se tak byl nucen ujmout Mads Mikkelsen, jehož mohli fanoušci vidět už v prvním oficiálním klipu. Zajímavostí pak také může být, že za kormidlo se tentokráte postavil ostřílený režisér David Yates, který má na svědomí poslední čtyři filmy ze zmíněné Potterovské ságy. Ta také momentálně slaví dvacet let od svého vstupu na velké obrazovky, a tak se příznivci světa čar a kouzel v příštím roce kromě Fantastických zvířat dočkají i speciálního reunion pořadu na HBO Max a Go.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

česká premiéra: 5. květen 2022 režie: Sam Raimi

Trochu jiným čarodějem je pak Stephen Strange, původně neurochirurg, nyní jeden z nejostřílenějších marvelovských mágů. Tohoto divného doktora mohli fanoušci posledně vidět poměrně nedávno ve filmu Spider-Man: Bez domova, na nějž naváže i druhý snímek ze Strangeovi vlastní série. Ten by měl být propojený i s pořady WandaVision a What If…?, které v letošním roce běžely na Disney+. První trailer, který mohli fanoušci vidět již jako potitulkovou scénu, a jehož tvůrci nedávno vypustili i oficiálně, slibuje natřískanou podívanou plnou paralelních světů, nebezpečných záporáků a nových možností pro MCU. Ve snímku se pak vrátí Benedict Cumberbatch, Benedict Wong, Elizabeth Olsen, Chiwetel Ejiofor a další.

Legally Blonde 3

česká premiéra: 19. květen 2022 režie: Jamie Suk

Po dvaceti letech od uvedení svého prvního filmu pak slibuje návrat i Reese Witherspoon v roli sličné blonďaté právničky Elle Woods. Třetí Pravá blondýnka měla původně vstoupit do kin již v loňském roce, avšak kvůli pandemii covidu-19 musela být její premiéra posunuta. O samotném ději toho zatím není mnoho známo, jisté je pouze to, že na scénáři se podílejí Mindy Kaling (The Mindy Project) a Dan Goor (Brooklyn 99).

Top Gun: Maverick

česká premiéra: 26. květen 2022 režie: Joseph Kosinski

I v tomto případě je o jeden z posunutých restů. Slibovaný a očekávaný sequel ke kultovnímu Top Gunu měl původně potěšit fanoušky již v roce 2020, kvůli covidu však bylo datum jeho premiéry několikrát měněno, až by tedy nakonec měl být k vidění na jaře 2022. V pokračování se po pětatřiceti letech vrací Tom Cruise jako titulní pilot Maveric, který nyní učí nadějné nové letce, mezi kterými je i syn jeho dávno zesnulého kamaráda Goose.

Jurský svět: Nadvláda

česká premiéra: 9. červen 2022 režie: Colin Trevorrow

A teď něco pro fanoušky dinosaurů. V následujícím roce nás totiž také čeká třetí pokračování z nové dinosauří trilogie Jurský svět. Ta původně vznikla jako spin-off k Jurskému parku a rozvinula jeho svět. O samotném příběhu toho zatím není mnoho známo, potvrzené je akorát to, že se vrátí jak nováčci jako Chris Pratt nebo Bryce Dallas Howard, tak i ostřílení paleontologové Jeff Goldblum a Sam Neill.

Mimoni: Padouch přichází

česká premiéra: 30. červen 2022 režie: Kyle Balda a Brad Ableson

Když už jsme u těch dinosaurů, víte, že vyhynuli kvůli Mimoňům? Ano, je to skutečně tak. Nebo to tak aspoň prezentuje jejich vlastní snímek z roku 2015. A právě na ten naváže sequel nesoucí podtitul Padouch přichází, který se po covidovém odsunu chystá do kin. Zde tvůrci slibují odvyprávění backstory o tom, jak se Mimoni spojili s padouchem Gru, s nímž ho vidíme spolupracovat v jeho vlastní filmové sérii Já, padouch.

Thor: Love and Thunder

česká premiéra: 7. červenec 2022 režie: Taika Waititi

Jen málo superhrdinům se podaří mít čtyři vlastní samostatné snímky, a norský bůh Thor je jedním z těchto šťastlivců. Čtvrtý Thor, nesoucí podnázev Love and Thunder, zatím slibuje opravdu záživnou podívanou. Příběh se totiž nebude točit jen kolem Chrise Hemswortha v roli Thora, ale tvůrci slibují i Natalie Portman jako Lady Thor, celé hlavní obsazení Strážců Galaxie či Christiana Balea v roli záporáka jménem Gorr the Butcher a další.

Mission: Impossible 7

česká premiéra: 29. září 2022 režie: Christopher McQuarrie

Tom Cruise po druhé. Po zmíněném Top Gunu se Cruise vrátí i jako tajný agent Ethan Hunt v již sedmém pokračování série Mission: Impossible. Spolu s ním budou zpátky i Rebecca Ferguson coby sličná Ilsa či Simon Pegg jako Ethanův věrný ajťák Benji. Zajímavostí pak může být, že natáčení sedmého snímku probíhalo souběžně s natáčením již chystaného osmého dílu.

Spider-Man: Into The Spider-Verse 2

česká premiéra: 27. říjen 2022 režie: Joaquim Dos Santos, Kemp Powers a Justin Thompson

Kterého hrdiny není nikdy dost? No přece Spider-Mana! To dokázali tvůrci již v roce 2018 při premiéře animáku Spider-Man: Paralelní světy a znovu letos s filmem Spider-Man: Bez domova. Toto pravidlo se pokusí režiséři a scenáristé opět potvrdit se snímkem Spider-Man: Into The Spider-Verse 2, kterým chtějí navázat na úspěch výše zmíněných Paralelních světů, které se točil především kolem Milese Moralese a dalších Spider-postav, které se k němu dostaly z multiverse. Něco málo z děje pak bylo prozrazeno nedávno v prvním klipu. Sequel pak má také alternativní podtitul Across The Spider-Verse – Part One, čímž jeho autoři navozují na fakt, že bude i další pokračování.

Black Panther 2

česká premiéra: 10. listopad 2022 režie: Ryan Coogler

Rok 2022 bude na snímky ze světa MCU opravdu bohatý. Kromě Doctora Strange a Thora slibují producenti i návrat do bájné Wakandy. O samotném příběhu tohoto zatím není mnoho známo, jisté je pouze to, že se tvůrci museli potýkat s nečekanou smrtí Chadwicka Bosemana, představitele titulního hrdiny, který umřel loni po dlouhé bitvě s rakovinou. Producent Kevin Feige a spol. však slíbili, že roli T’Chally nehodlají přeobsazovat. Vyvstává tak otázka, kdo bude novým Black Pantherem. Mnozí se domnívají, že se jím stane jeho mladší sestra Shuri, což by odpovídalo některým dějovým linkám z komiksů, či bývalý záporák Eric Killmonger. Snímek pak má nést podnázev Wakanda Forever.

Creed III

česká premiéra: 24. listopad 2022 režie: Michael B. Jordan

A když už je řeč o Killmongerovi, tak jeho představitel, Michael B. Jordan, se v následujícím roce zcela jistě plánuje vrátit jako boxer Creed. Třetí pokračování série, která vznikla jako spin-off k legendárnímu Rockymu, si také Jordan sám režíruje. Konkrétní detaily k tomuto snímku však zatím nejsou známé. Zajímavostí pak může být to, že se v uplynulých měsících objevily zvěsti o tom, že by mohla vzniknout i nová spin-offová série, tentokráte zaměřující se na Rockyho největšího soka Ivana Draga.

Avatar 2

česká premiéra: 12. prosinec 2022 režie: James Cameron

Snad nejočekávanějším snímek roku pak ale beze sporu bude sequel k Avatarovi Jamese Camerona, který je obecně považován za jeden z nejúspěšnějších filmů vůbec. Avatar 2 by měl vstoupit do kin třináct let po prvním filmu a vrátit fanoušky do světa bájné Pandory. Současně s druhým dílem pak vznikal i třetí, který má naplánovanou premiéru na rok 2023. Postupně pak Cameron a spol. plánují i čtvrté a páté pokračování.

Aquaman and the Lost Kingdom

česká premiéra: 15. prosinec 2022 režie: James Wan

Očekávaný je i druhý díl Aquamana, ten ale z trochu jiných důvod. Stejně jako výše zmíněná Fantastická zvířata, i tuto filmovou sérii ze komiksového světa DC, obestřely problémy související se soudním řízením mezi Amber Heard a Johnnym Deppem. V Aquamanovi totiž vystupuje druhá polovička tohoto sporu, tedy Heard. Po vyhození Deppa z Fantastických zvířat se totiž fanoušci dožadovali stejného zacházení s Heard v rámci Aquamana, neboť obě série vlastní studio Warner Brothers. V rámci toho vznikla i petice, kterou podepsaly téměř dva milióny fanoušků po celém světě. Nicméně tvůrci nakonec slíbili, že Heard by měla být v příběhu, který navazuje na první díl, minimální roli, přeci jen, hlavní hvězdou je zde stále Jason Momoa jako titulní Aquaman.

Knives Out 2

česká premiéra: ještě nebylo oznámeno režie: Rian Johnson

Výše zmíněný Hercule Poirot pak nebude jediným navrátivším se detektivem v příštím roce, k novému zapeklitému případu bude totiž povolán i Benoit Blanc. A mezi jeho podezřelé budou tentokráte pro změnu patřit Dave Bautista, Edward Norton, Ethan Hawke, Kate Hudson, Kathryn Hahn, Janelle Monáe, Leslie Odom Jr., Madelyn Cline a Jessica Henwick. Na rozdíl od svého úspěšného předchůdce, pak bude jeho sequel divákům nabídnut skrze Netflix.

Disenchanted

česká premiéra: ještě nebylo oznámeno režie: Adam Shankman

Svého dlouho očekávaného pokračování se pak dočká i pohádka Kouzelná romance. V té se vrátí princezna Giselle, která v prvním dílu přicestovala ze svého animovaného pohádkového světa do toho skutečného lidského. Tato role proslavila herečku Amy Adams, kromě ní se pak v sequelu vrátí i Patrick Dempsey, James Marsden nebo Idina Menzel a tvůrci slibují i četné nové tváře. Snímek by pak měl být dostupný skrze streamovací službu Disney+.

Hocus Pocus 2

česká premiéra: ještě nebylo oznámeno režie: Anne Fletcher

Tento kanál pak nabídne i pokračování čarodějné komedie Hocus Pocus, jejíž první díl před dvaaosmdesáti lety proslavil herecké trio Bette Middler, Sarah Jessica Parker a Kathy Najimy. Ty se v příštím roce opět oblečou do svých čarodějných rób a vydají se dělat další neplechu ve slibovaném sequelu.

Extraction 2

česká premiéra: ještě nebylo oznámeno režie: Sam Hargrave

Na závěr pak jedna taková chuťovka, která ještě neměla oznámené oficiální datum premiéry, je však jisté, že na Netflix vstoupí v příštím roce. Druhé pokračování akčňáku Vyproštění má pak jistou zvláštnost v tom, že částečně vzniká v České republice, kde v současnosti točí i jeho hlavní hvězda, Chris Hemsworth. Filmaři by se zde měli zdržet do března 2022, z čehož je tedy jasné, že sequel by neměl mít premiéru na streamovací platformě dříve než v druhé polovině příštího roku.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací