Filmové události #01/22: Devět Marvelovek, nová Liga Spravedlnosti i aféry Johnnyho Deppa a Armieho Hammera

Co všechno se loni událo ve světě kinematografie?

Pokud jsme si mysleli, že rok 2020 byl poněkud nekonvenční, tak jsme ještě netušili, že to byl, filmovou hantýrkou, pouze prequel na rok následující. Opět nás totiž čekal lockdown spojený s covidem a zavření kin na několik měsíců. S tím znovu přišlo spoustu odsunů premiér, a některé snímky, které měly vstoupit do kin už předloni, do nich vstoupí až 2022 (doufejme).

I tak se toho však stihlo ve filmovém světě udát spoustu. Na začátek tu máme jako vždy tzv. award season. Tu loni ovládl na Oscarech i Zlatých glóbech trhák Země nomádů, a v zahraničních kategoriích dánské drama Chlast. U nás zase na Českých lvech i Cenách kritiků uspěly především snímky Šarlatán Agnieszky Holland a Krajina ve stínu Bohdana Slámy.

Kromě toho byl rok 2021 bohatý i na nečekané seriálové hity. Za zmínku tu jistě stojí fiktivní historické drama Bridgertonovi, které představilo koncept černé britské aristokracie. Svět pak doslova pobláznil korejský seriál Hra na oliheň, ve kterém bojují lidé na život a na smrt v šesti pečlivě vymyšlených hrách. Oba pořady jsou k vidění skrze Netflix.

Spoustu nových projektů pak uvedlo i Disney+, zejména ve spolupráci s Marvelem. Ten měl vskutku úspěšný rok. Aby taky ne, když předloni nevydal jediný film. Loni však tvůrci z MCU nezaháleli a vypustili hned pět seriálů (WandaVision, Falcon and the Winter Soldier, Loki, What If…? a Hawkeye) a čtyři snímky (Black Widow, Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, Eternals a Spider-Man: Bez domova). Lze tak s jistotou říct, že si úspěšně spravili předchozí nezdar.

Pozadu nezůstala ani jejich konkurence DC. Ta si napravovala hříchy z minulosti. V první řadě byl na HBO Max a Go zveřejněn fanoušky dlouho žádaný čtyřhodinový režisérský sestřih Ligy Spravedlnosti nazvaný Liga Spravedlnosti Zacka Snydera. V něm Snyder představil fanouškům svou verzi snímku z roku 2017, který kvůli rodinným problémům nemohl dotočit a dodělal ho za něj tehdy Joss Whedon. Za druhé pak James Gunn uvedl svou verzi Sebevražedného oddílu, která v zásadě posloužila jako remake a restart původního filmu z roku 2016. DC pak také ve spolupráci s HBO vypustilo úspěšný pořad Superman a Lois a v poslední řadě uzavřelo seriálový příběh Supergirl.

Dlouho očekávaného finále se pak dočkali i fanoušci Papírového domu, který v páté sezóně, rozdělené na dvě části, uzavřel velkolepou loupež Španělské národní banky. Netflix také ukončil svůj populární seriál Lucifer, jehož příběh se uzavřel v šesté řadě. A završení se dočkali i příznivci komedie z policejního prostředí Brooklyn 99.

Vraťme se však ještě k oněm filmovým posunům. Které snímky, jež jsme měli vidět loni, tedy (dá-li covid) uvidíme letos? Jedná se o projekty jako Kingsman: První mise, Smrt na Nilu, Top Gun: Maverick, The Batman, Morbius, Black Adam a mnohé další.

Rok 2021 také zaznamenal jeden velký filmový návrat. Na plátnech se zase objevil Keanu Reeves jako vyvolený Neo, a to díky uvedení nového Matrixu do kin, které proběhlo ke konci roku. Velké návraty se chystají i letos, v pokračování zmíněného Top Gunu bude zpátky Tom Cruise v roli titulního pilota Mavericka a třetím díle Pravé blondýnky pak znovu po letech uvidíme Reese Witherspoon. Kromě toho se pak fanoušci konečně dočkají i dlouho očekávaného sequelu k Avatorovi, který před třinácti lety přinesl do filmového průmyslu spoustu technických inovací.

Spousta velkých filmových sérií pak oslavila dvacáté výročí. Mezi jinými šlo například o Pána prstenů, Harryho Pottera, Rychle a zběsile, Pravou blondýnku, Bridget Jonesovou, Spy Kids, Shreka a další populární blockbustery.

Zajímavé věci se pak děly i v osobních životech celebrit. Nejdříve něco pozitivního. Herečka Ellen Page známá ze snímků jako Juno, Počátek atd. se přeoperovala na muže a začala si říkat Elliot Page. Miláčci národa Tom Holland a Zendaya zase vystoupili na veřejnost se svým dlouho utajovaným vztahem.

Hvězdy se však nestranily ani kontroverzím. Velké rozhořčení vyvolala aféra Armieho Hammera, který byl obviněn ze sexuálního obtěžování a kanibalismu. Šílenou tragédií si pak prošel Alec Baldwin, když při natáčení svého westernu Rust omylem smrtelně postřelil kameramanku Halynu Hutchins. Johnny Depp čelil dalším soudům se svou bývalou manželkou Amber Heard, což vedlo k jeho vyhazovu z Fantastických zvířat, kde ho v roli padoucha Grindelwalda nahradil Mads Mikkelsen. Fanoušci vzápětí požadovali stejné chování vůči Heard, která se objevuje v Aquamanovi. Vznikla dokonce on-line petice, která požadovala její vyřazení z této série, podepsalo jí téměř dva miliony lidí.

A když už jsme u Deppa, tak ten loni zavítal i k nám, do Česka. A nebyl zdaleka jediný. V rámci Mezinárodního festivalu v Karlových Varech navštívili tuzemsko i Michael Caine či Ethan Hawke. Četné celebrity tu pak natáčely své projekty. Sebastian Stan, Anthony Mackie a Daniel Brühl byli třeba k vidění v Praze při dotáčení marvelovského seriálu The Falcon and the Winter Soldier. Kolo času platformy Amazon tu pak točila Rosamund Pike, která zde momentálně pracuje i na jeho druhé řadě. Velký povyk pak vyvolala netflixovská produkce akčňáku The Gray Man, neboť s ní sem zavítali režiséři Anthony a Joe Russoovi a herci Chris Evans, Ryan Gosling, Billy Bob Thornton či Ana de Armas. Ke konci roku k nám pak zavítal i sám Thor, Chris Hemsworth, který zde pracuje na sequelu svého thrilleru Vyproštění.  Spousta známých tváří do ČR zavítalo i v rámci druhého, několikrát odsouvaného, ročníku Comic-Con Prague.

V rámci domácího dění pak stojí za zmínku i jedenáctá řada StarDance, kterou vyhrál Jan Cina. Kromě StarDance pak v ČR proběhly, téměř ve stejnou dobu, i nové ročníky Superstar či Česko Slovensko má talent.

Závěrem je pak také již tradičně potřeba zmínit i ty, o které jsme v uplynulém roce přišli. Těmi tedy jsou: Peter Aykroyd, Robert Downey Sr., Larry Flynt, Willie Garson, Larry King, Helen McCrory, prince Philip, Christopher Plummer, Stephen Sondheim, James Michael Tyler, Jean-Marc Vallée, Betty White a mnozí další. Z českých celebrit nás pak opustili Ivo Niederle, František Filip, David Stypka, Libuše Šafránková, Nina Divíšková, Karel Urbánek, Ladislav Potměšil, František Nedvěd, Milan Stehlík, Jiří Cerha či Jiří Srnec.

Na úplný konec pak něco trochu povzbudivějšího: Co nás letos čeká? Do Česka by konečně měly dorazit streamovací platformy HBO Max a Disney+. Dočkáme se také nového Batmana v podání Roberta Pattinsona a spousty nových Marvelovek i DC filmů. TV Nova odvysílá první ročník Česko Slovenské verze pořadu Survivor. Do kin by také měl vstoupit dlouho očekávaný a odkládaný Žižka Petra Jákla. Proběhnout by měl i třetí ročník Comic-Con Prague. A těšit se můžeme i na spoustu dalších novinek.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací