Harry Potter oslavil dvacáté výročí skrz speciální pořad na HBO a herci zavzpomínali na natáčení

A fanoušci se mohli znovu vrátit do světa čar a kouzel.

Dvě desetiletí je pořádná doba, a tak není divu, že to tvůrci chtěli pořádně oslavit. A tak vznikla reunion show ve spolupráci s HBO. Celý dokument, nazvaný Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic, začíná poměrně symbolicky: herci po jednom dostávají „dopis do Bradavic“, který je zve na speciální setkání a celým úvodem nás provádí Emma Watson, jenž ve filmech hrála Hermionu. Poté jsou postupně vyzpovídání jednotliví tvůrci a představitelé slavných postav a to skrze jednotlivé, pečlivě rozdělené, kapitoly, kdy se každá věnuje jinému období ze světa Harryho Pottera.

Kromě toho pak bylo vše natáčeno na ikonických lokacích, kde byla tvořena celá série. Diváci tak mohli spolu s hvězdami zavítat například do Ollivanderova obchodu s hůlkami, učebny Lektvarů, Nebelvírské společenské místnosti, Nástupiště 9 ¾ či Gringottovy banky a jiných kouzelných míst.

Kromě herců byli samozřejmě vyzpovídáni i tvůrci Potterovských filmů. Mezi jinými především režiséři Christopher Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell a David Yates, producent David Heyman a autorka knižní série J. K. Rowling. Columbus, který se podílel na prvních dvou snímcích, například prozradil, že k práci na Harry Potterovi ho donutila jeho tehdy jedenáctiletá dcerka Eleanor.

Přiblíženo bylo také to, jak byli jednotliví hlavní herci obsazeni do svých rolí. Emma Watson prý byla fanynkou knižního Pottera už nějakou dobu, v mládí jí a jejímu bratrovi z knih předčítal jejich otec, a tak byla přesvědčená, že je pro roli Hermiony perfektní. „Rodiče se báli, co se mnou bude, když tu roli nedostanu, tolik jsem totiž byla přesvědčená, že ji dostanu,“ vzpomínala pobaveně Watson. Rupert Grint zase připustil, že je své postavě Rona „až děsivě podobný. Pocházím ze sedmi sourozenců a mám zrzavou sestru,“ zní z úst jedenáctiletého Grinta v nahrávce z první tiskovky s mladými herci. James a Oliver Phelps, kteří se proslavili jako dvojčata Weasleyovi, zase vyprávěli, jak dorazili na konkurz a zjistili, že byli jedinými dvojčaty, která nebyla identicky oblečená, a tak si šli rychle do nejbližšího obchodu koupit stejná trička.

Nejobtížnější však bylo podle slov Columbuse, Heymana a Rowling obsadit titulní roli. Radcliffa poprvé zaznamenal Columbus ve filmu Copperfield a hned věděl, že bude pro postavu Harryho ideální. Později pak navštívili jeho divadelní hru, kde tehdy jedenáctiletý Radcliffe vystupoval, ve snaze přesvědčit jeho rodiče, aby do toho šli, což se jim nakonec samozřejmě podařilo.

Dokument pak také nabídl mnoho záběrů z natáčení a ze zákulisí. K vidění byli třeba mladí herci, jak blbnou na place a hrají nejrůznější hry na zabití času, nejvíce je prý bavila plácaná. „Byly jsme hrozně nezvládnutelné děti,“ podotkl se smíchem Tom Felton, představitel Draco Malfoye, když vzpomínal na natáčení ve společnosti Matta Lewise (Neville Longbottom) a Alfieho Enocha (Dean Thomas).

Ze starších herců se pak podělili o své dojmy například Gary Oldman (Sirius Black), Ralph Fiennes (Voldemort), Robbie Coltrane (Hagrid), Jason Isaacs (Lucius Malfoy), Mark Williams (Arthur Weasley), Tobey Jones (Dobby) či Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange). Isaacs například prozradil, že se původně ucházel o roli Zlatoslava Lockharta. „Měl sem v té době už hrát Kapitána Hooka v Peteru Panovi, nechtěl jsem hrát dalšího mrzutého záporáka,“ připustil. Jenže tvůrci nakonec usoudili, že se více hodí na postavu patriarchy rodiny Malfoyů. „Při natáčení jsem se ho bál,“ smál se jeho filmový syn Felton, který vyprávěl o Isaacsově proměně na place. „Byl jako Jekyll a Hyde,“ dodal.

Ralph Fiennes zase prozradil, jak přišel s oním ikonickým Voldemortovým hlasem. Vycházel údajně z toho, že Voldemort vypadal trochu jako had, a tak tomu přizpůsobil i jeho šeptavý a sykavý hlas. Zavzpomínal také na to, jak jeho sestra, matka tehdy 10-12letých dětí, byla nadšená, když zjistila, že její bratr bude hrát toho-jehož-jméno-nesmíme-vyslovit v Potterovských filmech.

Gary Oldman a Daniel Radcliffe pak společně zavzpomínali na společné natáčení a Oldmanovu otcovskou roli vůči Radcliffovi nejen na plátně, ale i mimo něj. Helena Bonham Carter zase přinesla falešné zuby, které musela jako Bellatrix nosit, a také se omluvila Oldmanovi, že ho v sérii zabila. Vyprávěla také o natáčení scény, kdy Bellatrix vybouchne pomocí kouzla Hagridovu chýš, což bylo vytvořené jako praktický efekt.

Se slzou v oku pak na svůj poslední natáčecí den zavzpomínal právě Hagrid, Robbie Coltrane. I ten byl pro mladé herce podle jejich vlastních slov na place takovou otcovskou figurou. „Strávil jsem s těmi dětmi více času než s vlastními dětmi,“ připustil Coltrane pobaveně. O důležitosti své postavy pak podle vlastních slov neměl absolutní tušení Toby Jones, který propůjčil svůj hlas skřítku Dobbymu.

I představitelé mladých hrdinů prý v té době neměli žádné ponětí, s jak velkými legendami britské kinematografie pracovali. „Nedokázali jsme to jako děti docenit,“ připustili mladí herci jeden po druhém.

Dále také byla vytknuta důležitosti každého z dílu, které představovala různé etapy nejen celého příběhu, ale i životů hlavních představitelů. Čtvrtý díl, Ohnivý pohár, byl například pro všechny velkým předělem. Postavy i herci byli v pubertě a podle vlastních slov čerpali při natáčení z osobních zkušeností.

Velkým momentem celé série pak byl i polibek mezi Ronem a Hermionou v posledním snímku, který byl velmi důležitý i pro jejich představitele. Watson a Grint z toho byli podle vlastních slov patřičně nervózní a scénu museli dělat na několikrát, neboť v ní neustále něco, kvůli stresu, kazili.

Ke konci pak také proběhla sekce in memoriam, kde herci zavzpomínali na své zesnulé kolegy, kteří ve filmech ztvárňovali ikonické role, jako byli Richard Harris, první Brumbál, který zemřel po prvních dvou filmech, John Hurt, který se představil jako Ollivander, prodejce magických hůlek, Helen McCrory, jenž se proslavila coby Narcissa Malfoy, Richard Griffith ztvárnitel Harryho přísného strýce Vernona a Alan Rickman známý jako jedna z nejpopulárnějších postav celé ságy, Severus Snape.

Celý speciální díl jak pak u nás k vidění skrze HBO Go, kde jsou dostupné i veškeré díly z této filmové série, včetně prequelových filmů o Fantastických zvířatech.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací