České filmy 2022: Přitáhne nás tuzemská tvorba do kin?

Pohádky, komedie, krimi, dokumenty i thrillery…

Na kalendáři naskočilo nové číslo a jako vždy doufáme, že tento rok bude lepší než ten předešlý. Stejně tomu je i s filmy, přejeme si otevřená kina a filmové festivaly plné diváků, držíme palce filmařům, kteří se nám chystají představit své projekty, které často vznikly už několik let zpátky. Jednoduše doufáme, že nás příjemně překvapí nejen hollywoodské velkofilmy, ale i něco domácího. Pojďme se pěkně popořádku podívat na přehled zajímavých snímků, které by se měly v roce 2022 ucházet o naši přízeň. 

Leden

Film, který letos symbolicky přestřihl pásku a vtrhl do kin z českých děl jako první, je Síla Martina Marečka (Dálava, Pod sluncem tma). Dokumentární snímek o pěti letech v životě Kamila Fily se zabývá nejen jeho prací filmového publicisty a názory na leccos, ale také osobním životem a mentálním zdravím. Premiéru proběhla 6. ledna. Výrazně oddychovější bude Srdce na dlani, komedie, která se snaží zaujmout všechny věkové generace, které zajímá téma láska. Ta zde zasáhne stárnoucí hrdiny, stejně jako děti, a dokonce i psy. Hlavními protagonisty jsou Bolek a Vladimír Polívka, Eliška Balzerová, Matouš Ruml a Veronika Khek Kubařová. Do kin zavítá 20. ledna.

Únor

Druhý měsíc v roce bude českými filmy pořádně nabitý. Jan Koller: Příběh obyčejného kluka chce být pohádkou o českém Honzovi, který ve fotbalovém světě ke štěstí přišel. Petr Větrovský se pokusil natočit snímek, který do kina přitáhne nejen starší znalce tohoto sportu, ale i jejich děti a vnoučata, které kopanou také milují. Dopomoci by k tomu měli slavní hosté jako Petr Čech, Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický a Karel Poborský. Premiéru má snímek 3. února, stejně jako Mimořádná událost. Fanoušci Vlastníků se už jistě těší na další počin Jiřího Havelky. Tentokrát strávíme 102 minut v motoráčku, který se nešťastnou náhodou ocitl bez strojvedoucího a uhání krajinou jen tak. Ovšem plný cestujících (Jana Plodková, Igor Chmela, Jenovéfa Boková, Jaroslav Plesl a další). Dále se nám v kinech od 10. února představí Andílci za školou, jejichž tvůrci se určitě nemohou dočkat, protože premiéra se odkládá už od roku 2020. Jde o teenagerskou komedii a muzikál, odehrávající se na základní škole. V roli mladé zamilované dvojice se objeví Nelly Řehořová a Vojtěch Drahokoupil, dále například Petr Kolář, vše za doprovodu hudby Michala Davida. První česká pohádka nového roku bude Tajemství staré bambitky 2, která slibuje staré oblíbené hrdiny, ale bohatší výpravu, více koní a propracovanější hudbu. Taktéž míří do kin 10. února. O týden později přichází česko-slovenská komedie V létě ti řeknu, jak se mám, která sleduje osudy bývalých spolužáků ze střední (Tereza Kostková, Ondřej Sokol, Martin Hofmann, Dana Rogoz), stejně jako Poslední závod, který nám naopak přinese drama podle skutečných událostí. Nabízí inspirativní příběh o přátelství českého a německého běžce na lyžích, Bohumila Hanče a Emericha Ratha, a jeho smutný závěr v zamrzlých Krkonoších roku 1913. Představí se zde Kryštof Hádek a Marek Adamczyk. A na konci měsíce, 24. února, vtrhnou do kin dva koprodukční snímky: komorní drama Zpráva o záchraně mrtvého, které už se představilo na KVIFF, a Kluk z války, dokument o touze bojovat za svou zemi.

Březen

Od 3. března se nás bude snažit Největší dar okouzlit malebnou krajinou Valašska a pověstmi pohanských bohů. Ve stejný den vstoupí do kin také Betlémské světlo, dlouho očekávaný nový film Jana Svěráka. Přirozeně v něm uvidíme Zdeňka Svěráka, také Ondřeje Vetchého, Danielu Kolářovou či Terezu Rambu. Identita ES bude silným dokumentem o životě ​​profesora Emila Skamene, jednoho z nejuznávanějších světových genetiků, který až do své dospělosti neznal své vlastní geny. Narodil se totiž do židovské rodiny za 2. světové války a záchrana jeho života byla víc než složitá. 8. března se můžeme těšit na další dokument, Žal žen Andrey Culkové, který sleduje životy a aktivity žen, které jsou oddány záchraně naší planety. Arvéd slibuje temnou, mysteriózní podívanou, inspirovanou postavou “malostranského ďábla” Arvéda Smíchovského, zde v podání Michala Kerna. Do kin vstoupí 10. března. O týden později přijde konečně také odlehčenější film, Řekni to psem. Jak název napovídá, bude se to v něm hemžit čtyřnohými hrdiny a milostnými zápletkami. Z lidských herců uvidíme třeba Bereniku Kohoutovou či Jiřího Lábuse. 22. března přichází dokument pro milovníky historie Až zařve lev, pojednávající o osudu krále Přemysla Otakara II. a Odorika, syna jeho vojáka. Na závěr měsíce v kinech odstartují Známí neznámí, kteří vám nejspíš nebudou neznámí, pokud jste viděli italský originál Naprostí cizinci. Vzápětí si takřka každá země natočila svoji verzi a snímek tím vstoupil do Guinessovy knihy rekordů s největším počtem remakeů. Uvidíme, jak se toho chopila Zuzana Marianková s herci jako Táňa Pauhofová, Klára Issová, Martin Hofmann a Tomáš Měcháček. Taktéž 31. března vstoupí do kin Planeta Praha, která může být fascinujícím dokumentem, ukazujícím nám Prahu ze zcela nové, zvířecí perspektivy. 

Duben

Konečně přichází také nějaký thriller. 7. dubna startuje v kinech Stínohra, která nabízí příběh vdovce, snažícího se najít nový život po tragické události, za kterou je nepřímo zodpovědný. Podíváme se do boxerského prostředí, ale bude tu i policie a drogy. 14. dubna má premiéru Vyšehrad: Fylm, jeden ze snímků pozdržených covidem. Postava Laviho (Jakub Štáfek) z online seriálu se dočkala celovečerního filmu. Tvůrci slibují fanouškům, že jejich oblíbený hrdina je stále stejný, jen zažívá nová, a někdy dospělejší dobrodružství. O týden později tu budou Po čem muži touží 2, kteří také jistě potěší své fanoušky. Opět se setkáme s Jiřím Langmajerem i Annou Polívkovou, jen to tentokrát bude trošku naopak. 28. dubna se snad konečně dostane do kin Promlčeno Roberta Sedláčka, které za sebou má poměrně strastiplnou cestu vzniku. Slibuje nám působivé krimi s Karlem Rodenem.

Květen

Máj je lásky čas, a v tuto příhodnou dobu přichází do kin česko-slovenská komedie Láska hory přenáší, konkrétně 5. května. A není lepší téma než svatba. Svatba je krásná, ale také plná stresu a vyhrocených emocí, podivných příbuzných a zmatků. V hlavních rolích se představí Anna Fialová, Marek Lambora a Natalia Germani. 12. května tu máme příslib kvalitního dramatu: Slovo Beaty Parkanové se zabývá vztahem manželů a jejich morálními hodnotami, zkoušenými dobou. V hlavních rolích se objeví Martin Finger a Gabriela Mikulková. Ve stejný den startuje Indián s Karlem Rodenem, který představuje arogantního obchodníka, který začne slyšet hlas indiánského náčelníka, snažícího se změnit hlavního hrdinu v lepšího člověka. 19. května startuje Zázrak, příběh detektiva odkrývajícího podivné tajemství jeptišky, který vznikl ve spolupráci ČR s Rumunskem a Lotyšskem.

Červen

Od 2. června láká Zakletá jeskyně celou rodinu na fantasy dobrodružství, vzniklé spoluprací ČR, Slovenska a Maďarska. Kromě okouzlujících lokací se tu představí také Karel Dobrý nebo Táňa Pauhofová. Ve stejný den vtrhne do kin Pánský klub, komedie, která se nejspíš nebude bát odvážnějšího humoru. Režisér Matěj Balcar s ní sice u filmu debutuje, ale její předlohu v Divadle Na Jezerce si diváci zamilovali. Uvidíme, zda také filmoví diváci budou spokojení s terapeutickou skupinou, řešící problémy erotického rázu. Uvidíme tu Milana Šteindlera, Jiřího Mádla, Bolka Polívku a Zdeňka Žáka. Pokud jste příznivci jiného druhu humoru, můžete se těšit na 16. června, kdy se taktéž se svým debutem Kdyby radši hořelo představí Adam Koloman Rybanský. Dílo je mírně inspirováno teroristickým činem Jaromíra Baldy a můžeme se v něm těšit na Miroslava Krobota, Michala Isteníka a Annu Polívkovou. V dnešní době asi nikoho nepřekvapí, že i video z YouTube může vést k projektu, který to dotáhne do kin. A tak není divu, že je tu pokračování nezávislé generační podívané Párty Hárder, na kterou přispěli sami fanoušci, a to poměrně štědře. Do kin zavítá 23. června, stejně jako Prezidentka, která by měla být naopak závanem romantiky z česko-irské koprodukce.

Červenec

Od 14. července o naši přízeň bude bojovat BANGER., který slibuje adrenalinový filmový zážitek plný rapu a kokainu, řídí se heslem “Život nejde nalajnovat.” O týden později vstoupí do kin Střídavka, téma této komedie si asi dovedeme představit. Martin Hofmann, Jitka Čvančarová, Anna Polívková nebo Jiří Vyorálek tu hrají mix bývalých a současných partnerů, kteří řeší vztahové i rodičovské problémy. Taktéž 21. července se snad do kin konečně podívá Il Boemo s Vojtěchem Dykem, historický velkofilm z Itálie 18. století. 

Srpen

Vojtěch Moravec představuje komedii Hádkovi, která vstoupí do kin 4. srpna. A její hrdinové, rodinní příslušníci, se neustále hádají. Kvůli umírajícímu dědečkovi se ale budou muset na chvíli snažit. Těšit se můžeme na Sandru Novákovou, Jakuba Prachaře či Ondřeje Pavelku. 11. srpen si mohou v kalendáři zakroužkovat fanoušci bojových umění a především “Terminátora” Vémoly, téma sportovního dokumentu Karlos je celkem jasné. Od 25. srpna diváky pobaví komedie Táta proti své vůli, která slibuje zvraty a nepříjemné situace vzniklé především lhaním hlavního hrdiny.  

Září

Příznivci Alice Nellis se mohou těšit na datum 8. září, kdy do kin naklusá kůň Buko a změní život stárnoucí hlavní hrdince Jarmile (Anna Cónová), která už toho od života příliš nečekala. 15. září přichází Princ Mamánek, pohádka takřka kompletně pod taktovkou Jana Budaře, včetně hlavní role. O týden později se podíváme na exotický Ostrov, kam nás vezme Rudolf Havlík spolu s Jiřím Langmajerem a Janou Plodkovou. 29. září dostaneme Přání k narozeninám, ve kterém nám Marta Ferencová slibuje deset zajímavých postav (s neméně zajímavým obsazením), které jsou téměř neustále spolu. Uvidíme, co nám předvede Eva Holubová, Jaroslav Plesl, Jaroslav Dušek, Simona Babčáková nebo Matěj Hádek.

Říjen

Historický velkofilm Jan Žižka při svém natáčení vzbudil hodně pozornosti, ale na svou premiéru stále čeká, snad se 20. října konečně dočkáme. O týden později vstoupí do kin Bratři o bratrech Mašínech, režisérem je jejich příbuzný Tomáš Mašín, scénář si vzal na starost Marek Epstein. Ve stejný den chystá premiéru i Cirkus Maximum, který je náhodou také o bratrech, ale docela jiných, z cirkusového prostředí. Představí se nám tu Jan Přeučil, Oldřich Kaiser, ovšem také mezinárodní sestava profesionálních cirkusových umělců. 

Listopad

Pomalu se blíží Vánoce, a tak začíná sezóna pohádek. Do kin zavítá 10. listopadu jedno pokračování, kterého se fanoušci už teď nemohou dočkat. Princezna zakletá v čase 2 se snad v kinosálech ohřeje déle, než její předchůdkyně, která byla nejsmolnějším filmem první vlny koronaviru. 17. listopadu snad mezi diváky přifrčí i road movie Jana Prušinovského Grand Prix, plná svérázných postav, které mají jedno společné: milují Formuli 1. V hlavních rolích se má objevit Robin Ferro, Kryštof Hádek a Štěpán Kozub a o zábavu jistě nebude nouze. 24. listopadu nám Irena Pavlásková, doufejme, konečně představí laskavou komedii Vánoční příběh, ve které nás seznamuje se spoustou různorodých postav. Samozřejmě se projektu účastní mnoho slavných tváří: Karel Roden, Hynek Čermák, Jana Plodková, Jaroslav Plesl a celá řada dalších. 

Prosinec

Od prvního prosincového dne by se měla uvádět Princezna stokrát jinak, jak jinak než pohádka, která nám představí princeznu Stellu, bojující se svým prokletím. A do kin vyrazí snad i Copak je to za mazáka, volné pokračování Copak je to za vojáka… Po více jak třech desítkách let se podíváme na osudy hrdinů, často s původními herci, v čele s Jiřím Langmajerem. 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací