Hawkeye zachraňuje Vánoce za pomoci luku a šípů a obrací pozornost k tomuto málo opěvovanému Avengerovi

Nebojácný lučištník se srdcem ze zlata.

To je přesně Hawkeye, jeden z obecně nejméně oblíbených členů Avengers. A to ne, protože by jeho postava byla nějak špatná, ba naopak, spíš jen bohužel není tolik zajímavý jako jeho superhrdinští kolegové s nadpřirozenými schopnostmi či speciálními obleky. Marvel se však se seriálem nesoucím Hawkeyovo jméno snaží napravit reputaci tohoto slavného lučištníka, kterému by různorodost jeho šípů záviděli Robin Hood i Legolas (ale k tomu až později).

JAK SE TO TEDY CELÉ PŘIHODILO?

Pořad představuje titulního hrdinu v novém a velmi sympatickém světle, a navíc mu přiděluje parťačku v podobě Kate Bishop, ambiciózní lučištnici, která k Hawkeyovi vzhlíží jako ke svému idolu. Tito dva se potkávají za zvláštních a nemilých okolností a jsou díky tomu, chtě nechtě, nuceni spolupracovat a zastavit mafiány, kteří po nich jdou.

A tak se zdá, že zatímco WandaVision si pohrávala s realitou, Falcon and The Winter Soldier řešili vládní pletky i nového Kapitána Ameriku a Loki a What If…? zkoumali paralelní světy, tak Hawkeye zůstává nohama při zemi a snaží se „jen“ dorazit zpátky domů včas na Vánoce. To je ovšem samozřejmě řečeno s velkou nadsázkou. I Hawkeye, byť pracuje na menší škále, řeší některé větší problémy, nakusuje zajímavá témata a v rámci postav představuje důležité hráče. A právě proto je od této chvíle potřeba zmínit varování ohledně spoilerů k samotnému seriálu i celému dosavadnímu MCU.

–SPOILER ALERT–

Velkým tématem je zde získání obleku Ronina, který Hawkeye nesl mezi událostmi Infinity War a Endgame, poté, co mu při lusknutí zmizelá celá rodina. V patách je mu i proto tzv. „tracksuit mafia“ plná ruských poskoků. Dále zde ve vzduchu celou dobu visí téma tajemných odcizených hodinek, které, jak se později ukáže, patří Hawkeyově manželce, ale k tomu se ještě dostaneme. Obrovskou hrozbou pro titulního hrdinu je pak i Yelena, najatá, aby ho zabila. No a v neposlední řadě se tu objevuje i legendární Kingpin, čímž se MCU otevírá zcela nový svět.

HAWKEYE A TI DALŠÍ

S tím vším se pojí i poměrně velké množství postav, z nichž některé již byly krátce zmíněny, nyní si však postupně představíme ty nejdůležitější hráče, kteří jsou jako zkopírovaní ze stránek komiksů. Dokonce i titulní Hawkeye si je zde podobnější více než kdy dříve.

Hlavním hrdinou je tedy, jak už název napovídá, Clint Barton alias Hawkeye. Ten byl poprvé představen v roce 2010 ve snímku Thor, jako agent tajné organizace SHIELD. Později si pak jeho představitel, Jeremy Renner, zopakoval svou roli ve třech filmech ze ságy Avengers i v Captain America: Občanská válka, kde stanul po boku Kapitána Ameriky. Po Thanosově lusknutí mu pak zmizí celá rodina (manželka a tři děti), což ho přivede na temnou stezku, kdy se stane nájemných vrahem Roninem. O pět let později ho však vyhledá jeho blízká přítelkyně Natasha Romanoff (Black Widow) a přemluví ho, aby pomohl týmu s navrácením zmizelých lidí, včetně jeho rodiny. Mise se vydaří, ale Natasha při ní bohužel umírá, když se místo Hawkeye obětuje, aby získala jeden z kamenů nekonečna (kámen duše). A právě s touto ztrátou i se svou temnou minulostí Ronina se musí Hawkeye vypořádat ve svém sólovém pořadu. Jeho kostým totiž po dlouhé době vyplouvá na povrch a Clint musí zahladit stopy a vypořádat se s nepřáteli, kteří mu jsou nyní kvůli tomu v patách. A to všechno by rád stihnul ještě před Vánoci, aby se na svátky dostal zpátky ke své rodině.

Při této misi je mu velmi nápomocná Kate Bishop, která vlastně tak trochu může za to, že se jeho kostým dostal shodou nešťastných náhod na veřejnost. Kate je sama aspirující a zdatnou lučištnicí, a na tuto dráhu se dala, když poprvé v roce 2012 viděla Hawkeye v akci při bitvě o New York, ve které bojoval proti mimozemské armádě Chitauri odvážně pouze s lukem a šípy. A to jí velmi inspirovalo. V komiksech je Kate hned po Clintovi jedním z nejznámějších hrdinů nesoucích přezdívku Hawkeye. Na toto její superhrdinské alter ego je pak narážka i na konci samotného pořadu, kdy ho zjevně od Clinta přejímá. Jejím ikonickým parťákem je pak toulavý labrador Lucky, kterého také vidíme v seriálu. Kate tu pak ztvárnila Hailee Steinfeld.

Jedním z úhlavních záporáků je Maya, hluchá a handicapovaná (postrádá jednu nohu), ale velmi zdatná, bojovnice, které se v komiksech přezdívá Echo. Ta chce stůj, co stůj vystopovat Ronina, protože jí před lety zabil otce. To však ještě netuší, že jednal pod nařízeními jejího šéfa Wilsona Fiska alias Kingpina, a navíc to všechno věděl její blízký spolupracovník Kazi. Mayu si zde zahrála Alaqua Cox, která je stejně jako její postava hluchá a nosí protetickou nohu, díky čemuž byla její postava autentická. Cox si pak roli Mayi zopakuje i ve svém vlastním připravovaném seriálu.

Jak se pak tedy ukáže, ten, kdo stojí za většinou událostí a je hlavním strůjcem všeho je zmíněný Kingpin. Skrze Hawkeye je tak tento ohromný (fyzicky i metaforicky) marvelovský padouch poprvé představen v MCU. V jeho roli se tu vrací Vincent D’Onforio, který coby Kingpin debutoval již v seriálu Daredevil na Netflixu. Tomuto i dalším marvelovským pořadům z produkce Netflix se právě díky Hawkeyovi i Spider-Manovi: Bez domova dostává opět uznání a zakomponování do filmového světa Marvelu.

Jako výrazná a důležitá postava se postupně projeví i Eleanor Bishop v podání Very Farmigy. Eleanor je matkou Kate, která spřádá své vlastní plány, a, jak se později ukáže, spolupracuje úzce s Kingpinem. V minulosti v komiksech tento záporácký post zastával otec Kate, ten je však na začátku seriálu, při útoku armády Chitauri na New York, zabit (i když mimo obrazovku, takže, kdo ví, jak to ve skutečnosti vlastně je). Což tedy vede k tomu, že tato nepěkná úloha padla na Eleanor.

V neposlední řadě pak stojí za zmínku i Yelena, sestra Natashy Romanoff. Tu na konci filmu Black Widow rekrutuje do svých služeb Valentina Allegra de Fontaine (stejně jako Johna Walkera ve Falcon and The Winter Soldier), aby zabila Hawkeye a pomstila tak smrt své sestry. Jak se však ukáže, za Valentinou očividně stojí i Eleanor Bishop a Kingpin. Roli Yeleny si tu pak po filmovém debutu zopakovala Florence Pugh. Na konci pořadu se však Yelena dozvídá od Hawkeye pravdu o smrti Natashy a konečně se smiřuje s touto velkou ztrátou a zdánlivě se staví na stranu hrdinů.

Z dalších postav se tu pak objevuje také Jack Duquesne, snoubenec Eleanor, který je v komiksech zdatným šermířem a nese jméno Swordsman. Zajímavou přezdívku má i zmíněný Mayin kumpán Kazi, který si v kreslených předlohách rád maluje obličeje na bílo a říká si The Clown. Další postavou převzatou ze stránek komiksů je Grills, Hawkeyův častý spolupracovník (v původních příbězích dokonce soused). V seriálu pak také značně figuruje i manželka titulního protagonisty, Laura Barton, Clintova honba za získáním tajemných hodinek, které se na konci ukážou jako její, nasvědčuje tomu, že i Laura byla kdysi tajnou agentkou pracující pro SHIELD. Na závěr by se pak neměly opomenout ani jejich tři děti Cooper, Lyla a Nathaniel, který dostal jméno po své tetě Natashe.

KOLIK ŠÍPŮ MÁŠ, TOLIKRÁT JSI HAWKEYEM A JINÉ EASTER EGGS

Dosti už však bylo postav! Přesuňme se teď na četné Eater Eggs, které tento seriál nabízí. A že jich je dost.

Jedním z nejzajímavějších prvků jsou beze sporu Hawkeyovy trikové šípy. V seriálu je nám nabídnuto hned několik velkolepých a zábavných přehlídek těchto jeho nástrojů, které mu pomáhají v bitvách. Najdeme zde tak například vybuchující, kouřové, světlicové, slzno-plynové, kyselinové, přisávací, elektronické, bumerangové nebo zmenšující se a zvětšující se Pymovy šípy, které pro něj sestrojil sám bývalý Ant-Man, Hank Pym. V souvislosti se šípy je pak nabídnuta i krátká montáž, kdy na ně Hawkeye lepí štítky s jejich názvy, což je něco, co dělá v komiksech často.

Sympatickou narážkou na kreslenou předlohu je i zakomponování Hawkeyova handicapu, kterým je částečná hluchota, ke které přišel při četných bitkách. Je to něco, co snímky zatím často opomíjely, ale tentokráte tuto nedílnou součást této postavy tvůrci konečně přidali do příběhu skrze naslouchátko.

Důležitou roli pak v příběhu hrají i tajemné hodinky s logem organizace SHIELD. Spolu se svým oblekem Ronina se Hawkeye snaží dostat i k mysteriózním Rolexkám. V závěru pak zjišťujeme, že tento záhadný objekt údajně kdysi patřil Clintově manželce Lauře. To naznačuje její minulost coby tajné agentky. Mnozí fanoušci tak teorizují, že by mohla být ve skutečnosti Bobbi Morse alias Mockingjay, která je v komiksech Hawkeyovou partnerkou v terénu i osobním životě. Nutno také podotknout, že verzi této postavy mohli diváci vidět již v seriálu Agenti SHIELD, u toho však zatím není jisté, zda patří do hlavní dějové linie MCU.

Zajímavým prvkem plným nejrůznějších referencí, pak bylo i zahrnutí muzikálu Rogers: The Musical. Poprvé vidíme jen krátký úryvek, když se na něj jde podívat Hawkeye se svými dětmi, po druhé je pak divákům nabídnuta celá ústřední píseň ve své kráse v potitulkové scéně na konci celého pořadu. Samotné představení pak má být převyprávěním událostí z života Kapitána Ameriky, hlavně pak útoku Lokiho a armády Chitauri na New York, kdy byli poprvé zformováni Avengers. Muzikál vtipně odkazuje na tento snímek a zahrnuje do příběhu i Ant-Mana, který původně v této bitvě nebyl (i když mnozí fanoušci žertují, že tam mohl být, jen nebyl viděn, v čemž je celý ten vtip).

Mezi menší Easter Egg patří i vzezření Kingpina a jeho celková odolnost, kterou demonstruje při souboji s Kate. Ta ho při té příležitosti několikrát postřelí šípem a narazí do něj i autem, ale on zůstává nezraněn. Toto je velmi autentické vůči jeho komiksové předloze, která dokonce nosí obleky z neprůstřelného materiálu, a je velmi pravděpodobné, že tomu tak bude i zde.

Na konto kostýmů se pak sluší zmínit i nová maska a oblek Hawkeye, vlastně obou Hawkeyů, Clinta i Kate. Ty jsou velmi komiksově výstižné, včetně své fialové barvy, která je pro tuto postavu ikonická. Na to je v rámci seriálu poukázáno i skrze výše popsané šípy a jiné gadgety, které často obsahují právě fialovou, která se opravdu zdá být Hawkeyovou oblíbenou barvou.

Na závěr by se pak neměl opomenout jeden roztomilý zvířecí Easter Egg. A to sice v podobě Katinýho psa Luckyho. Tohoto toulavého labradora s láskou pro pizzu Kate zachrání hned v prvním díle, a tak se z nich stává nerozlučná dvojka, stejně jako v původních příbězích.

BUDOUCNOST / CO BUDE DÁL?

A co se chystá do budoucna? Z vyznění závěrečné scény je poměrně jasné, že i Kate bude nově nést přezdívku Hawkeye. To však neznám, že ten původní zmizí. V komiksech působili jako Hawkeyové oba, což bylo často matoucí a vedlo k humorným situacím.

Samotný seriál pak má také potenciál pokračovat druhou řadou. Je tady rozhodně na co navázat, může se dál rozvést příběh kolem matky Kate i Swordsmana a dalších postav. Kromě toho pak také pořad vyprodukoval i spin-off jménem Echo, který se zaměří na postavu Mayi, jenž se často objevuje v komiksech spolu s Hawkeyem i Daredevilem.

S tím druhým pak souvisí i to, že byl tímto zahrnut do MCU i svět seriálů Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, Iron Fist, The Punisher či The Defenders, které vysílal Netflix a odehrávaly se ve sdíleném universu. Prostřednictvím Hawkeye totiž do MCU oficiálně vstupuje Kingpin, neboť ho zde opět ztvárňuje Vincet D‘Onforio jako v Daredevilovi, jehož titulní hrdina se zase nedávno objevil ve filmu Spider-Man: Bez domova. Kingpin byl sice zdánlivě na konci poslední epizody zastřelen rozzuřenou Mayou, ale mimo obrazovku, takže zatím není nic jasné (v komiksech mu pouze vystřelila oko). Je tedy jasné, že bychom mohli čekat více zapojení těchto zmíněných postav v širších marvelovských příbězích.

Je zde také potenciál rozvinout vztah mezi Kate a Yelenou, s nimiž souvisí i formace nového Avengerovského týmu, která je, jak se zdá, na obzoru. V týmu, který si v komiksech říká Young Avengers mohou figurovat Kate jako Hawkeye, Yelena jako nová Black Widow, Ms. Marvel, She-Hulk, Spider-Man, synové Wandy a další. Na druhou stranu mladá Yelena bývá často také součástí anti-Avengerovského týmu spolu s Johne Walkerem alias U.S. Agentem, kterého jsme mohli vidět již ve Falcon and the Winter Soldier.

Z nadcházejících MCU projektů se ještě letos můžeme těšit na filmy Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství, Thor: Love and Thunder a Black Panther: Wakanda Forever a seriály Moon Knight, She-Hulk, Ms. Marvel, Secret Invasion a Guardians of the Galaxy: Holiday Special.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací