Val Kilmer, George Clooney nebo Christian Bale, který Batman má nejlepší kostýmy, gadgets nebo parťáky?

Ale hlavně před ním zaboha neříkejte jméno Martha!

Tohoto hrdinu, který se obléká do černého, aby vypadal jako netopýr, snad není potřeba představovat. Jeho příběh zná skoro každý, ale pro jistotu si ho krátce připomeňme. Bruce Wayne pochází z bohaté rodiny, jako dítě je svědkem brutální vraždy svých rodičů, Marthy a Thomase Wayna, což ho vede k superhrdinské dráze. Jeho rodné město Gotham je totiž plné zla a kriminálníků a někdo to vše musí zastavit. Právě tím někým se stává Bruce Wayne, když na sebe přejímá alter ego Batman inspirované jeho hlubokým strachem z netopýrů. S pomocí svého věrného sluhy Alfreda Pennywortha si vytvoří rozsáhlou základnu, které říká Batcave. Disponuje pak také spoustou zbraní, pomůcek a vozidel, z nichž všechna nesou příznačně jméno začínající předponou bat- (batmobil, batarang atd.).

Bruce také s oblibou adoptuje mladé kluky, z nichž si pak dělá parťáky Robiny (mezi nejvýznamnější patří Dick Grayson, Jason Todd a Tim Drake). Za svou superhrdinskou dráhu se postavil četným děsivým a často podivným záporákům, jeho úhlavním nepřítelem však navždy zůstává Joker. Kromě něj však stojí ještě za zmínku postavy jako Harley Quinn, Catwoman, Penguin, The Riddler, Two-Face, Ra’s Al Ghul, Bane, Mr. Freeze, Poison Ivy, Killer Croc nebo Scarecrow a další. Batman také úzce spolupracuje s detektivem Jamesem Gordonem, a později i jeho dcerou Barbarou, která se stane Batgirl. Do této tzv. Bat-rodiny patří i Batwoman. Tento tajnůstkářský hrdina je pak v neposlední řadě spolu se Supermanem, Wonder Woman, Flashem, Green Lanternem a Aquamanem také jedním ze zakládajících členů Ligy spravedlnosti.

Batman je tak beze sporu hned po Supermanovi jedním z nejpopulárnějších a nejvýznamnějších superhrdinů spadajících do světa DC komiksů (jak by také ne, když byl představen už v roce 1939). A stejně jako jeho zmíněný kolega z Kryptonu, má i Batman na kontě plno iterací, ať už filmových, seriálových či animovaných. Do kin nyní vstupuje nová verze Batmana, tentokráte s Robertem Pattinsonem v titulní roli, a tak je na místě připomenout si, kdo všechno tohoto hrdinu z Gothamu ztvárnil na velkých i malých obrazovkách. 

ADAM WEST

Jedním z prvních významných představitelů Batmana byl Adam West (ještě předním se v seriálech ze 40. let v této roli objevili Lewis G. Wilson a Robert Lowery). West začínal seriálem v 60. letech, který byl v roce 1966 ikonicky zfilmován. Jeho Batman v látkovém kostýmu po boku Burta Warda coby Robina se stal jednoznačně senzací a pomohl zpopularizovat tuto postavu. Stejně jako Westův Batman je pak ikonický i Joker v podání Cesara Romera. Nehledě pak na to, že spolu se Superman and the Mole Man šlo o jeden z prvních superhrdinských filmů vůbec.

MICHAEL KEATON

Postavu Batmana a tento žánr jako celek pak dále koncem 80. let ještě proslavil Michael Keaton, který se této role ujal pod vedením režiséra Tima Burtona. Jejich snímky Batman a Batman se vrací se staly přímo kultovními. První díl za svou popularitu vděčí zejména Jokerovi v podání Jacka Nicholsona. Batman se vrací pak vedle Keatona nabídl přímo plejádu známých hereckých jmen. Památný je především Danny DeVito jako Penguin, ale za zmínku stojí i Michelle Pfeiffer coby Catwoman či Christopher Walken v roli Maxe Shrecka. Na Keatonovi filmy pak navázaly další dva s novými představiteli titulního hrdiny, díky čemuž lze toto považovat za čtyřdílnou sérii. Keaton se pak má v této roli už letos vrátit hned ve dvou chystaných DC projektech, kterými jsou snímky The Flash a Batgirl.

Val Kilmer

Prvním, kdo pokračoval v Keatonových šlépějích, byl Val Kilmer. Režie jeho Batmanovského filmu, kterým je Batman navždy, se ujal Joel Schumacher, Tim Burton se tentokráte ocitl v roli producenta. Opět se zde pak objevuje celá škála známých herců, zejména pak Tommy Lee Jones jako Two-Face, Jim Carrey coby The Riddler, Nicole Kidman jako Dr. Chase Meridian nebo třeba Chris O’Donnell coby Robin a mnozí další. Zajímavostí také je, že Batman navždy je prvním filmem, ve kterém se na velkém platně objevuje Arkham Asylum.

GEORGE CLOONEY

Tuto devadesátkovou batmanovskou ságu pak uzavřel George Clooney ve filmu, za který se on sám, podle svých slov, stydí a mnohokrát se už za něj omlouval. Ptáte se proč? Snímek Batman a Robin zkrátka nebyl moc dobrý ani úspěšný a od diváků si vysloužil řadu kritiky (většina směřovala především na Batmanův kostým, který obsahoval bradavky, a na křečovité hlášky Mr. Freeze). I přes tuto svou značnou nepopularitu má však tento počin značnou fanouškovskou základnu a je pro mnohé tzv. guilty pleasure. Snímek opět nabízí obrovský herecký ansámbl, po boku Clooneyho a navrátivšího se O‘Donnella se tu totiž objevují třeba Arnold Schwarzenegger coby, již zmíněný, Mr. Freeze, Uma Thurman v roli Poison Ivy či Alicia Silverstone, která se zde představuje jako budoucí Batgirl Barbara Gordon.

CHRISTIAN BALE

Moderní Batmanovskou ságu pak započal Christian Bale snímkem Batman začíná, na který pak navázala dvě úspěšná pokračování Temný rytíř a Temný rytíř povstal. Baleův Batman vzniklý pod taktovkou režiséra Christophera Nolana patří mezi jedny z nejoblíbenějších a kritiky i fanoušky nejvíce uznávaných. Zvláště populární je pak druhý díl Temný rytíř, ve kterém se představil Heath Ledger ve své doslova životní roli coby Joker. Ledger to však celé psychicky neustál a několik měsíců po uvedení snímku do kin byl nalezen mrtvý po předávkování ve svém hotelovém pokoji. Za svou roli Jokera si Ledger nicméně vysloužil hned několik posmrtných ocenění, včetně Oscara, jeho Joker je tak doteď považován za jednoho z nejsilnějších komiksových filmových padouchů vůbec. Kromě Ledgera se pak v této trilogii také objevují Michael Caine jako Alfred Pennyworth, Gary Oldman coby James Gordon, Liam Neeson jako Ra’s Al Ghul, Morgan Freeman v roli Luciuse Foxe, Anne Hathaway coby Catwoman, Tom Hardy jako Bane, Joseph Gordon-Levitt jako jistá verze Robina či Maggie Gyllenhaal v roli Rachel Dawes.

BEN AFFLECK

Ještě donedávna byl pak za současného Batmana považován Ben Affleck, jehož verzi této postavy přezdívali fanoušci sympaticky Batfleck. Poprvé se v této roli objevil ve velkolepém snímku Zacka Snydera Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti, kde stanul proti Supermanovi Henryho Cavilla. Krátké cameo pak měl ještě ve stejném roce v Sebevražedném oddílu, kde bylo odkryto, že jeho Jokerem je, fanoušky ne příliš pozitivně přijatý, Jared Leto. Jako vůdčí osobnost se konečně projevil v Lize spravedlnosti (a její prodloužené verzi, kterou je Liga spravedlnosti Zacka Snydera), kde se postavil do čela titulního superhrdinského týmu, který dal sám dohromady. V této verzi se pak jako Alfred objevuje Jeremy Irons a coby komisař Gordon J. K. Simmons. Affleckova verze však byla jiná než jeho předchůdců, představil totiž tuto postavu už v trochu starším věku a vyspělejším stádiu, ztvárnil zkrátka již zkušeného a otrkaného netopýřího muže. Batman v podání Afflecka se pak má, stejně jako ten Keatonův, objevit v nadcházejícím filmu o Flashovi. Zajímavostí může také být, že Affleck pracoval na scénáři ke svému sólo batmanovskému snímku, který byl však producenty zamítnut a místo něho vznikl Batman režiséra Matta Reevese.

ROBERT PATTINSON

A právě zatím posledním představitelem Bruce Wayna/ Batmana se díky Reevesově ideje stal Robert Pattinson, který bude v této roli k vidění ve zmíněném filmu Batman. Titulní hrdina se v něm představuje v trochu jiném světle než obvykle, je zde totiž v první řadě geniálním detektivem. V tomto ohledu vychází Matt Reeves z četných komiksových předloh a rozebírá tak stránku Batmana, kterou zatím většina předchozích snímků tak trochu opomíjela. Co se týče děje, ve kterém Batman pátrá po záhadném vrahovi, kterým je Riddler, tak Reeves cituje mezi svými hlavními inspiracemi krimi dramata Sedm a Zodiac. Tvůrci a Warner Brothers pak také potvrdili, že tento příběh se odehrává ve stejném světě jako úspěšný Joker s Joaquinem Phoenixem z roku 2019. Kromě Pattinsona se pak ve filmu objevují Colin Farrell jako Penguin, Jeffrey Wright coby komisař Gordon, Zoë Kravitz jako Catwoman a Paul Dano v roli Riddlera. Pattinson pak údajně podepsal smlouvu na tři filmy, takže se fanoušci mohou těšit na novou trilogii.

Čestnou zmínku na závěr si zaslouží i Will Arnett coby legendární LEGO Batman. Ten v zásadě představuje takovou kombinaci všech výše zmíněných Batmanů (s výjimkou toho posledního, samozřejmě). Jak se totiž dozvídáme v jeho prvním sólo snímku z lego světa, tak si podle slov Alfreda a jeho praktické prezentace prošel všemi těmito filmovými fázemi. Lego verze Batmana je poprvé k vidění v prvním LEGO příběhu, v plné kráse však zazářil až ve svém vlastním animáku. Kromě něj se tu pak objevují všechny ikonické Batmanovské postavy a také spousta dalších, nejen DC, charakterů. Kromě lego adaptace pak existuje spoustu verzí animovaného netopýřího muže a jeho seriálů, hlas mu propůjčili například Jensen Ackles, Bruce Greenwood, Jeremy Sisto, Jason O’Mara, Josh Hutcherson a mnozí další.

V (ne)poslední řadě pak má Batman také spoustu hraných seriálových verzí. Mezi nejvýznamnější představitele patří David Mazouz a jeho mladičký Bruce Wayne v pořadu Gotham. V televizním světě Arrowverse (konkrétn v Batwoman) se zase jako postarší a sešlá verze této slavné postavy objevuje krátce Kevin Conroy. Na nového Batmana se mohou příznivci těšit v kinech již od 3. března 2022.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací