Rozhovor: Jakub Machala zavzpomínal na natáčení filmu Láska hory přenáší, přiblížil jeho minimální ekologickou stopu a vrátil se do studentských let

„Je to taková zábavná hra s časem.“

Režisér a scénárista Jakub Machala má na svém kontě již úspěšný seriál Láska v čase korony a další projekty. Nyní uvádí do kin svůj celovečerní snímek, romantickou komedii Láska hory přenáší s Annou Fialovou, Markem Lamborou, Natalií Germani, Richardem Stankem a mnohými dalšími skvělými herci.

Při příležitosti premiéry Láska hory přenáší jsme Jakubovi Machalovi položili několik otázek, které se týkají nejen natáčení jeho nejnovějšího snímku a ekologické stopy, ale i budoucích projektů. Dokonce jsme se dozvěděli, jaký byl jeho profesní sen, než se dal na filmařskou dráhu.

Červený koberec: Od května je v kinech k vidění Váš nejnovější film Láska hory přenáší, který se pyšní specifickým stylem vyprávění. Mohl byste ho trochu přiblížit?

Jakub Machala: Je to taková zábavná hra s časem. Celý příběh se odehraje třikrát během několika hodin, v jeden den, na jednom hotelu, avšak z pohledu 3 různých postav. Vracíme se v čase a postupně doplňujeme střípky v mozaice filmu. Čím víc bude divák pozorný, o to víc detailů si všimne. Můžu vám ale slíbit, že se v tomto zábavném mixu nebude nudit nikdo.

Červený koberec: Natáčení probíhalo v horském hotelu ve Vysokých Tatrách. Přálo Vám tamní počasí nebo jste se museli během natáčení vypořádat s nechtěným sněhem, větrem či sluníčkem?

Jakub Machala: Většina příběhu se skutečně odehrává v hotelu Hubert a v jeho blízkém okolí a co se týče počasí, tak větší štěstí jsme mít nemohli. Natáčení probíhalo v březnu, a to už v nižších částech hor tolik sněhu nebývá, ale nám napadl sníh vždy, když jsme potřebovali.

Červený koberec: Je pravda, že jste během natáčení kladli velký důraz na ohled k životnímu prostředí?

Jakub Machala: Ano, moje nastávající žena a zároveň producentka filmu Radka Babincová je společně s druhou producentkou Simonou Bago Mócikovou ambasarodkou Green screen Europe, což znamená, že film měl minimální ekologickou stopu. Navíc se k tomu přidali i koproducenti z Darq studia a vše bylo tak, jak by podle mého mělo být u výroby všech filmů.

Červený koberec: Ve filmu Láska hory přenáší hrají Anna Fialová, Marek Lambora, Natalia Germani, Richard Stanke, Noël Czuczor, Csongor Kassai, Lenka Krobotová a mnoho dalších skvělých herců, jak jste vybíral jednotlivé představitele? Měl jste o obsazení již jasnou představu při psaní scénáře?

Jakub Machala: No, když jste debutant tak za vámi taková jména hned neběží na casting, ale vzhledem k tomu, že jsem i jedním ze scénáristů našeho filmu, psal jsem některé postavy s jasnou představou, kdo by je měl hrát. Naštěstí se scénář všem líbil. Takže jsem měl možnost pracovat se svým vysněným castingem.

Červený koberec: Vašim dalším projektem je snímek Kola. O čem bude?

Jakub Machala: Film Kola vyvíjíme už skoro 5 let. Nejprve covid a teď válka na Ukrajině, ale tento projekt brzdí. Je to totiž krásný, reálný příběh o dvou klucích, kteří utečou z Ruska a na kolech dojedou až do Česka. Scénář nám pomohl napsat skvělej spisovatel Honza Němec a já teď jen doufám, že bude jednou svět zase v pořádku a my se do tohoto projektu opět naplno ponoříme. Takže abych odpověděl na otázku: mým dalším projektem je seriál o fotbalové hvězdě, která nesnáší děti, ale za trest je musí trénovat. Bude to strašně vtipný a točit budeme již toto léto.

Červený koberec: Vystudoval jste obor Režie a scenáristika v Ateliéru Audiovizuální tvorba FMK UTB ve Zlíně. Byla profese režiséra a scénáristy Váš sen již od dětství?

Jakub Machala: Já chtěl být nejdřív olympijskej vítěz. Bylo jedno v jaký disciplíně, proto jsem v mládí střídal sporty víc než ponožky. Nakonec jsem si zranil koleno a začal hrát v dramaťáku, tam jsem i režíroval jedno divadlo a pak začal točit naprosto příšerný filmy. To mi bylo tak 17 a já už věděl, že mě to nikdy nepustí. Mám nejlepší práci na světě a ať točím cokoliv, vždy se na plac těším. Tahle dětská radost se nejspíš přenesla i do natáčení filmu Láska hory přenáší. Tak se to všechno potkalo, že tomu sám doteď těžko věřím.

Červený koberec: Již dvakrát jste vyhrál cenu Anděl za videoklipy k písním Barbory Polákové Po válce a Kdyby. Chtěl byste se do budoucna věnovat spíše videoklipům nebo filmové tvorbě?

Jakub Machala: Bylo to za Po válce a za 2-8-5. Nicméně klipy jsem v životě natočil asi 4, takže bych se i přes jejich úspěšný přijetí přeci jen raději dál věnoval hrané tvorbě. Tak snad se to nezmění ani po 5.5., kdy se budete moct všichni přijít podívat na náš film do kina. Srdečně vás zvu!

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací