Čtyřčlenná porota festivalu Elbe Dock rozhodla, kdo si odnese Cenu Pavla Kouteckého

Program festivalu vyvrcholí v Drážďanech.

Letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK míří do finále. Již pošestnácté proběhlo předání Ceny Pavla Kouteckého pro nejlepší dokumentární první a druhý film. O tom, kdo ocenění a finanční odměnu získá rozhodla porota, ve které usedli malířka Alexandra Bryksa; antropoložka, moderátorka Rádia Ukrajina a aktivistka Marharyta Golobrodska; akademický malíř, sochař a restaurátor Alexandr Kozlov a výtvarná umělkyně Olga Krykun.

Cena Pavla Kouteckého pro celovečerní snímek putovala do rukou režisérky Adély Komrzý za dokument ze zákulisí paliativní péče představující realitu posledních okamžiků Jednotka intenzivního života. „Přestože se dění filmu odehrává jen v několika málo místnostech, jde o film velmi dynamický – tvůrci provedli diváky příběhem každého natáčeného člověka, stejně jako i vývojem v jeho uvažování a nahlížení rodiny. Vznikl dokument, který je velmi profesionální a důležitý. Dokument, který tlumí a odvádí pryč strach ze smrti,“ osvětlila svoje rozhodnutí porota. Zvláštní uznání si na své konto připsal snímek Jak jsem se stala partyzánkou režisérky Very Lackové.

V kategorii krátkometrážních snímku Cenu Pavla Kouteckého získal režisér Josef Švejda s filmem JANG, jenž divákům přináší portrét mladické nespoutanosti kombinující klasické dokumentární postupy s estetikou a vyjadřováním moderní internetové kultury.

Program festivalu ELBE DOCK a oceňování ovšem není u konce. I nadále můžeme navštívit výstavu zaměřující se na budoucnost a umělou inteligenci s názvem Za otevřenýma očima v unikátním bývalém bunkru či projekci němého japonského filmu s živou hudbou rakouského uskupení Okabre v Ústí nad Labem. Festival se navíc ve svém závěru přesouvá i do Drážďan, kde, mimo jiné, proběhne v sobotu 21. května v bývalém nákladovém nádraží GEH8 slavnostní zakončení spojené s vyhlášením Ceny ELBE DOCK pro krátkometrážní středoevropské filmy.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací