Recenze Zakletá jeskyně: Pohádka opakuje osvědčené motivy, ale úplně rezignuje na humor

Jak děvčata přivedla chlapce ke smyslům.

Děj se odehrává v království, ve kterém je hlavním zdrojem obživy těžba soli. Horníci si z jeskyně mohou brát libovolné množství této suroviny, ale z rubínové síně nesmí odnést ani jeden drahokam. Toto pravidlo poruší rychtářova dcera Lena. Následná kletba má vliv nejenom na ni, ale také na její sestru Adu a celý kraj. Aby opět nastala rovnováha, musí být rubín vrácen. Přivlastnila si ho však zlá královna Berta. Ta po smrti svého manžela poslala své nevlastní syny Zacha a Cyrila na nesmyslný lov, při kterém kvůli vlastní pýše a marnivosti málem přijdou o život. Teprve když nemají nic, začnou si vážit laskavosti druhých.

Námět čerpá z klasických pohádkových příběhů. Není nic nového, že poctivě pracující vesničani mohou mít víc rozumu než urozená princátka. Stejně tak zjištění, že ty nejprostší věci jako sůl mohou být často vzácnější než hromady zlata. Divák se rovněž určitě už někde setkal i s lákadlem v podobě drahokamů, proměnou ve vlka a se záhadnou kletbou.

Pokud jste příznivcem tohoto žánru, kde dobro nakonec vždy zvítězí nad zlem, tak by vám to vlastně i stačilo. Nicméně to chtělo zkombinovat nějak poutavěji, aby neměl děj občas tak poloprázdné pasáže. Možná by tomu prospěla špetka humoru, který by to příjemně okořenil. Přece jenom ty nejlepší pohádky mají často mnoho vtipných hlášek a momentů.

Pozitivní stránkou je určitě kvartet neokoukaných herců.Pozitivní stránkou je určitě kvartet neokoukaných herců. I když nutno přiznat, že nikdo vám za celou dobu nepoleze víc na nervy než Ondřej Kraus a Dominick Benedikt coby arogantní princové. Nepředčí je ani úlisný Oplan (Karel Dobrý), a to má být právě on jeden z hlavních záporáků. Člověk by skoro zapomněl, že jsou to jenom jejich role. O to je však jejich proměna v klaďase v rámci možností překvapivější a jejich výkony jsou úctyhodnější.

Jejich protějšky ztvárnily slovenské herečky Martina Zábranská (Ada) a Petra Dubayová (Lena), které představují silné ženské hrdinky. Což je jedině dobře, uťáplým chudinkám čekajícím na záchranu už odzvonilo. Škoda jen, že jejich předabování do češtiny nepůsobí tak úplně přirozeně.

Táňa Pauhofová si zase vyzkoušela pro ni celkem netradiční roli zlé královny. A světě div se, sedí jí víc, než by kdekdo na první pohled možná řekl. Naopak srbský herec Predrag Bjelac si střihl postavu moudrého krále. Dokonce trpí stejným nešvarem jako všichni jeho předchůdci – navzdory svému rozumu si zákonitě vždy vyberou za manželku tu nejpodlejší mrchu široko daleko.

Vizuálně zajímavé jsou také lokace, kde se natáčelo. Hodně z nich se nachází na Slovensku, zmiňme například soutěsky Jánošíkove diery, Skanzen Vychylovka, Demänovskou jeskyni svobody či okolí Súľovských vrchů. Z českých památek se využily hrady Pernštejn, Křivoklát a lom Malá Amerika. Do pohádky je hezky zakomponováno právě soužití s přírodou, která je zabírána tak, aby co možná nejvíce vynikla její krása.

Slovenská režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská natočila ve spolupráci s Českem a Maďarskem snímek, která čerpá řadu motivů z osvědčených pohádkových příběhů. Kdyby jich bylo jen pár, tak by to zase tak nevadilo, ale v tomto případě se jich na jednom místě sejde až příliš. Paradoxně ale ve vypravování existují mezery, které se vyplňují bloumáním po jeskyni nebo opakováním stejného problému. Hereckému obsazení nejde nic vytknout, v rámci svých rolí předvádí maximum a sázka na mladé umělce se vyplatila. Oku lahodící jsou i různé přírodní scenérie a kulisy, právě na jejich vyniknutí si tvůrci dali skutečně záležet. Humor a nadsázka by ovšem celému dílu dodaly potřebou jiskru. Zakletá jeskyně je zkrátka milá pohádka, která diváka rozhodně neurazí, ale ani nebude mít potřebu pouštět si ji víckrát.

Abrakadabra! Ať je ze mě Pavel Trávníček!

Zakletá jeskyně
(Foto: CinemArt)

„Už sis to s tím líbáním žabáků rozmyslela, co?“

Zakletá jeskyně
(Foto: CinemArt)

„Když mi dobře posloužíš, odměním se ti, jak jen budeš chtít…“

Zakletá jeskyně
(Foto: CinemArt)
65%

Zakletá jeskyně / Zakliata jaskyňa

Slovenská režisérka a scenáristka Mariana Čengel Solčanská natočila ve spolupráci s Českem a Maďarskem snímek, která čerpá řadu motivů z osvědčených pohádkových příběhů. Kdyby jich bylo jen pár, tak by to zase tak nevadilo, ale v tomto případě se jich na jednom místě sejde až příliš. Paradoxně ale ve vypravování existují mezery, které se vyplňují bloumáním po jeskyni nebo opakováním stejného problému. Hereckému obsazení nejde nic vytknout, v rámci svých rolí předvádí maximum a sázka na mladé umělce se vyplatila. Oku lahodící jsou i různé přírodní scenérie a kulisy, právě na jejich vyniknutí si tvůrci dali skutečně záležet. Humor a nadsázka by ovšem celému dílu dodaly potřebou jiskru. Zakletá jeskyně je zkrátka milá pohádka, která diváka rozhodně neurazí, ale ani nebude mít potřebu pouštět si ji víckrát.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací