Na český trh vstoupilo Disney+, na jaké seriály a filmy se můžeme těšit?

Od superhrdinů, přes předalekou galaxii až po animované pohádky.

To všechno nabízí streamovací stanice Disney+, která je od 14. června dostupná i v České republice. Jedná se o dalšího z konkurentů pro již stávající platformy jako je Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video nebo Apple TV+. Tato nová stanice na trhu pak obsahuje vše z produkce studia Disney, kam spadají produkty Marvelu, Star Wars, Pixaru, 20th Century Fox nebo National Geographic a dalších studií. Na co se tedy můžeme na Disney+ již těšit?

Rozdělíme si to podle kategorií:

MARVEL

Jednou z nejzajímavějších propriet studia Disney je bezesporu Marvel. A tak není divu, že k němu na své nové platformě neustálé vytváří řadu nových seriálů. Hned první byl pořad WandaVision, který sledoval osudy Wandy Maximoff a androida Visiona v příbězích zdánlivě stylizovaných do seriálů z nejrůznějších dekád. Jenže vše není tak, jak se zdá. Bezprostředně poté následoval Falcon a Winter Soldier, z velké části natáčený v České republice (většinou šlo o pražské lokace). Tento seriál se pak zaměřoval na vznik nového Kapitána Ameriky a nabízel pohled na MCU svět bez něj.

O necelé tři měsíce později pak na platformu vstoupil Loki a jeho šílený mnohovesmír. Loki jako první v MCU prozkoumal paralelní světy a vrhl nové světlo na alternativní verze známých postav. Na to navázal i další pořad, kterým byl kreslený Co kdyby…?. Ten se zabýval otázkou, co by se stalo, kdyby se v již zavedených marvelovských příbězích změnila pouze jedna věc – vznikl by paralelní vesmír s trochu pozměněnými známými hrdiny a jejich dějovými linkami.

Další marvelovkou na Disney+ je i Hawkeye zaměřující se na titulní postavu a jeho mladou stoupenkyni, připravenou převzít jeho mantinel. Jedním z posledních marvelovských seriálů, které si na Disney+ můžete pustit je i Moon Knight, který zabředává do světa egyptských bohů a mýtu a v lecčems se odlišuje od zbytku MCU.

V současnosti na Disney+ běží pořad Ms. Marvel, který se točí kolem stejnojmenné hrdinky, jejíž alter ego nese Kamala Khan. Zajímavostí pak může být, že se jedná o první muslimskou protagonistku a postavu vůbec ve světě Marvelu.

Do budoucna se pak můžete těšit na pořady, jako jsou She-Hulk: Neuvěřitelná právnička, The Guardians of the Galaxy: Holiday Special, Secret Invasion, Ironheart, Armor Wars, seriál z prostředí Wakandy a Black Panthera, I Am Groot, Echo, Agatha: House of Harkness, Spider-Man: Freshman Year, Marvel Zombies, Daredevil Reboot, druhou řadu Co kdyby…? či druhou sezónu Lokiho a další.

Na Disney+ jsou pak samozřejmě k dostání i veškeré ostatní marvelovské seriály a filmy, a to jak z MCU, tak i ty ostatní jako X-Menové, Deadpool, Daredevil, Jessica Jones, Agenti Shield apod. Black Widow se pak stala prvním, a zatím posledním, snímkem MCU, který měl premiéru v kině i na streamingu, což později vyvolalo aféru s představitelkou Black Widow Scarlett Johansson.

STAR WARS

Po marvelovkách pak Dinsey+ nabízí i řadu projektů z předaleké galaxie. Nejpopulárnějším Star Wars pořadem se velmi brzo po svém spuštění stal Mandalorian, který vyprodukoval již dvě řady a chystá i třetí. Ten sleduje osud stejnojmenného galaktického lovce odměn, kterému zkříží cestu Baby Yoda. Titulní Mandalorian se tak vydává na vesmírné dobrodružství, jaké se nikdy nepředstavoval.

Následně pak Disney+ vypustilo další z mnoha starwarsovských animáků, kterým je Vadná várka (Bad Batch). Pořad se změřil na tým elitních a expertních klonů, které mohou fanoušci znát z předchozích kreslených pořadů, jako jsou Klonové války. Vadná várka vlastně na Klonové války navazuje, neboť titulní skupina si razí cestu galaxií bezprostředně po jejich událostech.

A aby toho nebylo málo, tak se do toho Star Wars a Disney+ rozhodly vypustit i vlastní anime z prostředí Hvězdných válek. Vize jsou v zásadě krátké animované filmy, které nevšedním způsobem sledují události ze Star Wars.

Na druhou řadu Mandaloriana pak navázal Boba Fett se svým vlastním pořadem Boba Fett: Zákon podsvětí. Boba Fetta již znají věrní fanoušci jak z původní filmové série, tak z prequelů i animovaných seriálů. Oblíbená postava původního Mandaloriana se poprvé po letech vrátila v druhé řadě. V Boba Fett: Zákon podsvětí sledujeme titulního protagonistu, jak na Tatooine objevuje své nové já po boku Fennec Shand.

V současnosti pak na Disney+ běží Obi-Wan Kenobi, který se zaměřuje na stejnojmenného slavného Jediho, jehož roli si po letech zopakoval Ewan McGregor. Kromě něj se pak v seriálu vrací i Hayden Christensen coby Anakin Skywalker/ Darth Vader.

Do budoucna Disney+ ve spolupráci se studiem Lucasfilms, které má na starosti Star Wars, plánuje pořadu jako jsou Andor, Ahsoka, The Acolyte, Lando, nebo třetí řada Mandaloriana a další. Na platformě jsou dále samozřejmě k vidění veškeré předchozí filmy a pořady ze světa Hvězdných válek.

PIXAR

Třetím velkým studiem, které spadá pod Disneyho je Pixar. I ten nabízí řadu pořadů na platformě Disney+. V současnosti nejzajímavějším je pořad Příšerky v rachotě, který se odehrává ve světě Příšerek s. r. o. a zaměřuje se na Mika, Sullyho a další monstra, jejichž džobem je strašit malé děti.

Kromě toho pak skrze Disney+ měly v době pandemie covidu-19 premiéru i četné animované snímky spadající pod Pixar. Uvedeny zde a současně v kinech byly filmy Duše, Luca nebo Proměna.

Dostupné zde jsou i všechny ostatní Pixarovské animáky, včetně kreslených seriálů pro ty nejmenší jako Forky Asks A Question, Lamp Life či SparkShorts apod.

WALT DISNEY

Samotnou kapitolou jsou pak projekty pod hlavičkou studia Walta Disneyho, podle něhož nese název celý kanál. V tomto ohledu přineslo a stále přináší Disney+ řadu remaků populárních kreslených filmů. V roce 2019 zde byla uvedena například live action verze Lady and the Tramp, kde hlavním psím postavám propůjčili hlasy Tessa Thompson a Justin Theroux. Hrané adaptace se skrze Disney v době šířící se pandemie covidu-19 dočkala i Mulan, která byla zároveň uvedena i v kinech. Titulní nebojácnou hrdinku zde ztvárnila Crystal Liu.

Nedávno měla premiéru i napůl hraná napůl animovaná verze oblíbeného kresleného seriálu Rychlá rota. Veverčáky Chipa a Dalea tu nadabovali Andy Samberg a John Mulaney. Příběh se odehrává o třicet let později, kdy Chip a Dále žijí odlišné životy, avšak nenadálé zmizení jejich společného kamaráda je donutí opět spojit síly. Nového hávu se díky Disney+ dočkali i Kačeři z kačerova, jejichž příběhy jsou nyní vyprávěny v novém animačním stylu.

Svůj vlastní film za pomocí streamingu dostala také Cruella s Emmou Stone v titulní roli. Cruella se zaměřila na origin story záporačky známé ze 101 Dalmatinů, která měla v oblibě stahování štěňátek z kůže. Dále měla skrze tuto platformu premiéru i nová originální Disney animovaná pohádky Raya a drak, která v sobě měla vše: nebojácnou válečnici, draky a hrozivé záporáky. Po měsíci v kinech na kanál také vstoupilo kreslené Encanto, které se stalo téměř instantním hitem a získalo si skrze své písně a kouzelný příběh o magické rodině Madrigalů, četné fanoušky.

Na Disney+ měl pak také premiéru i, ne příliš úspěšný, Artemis Fowl. Ten inspiruje stejnojmennou knižní předlohou a zaměřuje na titulního chlapce, který je vtažen do světa víl a skřítků, aby zachránil svého zmizelého otce a uchránil rodinnou čest. Jedním z ne tolik zmiňovaných projektů Disney+, který stojí za zhlédnutí je také film Ivan je jen jeden, který spojil hvězdy, jako jsou Angelina Jolie, Bryan Cranston, Sam Rockwell, Helen Mirren a Danny DeVito. Jedná se o adaptaci oceňované novely o jedné velmi zvláštní gorile se stříbrným hřbetem, vážící téměř 200 kilogramů, která žije v obchodním domě na předměstí se slonicí Stellou, psem Bobem a mnoha dalšími zvířaty.

Do této skupiny patří i projekty, které spadají pod Disney Channel. Sem se řadí například seriál Muzikál ze střední: Seriál, pořad sledují skupinu středoškoláků, kteří chodí na fiktivní gymnázium, kde se natáčela slavná trilogie Muzikál ze střední. Členové divadelního kroužku se tak pod vedením odhodlané učitelky rozhodnou tento populární muzikál replikovat ve školní divadelní hře. Na oblíbenou filmovou sérii pak odkazuje i seriál Šampióni: Nová hra, který o téměř třicet let později sleduje postavy tří snímků z řady Šampióni a v jedné z hlavních rolí se tak vrací i Emilio Estevez.

Do budoucna pak stanice chystá projekty, jako jsou hraný Pinocchio, Peter Pan and Wendy, Hocus Pocus 2 či Disenchanted (pokračování Kouzelné romance) aj. Zhlédnout zde můžete i veškerý filmový a seriálový repertoár studia Disney od Sněhurky a sedmi trpaslíků po Expedice: Džungle a dále.

OSTATNÍ

Disney pak vlastní i řadu dalších studií a filmových a televizních objektů, včetně 20th Century Fox, National Geographic nebo třeba stanice ABC.

 Z této kategorie pak streamovací platforma nabízí filmy a seriály jako jsou Kardashians, The World According to Jeff Goldblum, Turner and Hooch, Hamilton, Taylor Swift: Folklore, Home Sweet Home Alone, The Ice Age Adventures of Buck Wild nebo Better Nate than Ever a další.

A co si na Disney+ pustíte jako první vy?

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací