Geoffrey Rush, Benicio Del Toro a Bolek Polívka byli oceněni na slavnostním zakončení MFF Karlovy Vary

Ceny byly předány i filmům, hercům a tvůrcům.

Jak již bývá zvykem, posledním dnem MFF Karlovy Vary je sobota. Oči všech návštěvníků se upínají k červenému koberci před hotelem Thermal, kde se každý rok prochází slavní hosté, kteří se zúčastní slavnostního ceremoniálu. Během večera si vítězné snímky a ocenění tvůrci odnesou ikonickou sošku.

Po červeném koberci se letos prošli nejen Geoffrey Rush, Benicio Del Toro a Bolek Polívka, ale i další známé osobnosti. Mezi ostře sledované dámy, pány a páry patřili Jakub Prachař a Sara Sandeva, Daniela Peštová a Pavol Haber, tenistka Petra Kvitová, basketbalista Tomáš Satoranský, golfista Rory Sabbatini, šampion MMA Jiří Procházka, David Ondříček a Martha Issová, Veronika Žilková s dcerou Kordulou, Kristýna Leichtová s maminkou, Ester Geislerová a mnoho dalších.

Moderátorem večera se opět stal Marek Eben, který na pódiu vítal předávají, kteří postupně vyhlašovali jednotlivé vítěze. V hlavní soutěži získal Velkou cenu – Křišťálový globus kanadsko-íránsky film Nadějné léto (Tabestan Ba Omid). Zvláštá cenu poroty si odnesl španělský počin Musíte se přijet podívat (Tenéis que venir a verla). Cena za režii putovala na konto Beaty Parkanové za film Slovo. Za svůj herecký výkon v tomto filmu byl vyznamenaný i Martin Finger. Z ceny za ženský herecký výkon se radovaly Taki Mumladze a Mariam Khundadze za roli ve Vlastním pokoji. Obě dívky byly opravdu nadšené, a tak bezprostřední, že si získaly všechny diváky v sále. Na Diváckou cenu tento rok dosáhl PSH Nekonečný příběh režiséra Štěpána FOK Vodrážky. V druhé soutěžní sekci, a to Proxima, zvítězili Adéla Komrzý a Tomáš Bojar se svým projektem Zkouška umění, Eduardo Casanova (Pieta) a David Kapac, Andrija Mardešić (Strýček).

Zlatým hřebem večera byla trojice mužů. Cenu prezidentu MFF KV si odnesli Boleslav Polívka a Benicio Del Toro. Boleslava Polívku doprovodila početná rodina, včetně jeho syna Vladimíra. Benicio Del Toro během své děkovné řeči vyzdvihl snahu karlovarského festivalu pomoci ukrajinským umělcům.

Miláčkem publika se stal čerstvý držitel Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Během svého projevu předvedl svoji snahu naučit se několik českých slovíček a pronesl: „Dobrý večer Brno!“ Australského herce velmi zaujala taneční choreografie vystupujících tanečníků, které nejen pochválil, ale dokonce předvedl několik pohybů, které od nich během večera odkoukal.

Jak to na zakončení 56. MFF Karlovy Vary vypadalo, se můžete podívat ve fotogaleriích na našem FB profilu (červený koberec a ocenění) a krátkém videu na YouTube kanálu ČK LIVE.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací