Kniha Kynuté mistra cukráře Josefa Maršálka byla pokřtěna moukou, květy a zlatem

Kmotry kuchařky spojuje pohádková minulost.

Víte, co se stane, když se v Divadle Lucie Bílé sejdou (nejen) pohádkový režisér Zdeněk Troška, herečka a Princezna ze mlejna Andrea Černá, pohádková čarodějnice a zpěvačka Lucie Bílá a mistr cukrář Josef Maršálek?

Každý, kdo miluje pohádky a tradiční české buchty bezesporu tuší. Cukrář Josef Maršálek totiž představil svoje 400stránkové dítě, výpravou kuchařku Kynuté a Lucie Bílá, Andrea Černá a Zdeněk Troška se stali čestnými kmotry čerstvě upečené knihy. A jak již to u Maršálka chodí, křtilo se opravdu velkolepě. Nejdříve knihu přičaroval kouzelník Nikolas Kara, a poté se vzácná trojice chopila mouky, sušených květin a zlata, aby kuchařku posypala, a to stránku po stránce. „Ta kniha je krásná, hodně těžká, nějak nakynula. Vtipné bylo, že jsme mimo jiné křtili i moukou,“ svěřila se Andrea Černá, ke které jako k Princezně ze mlejna, jejíž kynuté buchty milují i Čert a Vodník, prostě patří.

Kuchařka Kynuté je opravdu těžká, o čemž se na vlastní kůži přesvědčila i Lucie Bílá. Kniha obsahuje 50 receptů v pěti kapitolách a téměř 600 fotografií Marie Bartošové. Maršálek nás tak zasvětí do přípravy moravských koláčů a povidlových buchet, pravé francouzské briošky, čokoládového pain au chocolat, croissantů, vesnického pomalu kynutého chleba, toustového chleba, koblih, donutů a mnoha dalších pochoutek. Akcí provázela Tereza Bebarová, která si zahrála v Troškových Babovřeskách, pohádce Strašidla či v komedii Doktor od jezera hrochů.

Jak to na slavnostním křtu zasněženém moukou a květy vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací