3KinoFest se připravuje na 10. jubilejní ročník

„Máme ambici být nejlepší festival v Praze.“

Tak zní slova Vavřince Menšla, ředitele festivalu 3KinoFest. Přehlídka polských a českých filmů se během devíti let své existence proměnila ze skromného projektu v respektovanou kulturní událost, která přináší celý rok do hlavního města nejzajímavější novinky ze středoevropského prostoru. A má nemalé plány i do budoucna.

Loňsky ročník nabídl nejen několik celosvětových filmových premiér, ale i celou řadu zajímavých a vzácných hostů. Pozvání do Prahy přijal například legendární fotograf Ryszard Horowitz. Charitativní akci „Filmem proti ruské agresi“ podpořila svojí přítomností Svjatlana Cichanouska. Na účastníky 9. ročníku 3KinoFest čekalo i velké překvapení v podobě výstav a promítání filmů v pasáži U Nováků. Za zmínku bezesporu stojí premiéra filmu Juraje Herze Pasáž, který se právě v těchto místech v roce 1996 natáčel. Vidět jsme mohli i originál obrazu (Portrét ženy s hochem) od ikonické malířky 20. století Tamary Łempické, který byl považován za ztracený.

Organizátoři 3KinoFestu již dnes odhalují plány na další ročník, který vyvrcholí podzimní přehlídkou. „Chceme po celý rok divákům nabízet to nejlepší, co se na středoevropském uměleckém poli stane a vrcholem bude – tak jako každý rok – podzimní 3KinoFest. Zcela jedinečná a unikátní přehlídka v ČR propojuje film a umění střední Evropy. Naší ambicí je být nejlepším festivalem v Praze,“ uvádí Vavřinec Menšl.

Únor a březen přinese pokračování charitativního projektu „Filmem proti ruské agresi”. Letní měsíce se opět odehrají ve znamení letního kina na Mariánském náměstí v centru Prahy. Tři víkendy zde budou patřit středoevropské kinematografii. Na programu je i několik výstav. Aktuálně v kavárně Řehoře Samsy probíhá výstava nepublikovaných děl akademického fotografa Pavla Hudce Ashvera.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací