63. Zlín Film Festival bude zahájen na Den dětí a bude znovu propojovat generace

ZFF oslaví československou animaci.

Opět po roce se do Zlína vrací nejstarší a největší festival pro děti a mládež Zlín Film Festival. Letošní 63. ročník se prezentuje výraznými barvami, jejichž cílem je zaujmout, odložit mobilní telefony, navázat komunikaci mezi generacemi a rozvíjet vztahy mezi rodiči, dětmi i prarodiči.

V říjnu 2023 by oslavil Břetislav Pojar 100. narozeniny, proto se organizátoři ZFF rozhodli věnovat světově uznávané československé animaci. „Připomeneme zde i tvorbu Miroslava Štěpánka, Jiřího Trnky, Zdeňka Milera, Jiřího Brdečky či Vlasty Pospíšilové,“ prozradila umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Zlín Film Festival reaguje i na stále rostoucí trend v oblasti seriálů pro teenagery, a to v rámci nově vzniklé sekce Evropské web seriály pro mladé publikum. „Letos ji odstartujeme pilotním ročníkem zaměřeným na skandinávskou produkci a každý den festivalu tak přineseme jeden seriál s tématikou odrážející současné problémy dospívajících – identita, přistěhovalectví, coming out, šikana a další,“ přiblížila Markéta Pášmová.

Chybět nebude Salon filmových klapek, který podporuje začínající talentované filmaře. Letošní 26. ročník odstartuje 7. března vernisáží v pražském Divadle Hybernia, a poté se umělecky ztvárněné klapky podívají do Liberce-Vratislavic, Mladé Boleslavi, Olomouce, Brna a do Zlína, kde v neděli 4. června proběhne v Kongresovém centru Zlín tradiční dražba. „Důkazem, že se peníze vynakládají smysluplně, jsou úspěchy podpořených filmů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Jeden příklad za všechny, hned osm námi podpořených filmů je v letošní nominaci na Českého lva,“ doplnila Markéta Pášmová.

Návštěvníci festivalu nebudou ochuzeni ani o neodmyslitelný Festivalový půlmaraton MONET+ Zlín. Výkonná ředitelka ZFF Jarmila Záhorová vyslovila přání, a to pokořit hranici 2 000 běžců na startu. Speciální program připravuje i Dům ČT, jehož stanice ČT:D letos slaví 10 let.

63. Zlín Film Festival bude slavnostně zahájen 1. června, tedy na Den dětí a bude diváky těšit sedm dnů.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací