Kateřina Miler, Kristián Kodet a Martin Kuba zahájili výstavu 26. ročníku Salonu filmových klapek

Akcí provázel pohádkový princ Jan Čenský.

Součástí Zlín Film Festivalu je i chvályhodný projekt podporující mladé filmaře, a to Salon filmových klapek, jenž se letos pyšní již 26. ročníkem. Hostem slavnostní vernisáže se stal i mladý režisér Martin Kuba, který na sobotním galavečeru Český lev získal studentskou cenu za svůj snímek Vinland. Ten vznikl právě díky podpoře Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN.

Foyer Divadla Hybernia se proměnilo na uměleckou galerii, protože zde (již tradičně) startuje putovní výstava Salon filmových klapek. Dřevěné filmové klapky na umělecká díla pět povýšila celá řada umělců, mezi které patří Jaroslav Němeček, Ilja Hartinger, Stanislav Žampach, Michal Škapa, Josef Velčovský či herečka a výtvarnice Iva Hüttnerová. „Během dvaceti šesti let trvání projektu nevynechali ani jednou pánové Miroslav Göttlich, František Květoň a Ivan Baborák,“ prozradil všem přítomným prezident ZFF Čestmír Vančura a dodal, že rodina Baborákových patří k rekordmanům a vytvořila už během existence projektu celkem 46 klapek.

Vernisáží provázel pohádkový princ Jan Čenský, který ke ZFF neodmyslitelně patří. Na podiu vedle sebe postupně přivítal nejen festivalového prezidenta, ale i Kateřinu Miler, Kristiána Kodeta a čerstvě oceněného režiséra Martina Kubu. Tato skupinka oficiálně zahájila tzv. Klapka tour. Čestného klapnutí se chopila Kateřinu Miler, která letos na svoji klapku nenamalovala legendárního Krtečka.

Návštěvníci divadla si budou moci klapky prohlédnout do poloviny března. Poté bude výstava k vidění v Liberci-Vratislavicích, Mladé Boleslavi, Olomouci a Brně. Poslední zastávkou se stane Zlín, kde proběhne i veřejná aukce. Jak to na pražské vernisáži vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu.

(Foto: Červený koberec)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací