U Konce světa / The World´s End – recenze

[singlepic id=5607 w=200 h=200 float=left]Dvanáct zastavení na pivní cestě k zatracení.

 

Jako vrchol své „Cornettovské trilogie“ popisují nový snímek jeho tvůrci – režisér Edgar Wright a herec/spoluautor scénáře Simon Pegg. Navazují tak na svůj Soumrak mrtvých (2004) a Jednotku příliš rychlého nasazení (2007). Tři filmy má  totiž spojovat motiv zmrzliny Cornetto, pokaždé jiné příchuti, ale pro nás je především důležité, že u všech tří se bude většina lidí smát, až se bude  za břicho popadat!

Podobně jako v Soumraku mrtvých hraje Pegg společenského ztroskotance, jenž se shodou okolností neočekávaně dostane do křížku s fantaskním motivem. Garry King je alkoholikem sice vtipným, ale bez jakékoliv perspektivy. Jedna věc pro něj ale stále má smysl – najít své staré známé a dokončit s nimi kdysi přerušený pivní maratón. Tito kamarádi z mládí – Peter (Eddie Marsan), Oliver (Martin Freeman), Steven (Paddy Considine) a Andy (Nick Frost) – sice vyrostli a převážně zmoudřeli, ale přesto se ztřeštěným Garym nakonec nechají svést na cestu do rodného městečka a místních hospod.

Ještě předtím, než nám je odhaleno tajemství komunity, dokáže Simon Pegg utáhnout humor skoro sám o sobě. Garry překypuje elánem, když jde o to udělat si z někoho nebo z něčeho srandu. I když je to legrace velmi lidová, koncentrace a podání gagů ji povyšuje na jeden z mnohých důkazů síly britské komedie. Kromě Garryho se nedá zapomenout ani na čtyři rozličné průvodce, zejména na Frostova mírně iritovaného Andyho.

Příběh najednou dostane krajně absurdní rozměr.Zábavy přibude o 200 %, jakmile dojde k onomu scifistickému odhalení a příběh najednou nově dostane krajně absurdní rozměr. Kamarádi mají najednou k diskuzi mnohem víc než jen traumata z minulosti a snaží se pochopit zdánlivě nepochopitelnou situaci. Navzdory tomu, že jsou nyní ohroženy jejich životy, musí se stejně řídit podle původního plánu a pokračovat od jedné hospody k druhé a potkávají své známé, včetně jistého starého učitele, pod jehož vousy se skrývá Pierce Brosnan.

Ano, je zjevné, jak se Wright a Pegg zamilovali do svých přeplácaných nápadů a z nich odvozených epizodních scének, ale stejně jako u prostinkých vtípků, plní skoro každá z nich svůj účel, tak nač si stěžovat? Film má rozhodně i svá seriózní témata, byť zabalená do komické formy. V ději se objeví stará láska našich hochů Sam, krásně předvedená Rosamund Pike a s ní se probouzejí dávná zklamání. Klimax pak hovoří nejen o přehrávaných chybách lidstva jako celku, ale přichází i s nepříjemným komentářem, jak bídně může dopadnout člověk, ač měl kdysi spoustu životních nadějí.

U Konce světa je zcela jistě „hlína“ i „nářez“ a kupodivu nás rozesměje zjištěním, že mnozí z nás žijí naprosto špatně.

 Garry vzbuzuje u přátel úzkostná očekávání.

 [singlepic id=5588 w=400 h=300 float=center]

Dvanáct hospod, to je dvanáctiboj.

 [singlepic id=5597 w=400 h=300 float=center]

V městečku Newton Haven si zlo vybralo dobrou masku.

 [singlepic id=5592 w=400 h=300 float=center]

0%

U Konce světa je zcela jistě "hlína" i "nářez" a kupodivu nás rozesměje zjištěním, že mnozí z nás žijí naprosto špatně.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací