Recenze: Shazam! Hněv bohů je solidní sequel, který baví stejně jako jednička, ale dějově trochu zaostává

Řekni Shazam!

Billy Batson je zpátky jako superhrdina Shazam a tentokráte má s sebou posilu. Jak již bylo naznačeno na konci prvního snímku Billy se nyní o své alter-ego dělí se svými pěti adoptivními sourozenci a spolu tvoří neporazitelnou (a chaotickou) šestku. Stačí říct kouzelnou slovíčko Shazam! a Billy spolu s Freddym, Mary, Darlou, Eugenem a Pedrem se promění v hrdiny, obdarované schopnostmi bájných řeckých bohů. Jenže vše se komplikuje, když se na scéně objevují i tři Altasovy dcery Hespera, Kalypso a Antheia, které plánují oživit svůj umírající nebezpečný mytologický svět a pomstít se světu lidí. Dokáže je Billyho rodina zastavit a zachránit svět?

Tak se představuje děj pokračování Shazama!, které opět vzniklo pod taktovkou režiséra Davida F. Samberga. Příběh, na kterém se jako minule spolupodílel Henry Gayden, sice baví a vyprávění má rychlý spád, avšak nepřináší nic moc nového (i když se pokouší krkolomně napojit na první díl). Snaží se sice posunout postavy novým směrem a prohloubit jejich charakterovou linku, což se mu vesměs daří – Billy si prochází krizí dospívání a traumatem z opuštění, Freddy má své vlastní problémy a zbylé postavy tam jsou jen tak nějak do počtu.

Z dějového hlediska jde však v zásadě o tuctovou akční podívanou z dílny DC, které pomáhá akorát tak to, že má srdce. Stejně, jako minule je tu i tentokrát jistá míra hloubky, která spočívá především v Billyho vztahu s jeho pěstounskou rodinou, z čehož vyplývá silné poselství jako u předchozího snímku. Scénář je pak také plný humoru, který po většinu času baví, občas však už hraničí s křečovitostí, stejně jako některé emocionální momenty s patosem (např. když se Freddy snaží získat dívku svých snů skrze své superhrdinské alter-ego nebo Billyho zamilovanost do Wonder Woman). Některé vtipy se také míjí účinkem (obecná zabedněnost titulního protagonisty je chvílemi už opravdu trochu zarážející – má mu být skoro 18, to už mohl posbírat aspoň trochu rozumu…) a na úkor občas přehnaného humoru pak ztrácí seriózní momenty na svém účinku.

Největší problémem ale je, že je zde vidět, že DC absolutně neví, co dál – to dokazují především camea a potitulkové scény, kterými se snaží napojit snímek na zbylé DC propriety a vytvořit něco uceleného, ale dělají v tom všem akorát ještě větší zmatek. Když pak navíc vezmeme v potaz rozhodnutí Jamese Gunna a Petera Safrana (nových výkonných ředitelů DC), že chtějí s filmovým světem DC začít úplně od píky a postavy jako jsou Superman, Batman, Aquaman nebo Wonder Woman přeobsadit, tak přijdou veškeré tyto náznaky na propojení Shazama s něčím větším takřka úplně vniveč, což je vlastně docela smutná skutečnost. Nehledě na naznačení třetího pokračování, které se teď již s téměř pevnou jistotou nebude konat.

Celou podívanou nejvíce zachraňuje (ostatně jako minule) Zachary Levi v titulní roli. Celou podívanou pak nejvíce zachraňuje (ostatně jako minule) Zachary Levi v titulní roli. Levimu se opět povedlo skvěle zprostředkovat dojem přerostlého dítěte. Shazam je totiž na první pohled dospělý svalnatý hrdina, ale ve skutečnosti se za jeho fyzickou fasádou skrývá puberťák a podle toho se odráží jeho chování. Levi, jako již v prvním snímku, svým přednesem skvěle tlumočí tuto skutečnost a jeho postava díky tomu působí autenticky. To platí i o všech ostatních představitelích Shazam verzí sourozenecké šestky, kterými jsou Adam Brody, Ross Butler, Meagan Good a D. J. Cotrona (s výjimkou Grace Fulton, která zobrazuje obě verze Mary). Všichni, stejně jako Levi, odvádí dobrý kus práce a jsou napojeni na své dětské verze a jejich představitele, díky čemuž působí obě podoby postav jako jednotné charaktery. Z mladších herců pak stojí za zmínku Jack Dylan Grazer. Ten jako minule podává výrazný výkon plný emocí a jeho postava zkrátka patří mezi nejnápádnější z celého ansámblu. Je zkrátka znát, že Grazer má ještě před sebou jasnou budoucnost.

Na druhé straně pak máme tři záporačky a jejich představitelky Helen Mirren, Lucy Liu a Rachel Zegler. Všechny tři herečky podávají také kvalitní herecké výkony. Jejich antagonistky jako takové mají jasnou motivaci, která dává smysl, ale jinak vlastně nejsou až zas tak výrazné a charakterní, zvlášť v závěrečné bitvě působí tuctově a nemají zkrátka obzvlášť velkou hloubku (i když se o ni tvůrci snaží).

Celek dotváří povedené vizuální efekty, které se odráží především v zobrazení mytologických monster, jako jsou Minotaurus, mantikora, kyklop, drak nebo dokonce jednorožec (ano, skutečně). Všechny příšery jsou originální a je znát, že si s jejich tvorbou dali tvůrci práci. Na druhou stranu je však závěrečná bitka klasická superhrdinská chaotická změť CGI efektů, která je sice vizuálně působivá, ale v závěru nic neříkající a trochu přehnaná.

Za zmínku stojí v neposlední řadě i hudební doprovod z pera Christophera Becka, který se podílel například na obou dílech Ledového království či na trilogii Ant-Man. Soundtrack je výrazný a zaujme především výstražné dunění, které podporuje blížící se nebezpečí ve vyhrocených akčních scénách. Do doprovodu jsou také občas zakomponovány popové skladby jako například Holding Out for a Hero, které oživují celou podívanou.

V závěru je Shazam! Hněv bohů solidním pokračováním úspěšného a fanouškovsky oblíbeného prvního dílu. Děj sice v některých místech trochu pokulhává a humorem tlačí tvůrci občas až moc na pilu. V jádru je však sympatický příběh, který rozhodně nenudí a v současné filmové tvorbě DC se stále řadí mezi to lepší. A to hlavně díky Zachary Levimu, který opět září jako titulní protagonista a bez nějž by to rozhodně tak dobře nefungovalo. Pokud máte tedy chuť zajít do kina na zábavný komiksový akčňák pro celou rodinu, tak pokračování Shazama je určitě ta správná volba.

Smlouvání jedině u dobrého jídla.

Shazam! Hněv bohů
(Foto: Warner Bros. Pictures)

Lucy Liu a Helen Mirren prostě nechcete naštvat.

Shazam! Hněv bohů
(Foto: Warner Bros. Pictures)

Tak rodino, a teď si dáme klasické superhrdinské pózy.

Shazam! Hněv bohů
65%

Shazam! Hněv bohů / Shazam! Fury of the Gods

V závěru je Shazam! Hněv bohů solidním pokračováním úspěšného a fanouškovsky oblíbeného prvního dílu. Děj sice v některých místech trochu pokulhává a humorem tlačí tvůrci občas až moc na pilu. V jádru je však sympatický příběh, který rozhodně nenudí a v současné filmové tvorbě DC se stále řadí mezi to lepší. A to hlavně díky Zachary Levimu, který opět září jako titulní protagonista a bez nějž by to rozhodně tak dobře nefungovalo. Pokud máte tedy chuť zajít do kina na zábavný komiksový akčňák pro celou rodinu, tak pokračování Shazama je určitě ta správná volba.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací