Krátkometrážní snímek Milý tati režisérky Diany Cam Van Nguyen se zabývá tématem vietnamských otců, synů a dcer

Dopisy, otec, dcera a Vietnam.

Studentka pražské FAMU Diana Cam Van Nguyen uvedla v české premiéře svůj třetí autorský film, a to kraťas Milý tati. Obsahem snímku je velmi osobní téma. Během třinácti minut odpovídá svému otci na dopisy, které jí posílal z vězení a řeší s ním, proč opustil ji, její sestru a matku. Ve Vietnamu je, dle tradice, pro muže velmi důležité, aby se jim narodil syn, pokračovatel rodu.

Na slavnostním uvedení snímku nám (mimo jiné) Diana Cam Van Nguyen přiblížila vizuální stránku jejího absolventského projektu. „Je tam hodně hraného filmu, ale je vyřezaný a udělaný ploškovou animací. Potom tam je stop motion animace a kreslená animace. Můj záměr ale byl, aby to vypadalo jako koláž, něco jako kolážová animace,“ upřesnila autorka. Velký důraz byl kladen i na dopisy, které jsou autentické.

Producentka filmu Milý tati Karolína Davidová uvedla, že projekt byl podpořen Státním fondem kinematografie, Nadačním fondem FILMTALENT ZLÍN a slovenským Audiovizuálním fondem a po producentské stránce probíhalo vše bez problémů. Dokonce měli velké štěstí a samotné natáčení proběhlo v mezeře mezi lockdowny a následné animování již v úzkém týmu. Světová premiéra kraťasu proběhla na švýcarském Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu a nyní ho čeká festivalová šňůra. Celý rozhovor s režisérkou Dianou Cam Van Nguyen a producentkou Karolínou Davidovou naleznete na našem YouTube kanálu ČK LIVE.

Na českém slavnostním promítání jsme se potkali i s vietnamistkou Marikou Kabíčkovou, která téma vietnamských otců a prvorozených synů více přiblížila. Během krátkého popovídání odbornice rozvedla historický kontext, vliv Číny a postavení mužů a žen ve Vietnamu.

„Pro každého muže, matku i rodiče bylo vždycky důležité mít syna, protože ten pokračoval v kultu předků a udržoval tradici vztahu s těmi předešlými generacemi. Musíme si ale uvědomit, že ve Vietnamu neexistoval, a stále neexistuje, sociální systém, nejsou penze, takže bylo i povinností nejstaršího syna se potom starat o rodiče,“ přiblížila tradici Kabíčková. Celý rozhovor s vietnamistkou Marikou Kabíčkovou naleznete na našem YouTube kanálu ČK LIVE.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací