Antonie Formanová a Oskar Hes se stali ambasadory letošního ročníku Okna do světa

Filmová tvorba dětí z dětských domovů se představí veřejnosti.

Filmová producentka, pedagožka a zakladatelka několika neziskových organizací Zuzana Dražilová stojí i za vznikem projektu Okna do světa aneb filmové a mediální dílny pro děti z českých dětských domovů. Ambasadory letošního ročníku se stali herci Antonie Formanová a Oskar Hes.

„Děti vidí svět jinak, svýma vlastníma očima. Nemají ještě zkostnatělou představu o tom, jak svět má a nemá fungovat a hlavně VYPADAT. Nejen to nabízí velmi zajímavý pohled na věc a film obecně. Pro dospělé je to dobrá připomínka jakési čistoty a svobody v práci, můžou se dětmi inspirovat a uvolnit se ve své vlastní tvorbě. Děti skrze filmovou tvorbu můžou objevit novou vášeň a někdy i (možná) dokonce smysl nově „nalezeného“ života,“ uvedl Oskar Hes .

Okna do světa prošla od svého zrodu v roce 2019 vývojem a v současnosti se do projektu zapojilo celkem deset dětských domovů. V rámci workshopů a ve stínu hesla „minimální teorie a maximální praxe“ se kluci a holky ve věku od 12 do 18 let učí zacházet s profesionální technikou, s kamerami, foťákem na natáčení, nahrávat zvuk, stříhat a seznamují se s filmy, které je mohou při tvorbě inspirovat. V průběhu let se akce rozrostla i o animační dílny pro mladší děti a mediální dílny zabývající se aktuálními tématy, jako jsou boj s předsudky, fake news, kyberšikana a bezpečnost na sociálních sítích či kritické myšlení. Rolí lektorů se ujímají především mladí talentovaní absolventi z pražské FAMU.

Projekt Okna do světa se pyšní i mezinárodními úspěchy. „Šlo o dokument s názvem „Naše sny“, který vznikl v Dětském domově Duchcov. Získal Cenu v kategorii „Workshop Films“ mezinárodní organizace YCN – Youth Cinema Network (Síť mládežnického kina), která existuje dvanáct let a jsou v ní sdruženy mezinárodní festivaly filmové tvorby dětí a mládeže z celého světa. YCN uděluje každým rokem filmům z celého světa pouze čtyři ceny v různých kategoriích. Nejprve se film dostal do užších nominací tří filmů a následně mu porotci ze všech mezinárodních mládežnických festivalů dali svůj hlas. Všichni jsme to považovali za obrovský úspěch,“ prozradila producentka a zakladatelka Zuzana Dražilová.

Tento rok se budeme moci seznámit s tvorbou kluků a holek během sobotního odpoledne 8. června v Městské knihovně v Praze za účasti asi sedmdesáti dětí z dětských domovů, přátel, pedagogů a filmových lektorů. „Budou se zde prezentovat hrané filmy „Atletka“ a „Prozkoumávačka“, které vznikly v Lipové u Šluknova pod vedením Karolíny Peroutkové a Honzy Šolce. Dále výborný animovaný ekothriller „Ronaldova pouť do středu země“, o jehož excelentní kvalitu se postaraly lektorky Kateřina Knappová a Martina Turková, a delší hraný film na téma šikany, oba z Nové Vsi u Chotěboře. Také promítneme filmy, které se v současné době finalizují – v Potštejně se dokončuje hraný film „Neznámo“ na téma přátelství, v Duchcově zajímavá animovaná koláž, v Nové Vsi film o filmu a v Lipové kratinký ekofilm o vlkovi z místních lesů. Divákům chceme představit mezinárodně oceněný dokument „Naše sny“. Na akci se sjedou děti ze všech domovů, které se projektu v posledním období účastnily. Tato akce bude zajímavou přehlídkou a vyvrcholením práce za poslední období. V předsálí se navíc budou konat od 10 hod dopoledne různé animační workshopy pořádané skupinou Aniděti, kterých se budou moci zúčastnit všechny děti, které akci navštíví,“ přiblížila náplň setkání Dražilová.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací