Recenze: Marie, královna skotská / Mary Queen of Scots

Pokud jste se nudili na hodinách dějepisu, u tohoto díla na tom nebudete lépe.
 
 
Dvě mladé a nesporně talentované herečky se chopily rolí dvou významných žen historie Velké Británie. Bez rozháraného scénáře a s pevnějším režisérským vedením to mohl a měl být výjimečný historický snímek. Ale není… Co dalšího se na této filmové exkurzi do 16. století pokazilo?

Když po letech strávených ve Francii mladá královna Marie (Saoirse Ronan) ovdoví, vrací se do rodného Skotska, aby se ujala vlády ve své domovině. Je přijata jen s nelibostí, protože připraví o moc svého nevlastního bratra, trnem v oku je jako katolička také všem zastáncům protestantství. Pokukuje i po trůně anglickém, na kterém si hoví královna Alžběta (Margot Robbie), která je sice mnohem oblíbenější, ale právem nervóznější: ví, že Marie má na její místo nárok a pokud ho neobsadí ona, určitě se to povede jejímu potomkovi…

Mužům Marie, respektive film, rozhodně nic nedaruje a vypadá to, že bez mužských postav by se oběma královnám žilo mnohem šťastněji.Příběh plný ženské emancipace je naplněn plamennými proslovy, sem tam nějakou bitvou, ale i romantikou. Mužům Marie, respektive film, rozhodně nic nedaruje a vypadá to, že bez mužských postav by se oběma královnám žilo mnohem šťastněji, pokojně a v míru. Jenže ach, ti muži si prostě nemůžou pomoct a musí s vládkyněmi neustále manipulovat a snažit se je sesadit, nebo je minimálně provdat… Jediný hodný muž je tu homosexuál a s tím to nedopadne dobře. Režisérka Josie Rourke se s modernizací látky celkem rozjela, takže tu máme ještě otazník s orientací jiné významné postavy a na královském dvoře bylo evidentně běžné setkávat se s Asiaty nebo černochy. Tady nejde o rasismus, ale copak si dovedeme představit třeba snímek o gejšách s Evropankami? Proč bychom měli? Snímek se snaží být tak korektní, až se z něj vytratilo drama i zábava. Když už se nedržel historie, mohl být mnohem zajímavější, ale na to zase invence chyběla. Pár sexuálních a převlékacích scén to tedy určitě nezachrání, ani skvělé kostýmy a působivá krajina.

Samozřejmě to Rourke neměla lehké, musela vybudovat drama s tím, že se její ústřední postavy nikdy reálně nesetkaly, zatímco plakát a trailer nám napoví něco jiného. Běžně se tato režisérka věnuje divadlu a na filmovou prvotinu tohle bylo příliš velké sousto. Snímek neodsýpá, divákovi neznalému historie úplně unikne význam některých vedlejších postav, letopočty skáčou a královny zatím nezestárly ani o den… Pokud někteří pánští diváci doufají, že film přečkají alespoň díky půvabům Margot Robbie, zásah maskérů kvůli Alžbětiným neštovicím jim tento plán brzy zhatí. Pokud si chcete užít válku mezi ženami v mnohem zábavnější verzi, také s historickými kostýmy, bude lepší volbou Lanthimosova Favoritka. I když tohle není špatný film, je prostě překvapivě nedobrý. Pokud vás dějepis nebavil, nebude vás o moc víc bavit ani Marie, královna skotská. A fanoušky historie zase naštve.

Rourke se snažila natočit historický film s aktuálním vyzněním, ale výsledkem je něco nepěkného a nepřirozeného, co divákovi nesedne, asi jako paruka královny Alžběty. Navzdory zúčastněným herečkám a významným historickým postavám, které představují, nebudete mít jediný důvod si tenhle film pamatovat. Škoda, že neměli tvůrci tolik odvahy, jako právě královna, o které vypráví.
 

Půvabná královna se nebojí ničeho.


 

Jenže to ani její protivnice.


 

Margot Robbie se teď pohrnou nabídky na pokračování Alenky v říši divů.


 
 

55%

Marie, královna skotská / Mary Queen of Scots

Rourke se snažila natočit historický film s aktuálním vyzněním, ale výsledkem je něco nepěkného a nepřirozeného, co divákovi nesedne, asi jako paruka královny Alžběty. Navzdory zúčastněným herečkám a významným historickým postavám, které představují, nebudete mít jediný důvod si tenhle film pamatovat. Škoda, že neměli tvůrci tolik odvahy, jako právě královna, o které vypráví.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací