Víno a filmy: Znáte lepší kombinaci?

Filmy o víně, s vínem a k vínu.
 
 
Kvalitní filmový zážitek se skvěle snoubí s neméně kvalitním vínem, a je jedno, zda dáváte přednost bílému, nebo jste zastánci rudých odstínů. Jak se říká, ve víně je pravda, a spousta umělců v něm často nachází inspiraci. Není tedy divu, že se najde i nejeden film o víně. Vždyť vinice jsou jako stvořené pro romantické příběhy, stejně jako tvrdá práce s vinařstvím spojená nabízí námět k rodinnému dramatu. Až nadejde podzim a vy se budete chtít potěšit lahodnou skleničkou, třeba vám přijde vhod tento tématický seznam. 

Bokovka (Sideways, 2004)

Paul Giamatti a Thomas Haden Church se vydávají na menší vinný road trip, kde se řeší přátelství i láska, a nikdo se z něj nevrátí stejný. To možná nepůsobí jako strhující filmový zážitek, ale dialogy jsou chytře napsané a civilně odehrané, ne nadarmo si Bokovka vysloužila Oscara a dva Zlaté glóby. Staví na rozdílných charakterech svých hrdinů a zároveň jejich poměrně obyčejných problémech: pocit neúspěchu či nejistoty, krize středního věku a smutek z nikdy nenaplněných snů. A samozřejmě na lásce k vínu.

Dobrý ročník (Good Year, 2006)

Ridley Scott na režisérské stoličce a Russell Crowe v hlavní roli ve filmu o víně, už otvíráte lahev? Max, investiční bankéř, je muž, který kdysi strávil skromné a spokojené dětství u strýčka vinaře, ale pak ho tak nějak semlela kariéra a on zapomněl na ty správné lidské hodnoty. Změní se to, když se stane dědicem vinic a vrací se na místa, kde prožil nejšťastnější chvíle svého života? A může je prožít znovu, třeba s půvabnou Marion Cotillard ze sousedství? Vyberte si ve vinotéce nějaký dobrý ročník a podívejte se sami.

Víno roku (Bottle Shock, 2008)

Roku 1976 celý svět považoval za nejkvalitnější vína ta francouzská, a zbytek pro znalce prakticky neexistoval. Steven Spurrier se tehdy vydal do Kalifornie, aby poznal tamní produkci, a díky němu si získala ve světě uznání. Začátky si ale asi umíte představit: střet britského gentlemana s americkými venkovany. Láska k vínu je ale nakonec spojila. I když je Spurrier skutečná osoba, o scénáři a jeho pravdivosti se nevyjádřil moc pochvalně. To ale neznamená, že vás film nepobaví, zvláště pokud máte rádi kamenný výraz Alana Rickmana, případně chcete vidět Chrise Pinea s dlouhým hárem.  

(Foto z filmů: Bokovka, Dobrý ročník, Víno roku)

Víno nás spojuje (Ce qui nous lie, 2017)

Tři sourozenci zdědí po otci francouzský vinohrad. Jeden bez druhého nemohou s dědictvím nakládat, musí se o osudu rodinného odkazu rozhodnout společně. To nebude jednoduché, když zvláště jeden z nich dávno zpřetrhal všechny vazby a žije na jiném kontinentě. Spojí je tedy víno zase dohromady? Snímek nemá zrovna nejoriginálnější příběh, zato příjemnou atmosféru a poctivý náhled do různých fází výroby lahodného moku.

Procházka v oblacích (A Walk in the Clouds, 1995)

Tohle je film spíše na dámský večer v pyžamech. A samozřejmě s vínem. Jde o romantiku jako vyšitou a kochat se můžete nejen vinicemi, ale také mladým Keanu Reevesem. Představuje vojáka, který se náhodně setká s nešťastnou dívkou, vracející se domů ke své velmi tradiční rodině, avšak je těhotná a bojí se reakce svého otce. Mladík jí tedy nabídne doprovod a dočasnou roli manžela. Samozřejmě netrvá dlouho a zamilují se doopravdy…

Bobule (2008)

Tento film z českých luhů a hájů nelze vynechat, mimo jiné proto, že se brzy dočkáme už třetího pokračování. Kryštof Hádek a Lukáš Langmajer hrají dvojici podvodníků, kteří se schovávají před spravedlností a minulostí na Moravě, u dědečka jednoho z nich. Mladíci si sice myslí, že ví o světě všechno, ale na vinicích zjišťují, že se možná dost mýlili. Krom bezpečí, srdečnosti sousedů a dobrého vína se tu možná dá najít i láska.  

Sour Grapes (2016)

A pokud máte radši realitu než romanticky přikrášlené příběhy, nejspíš vás víc potěší dokument. Tohle není žádný tradiční snímek o vzniku vína, o slavné vinici nebo vinaři, ale jde o krimi příběh o velkém podvodu, na kterém jeden chytrák vydělal miliony. Stačilo mít dobrou pověst, sbírat prázdné lahve vzácných vín a znovu je plnit levnou verzí, a skandál byl na světě. Film je ke zhlédnutí například na Netflixu.

(Foto z filmů: Víno nás spojuje, Procházka v oblacích, Bobule)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací