Černý Mercedes režiséra Janusze Majewského otevře 6. ročník filmového festivalu 3Kino

Do Prahy zavítá hned několik významných osobností polské kinematografie.

 

Svoboda, tak zní téma letošního Mezinárodního festivalu středoevropského filmu 3Kino, který od 10. do 15. října 2019 ovládne pět sálů pražských kin Lucerna, Světozor, Atlas a Evald. V rámci programu budeme moci zhlédnout filmové novinky Agnieszky Holland, Krzysztofa Zanussiho či Václava Marhoula. Festival slavnostně zahájí válečné krimi Černý Mercedes režiséra Janusze Majewskeho.

Filmová nabídka je opět rozdělena do několika sekcí. V té soutěžní nalezneme jedenáct snímků. Nejsilnější zastoupení hlásí Polsko, a to celkem s šesti filmy – 7 citů (Marek Koterski), Černý Mercedes (Janusz Majewski), Éter (Krzysztof Zanussi), Pan Jones (Agnieszka Holland), Zábava, zábava (Kinga Dębska) a Železný most (Monika Jordan-Młodzianowska). Následuje Maďarsko a Jeden den režisérky Zsófie Szilágyi, Rozkvetlé údolí László Csujy a Trezor Pétera Bergendyho. Domácí kinematografii zastoupí Staříci Martina Duška a Ondřeje Provazníka a Tiché doteky Michala Hogenauera.

V sekcích Ostrovy svobody a Svobodné filmy po roce 89 si připomeneme 30. výročí konání Festivalu nezávislé československé kultury v polské Vratislavi i demokratických změn regionu. Filmové klenoty nabídnou i sekce Retrospektiva a Zvláštní uvedení, jež přinesou například diskutované Nabarvené ptáče Václava Marhoula či Návrat režisérky Magdaleny Lazarkiewicz (sestra Agnieszky Holland).

„Festival 3Kino se soustředí na kinematografii čtyř zemí, které mají prožitou podobnou historii, ale každá z nich ji reflektuje velmi odlišně. Tím, že jsou si blízko, si dobře rozumí, ale díky odlišným zkušenostem vzniká tavicí kotel myšlenek a také obrovská tvůrčí energie. Mám radost, že se v letošním programu objeví film Mr. Jones Agnieszky Holland, který v září vyhrál cenu Zlatí lvi na filmovém festivalu v polské Gdyni a další oceňované snímky. Snažíme se oslovovat i takové tvůrce, kteří by se jinak zřejmě do České republiky se svými snímky nepodívali. Zajímají nás jejich nejnovější filmy, které mají velký potenciál zaujmout českého diváka díky vzájemné kulturní blízkosti, ale v běžné distribuci se neobjeví,“ přibližuje letošní ročník ředitel festivalu.

3kino přivítá několik vzácných hostů. Pozvání přijali polská režisérka Kinga Debska, český režisér Václav Marhoul, polský filmový a divadelní režisér a scenárista Krzysztof Zanussi a mnozí další.

(Úvodní foto z filmu Černý Mercedes)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací