Rozhovor: Radim Grzybek nás vezme na závod Beskydská sedmička

„Nikdy v historii B7 nepršelo a nás to zastihlo zrovna při našem natáčení.“
 
 
Extrémní závod, horský ultramaraton a horský dálkový pochod, to je Beskydská sedmička, která byla poprvé odstartována roku 2010. Závod se stal v průběhu let tak populární, že se ho nejen účastní tisíce závodníků, ale dokonce zaujal i filmaře.

U zrodu Beskydská sedmička: 95 kilometrů, které ti změní život stál i režisér Radim Grzybek, který na projektu pracoval čtyři roky. V krátkém rozhovoru nám Grzybek prozradil, jaká je největší myšlenka dokumentu či jak probíhalo natáčení na vrcholech Beskydských hor. Beskydskou sedmičku nalezneme i v nabídce XVIII. Mezinárodního festivalu outdoorových filmů, kde soutěží v kategorii Horský a horolezecký film.

Červený koberec: Dokument Beskydská sedmička s podtitulem 95 kilometrů, které ti změní život je Váš celovečerním debutem. Čím Vás projekt zaujal?

Radim Grzybek: Tady si dovolím jen malou opravu, náš film není celovečerním filmem, protože jeho stopáž je pod jednu hodinu. Celovečerní debut mě teprve snad v dohledné době čeká. Každopádně celá Beskydská sedmička mě nejvíc zaujala tím, že dokáže doslova měnit lidské životy, a to je i pro mě největší myšlenka celého dokumentu, kterou jsem se na plátně snažil prodat.

Červený koberec: I když je název filmu poměrně popisný, co na diváky v kinech či na obrazovkách a monitorech čeká? Jaké je poselství Beskydské sedmičky?

Radim Grzybek: Je pravda, že myšlenka jak celého závodu, tak našeho dokumentu je už v jeho názvu. Když se člověk pokusí zvládnout tak těžký a náročný závod, nepůjde to úplně bez tréninku. Proto vidím největší poselství v tom, že každý takový člověk, který není úplně zvyklý na pohyb, se sebou bude muset něco dělat. Což se promítá nejen do fyzické kondice, ale i do běžného života.

Červený koberec: Film vznikal dlouhé čtyři roky. Co pro Vás bylo nejtěžší?

Radim Grzybek: Řekl bych, že nejistota, jestli se nám podaří sehnat dostatek financí na dokončení filmu. V jednu chvíli jsem si opravdu myslel, že budeme muset celou naši práci zahodit a film nevznikne. Takže to vědomí zbytečně odvedené práce a nemožnost uměleckého vyjádření mě trápila asi nejvíce.

Červený koberec: Dokument si prošel i kampaní na Startovači. V čem Vám vybrané prostředky nejvíce pomohly?

Radim Grzybek: Tak jednak mohla výroba filmu pokračovat dál a mohli jsme natočit chybějící pasáže, ale hlavně ukázal případným partnerům velký zájem o náš film a myslím si, že i to je přesvědčilo, aby náš film později podpořili.

Červený koberec: Natáčení probíhalo na vrcholech Beskydských hor. Zaskočila Vás během natáčení nějaká nečekaná situace?

Radim Grzybek: Nejvíc nás zaskočilo počasí při natáčení závodu v roce 2017. Nikdy v historii B7 nepršelo a nás to zastihlo zrovna při našem natáčení, takže jsme museli trochu improvizovat a také bohužel vypustit natočení některých plánovaných pasáží a leteckých záběrů.

Červený koberec: Akce se účastní na 3 000 běžců. Podle jakého klíče jste vybírali, se kterými z nich uděláte rozhovor či se na ně zaměříte? Bylo těžké vybrané osoby přemluvit, aby se o svoje pocity podělily?

Radim Grzybek: Je to součást práce filmaře potažmo režiséra, mít určitý cit pro výběr zajímavých lidí přímo v akci. Jiné už jsme měli vybrány dopředu, protože jsme věděli, že nám budou mít co říct. Běžci jsou nadšenci a velmi přátelští lidé, pokud si dobře vzpomínám, mě osobně, až na jednoho člověka, nikdo rozhovor naštěstí neodmítnul.

Červený koberec: Uvedl jste, že Beskydská sedmička Vás velmi zaujala, ale než se postavíte na start jako závodník, nejdříve byste rád B7 dokončil jako režisér. Dokument už je na světě. Chystáte se i na samotný závod?

Radim Grzybek: Tušil jsem, že tato otázka jednou přijde. Své předsevzetí bych samozřejmě rád dokončil, takže pokud mi čas dovolí a trénink půjde tak jak má, postavím se na start možná už v roce 2021. Nejpozději snad v roce 2022.

Červený koberec: Plánujete již další filmový projekt?

Radim Grzybek: Nejenomže plánuji, už na něm pracuji. Přiznám se, že těch projektů je více, některé jsou hrané jiné dokumentární. Bohužel zatím nemohu úplně mluvit o jejich obsahu, ale snad se nic nestane, když prozradím, že jeden z nich se bude týkat něčeho, co mají Češi velmi rádi.

(Foto: archiv Radim Grzybek)

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací