Recenze Pappa Mia!: Robert De Niro jako newyorský „papa italiano“ drží pohromadě komedii plnou ohraných vzorců a humoru

Robert De Niro v roli bručouna z italského venkova. 

Co se stane, když svého tvrdohlavého otce z italského venkova přivedete mezi ryzí americkou snobskou smetánku? Takový námět ve filmu Pappa Mia! rozvíjí režisérka Laura Terruso. Do rodinné komedie plné stereotypů i kýčovitých vtipů však obsadila herecká esa, kterým se daří vykřesat relativně zábavnou podívanou. 

Kam čert nemůže, tam nastrčí nabručeného Itala. Podobný pocit člověk získá, když sleduje strasti Sebastiana (Sebastian Maniscalco), ambiciózního mladíka s italskými kořeny, který se chystá požádat o ruku svou životní lásku, překrásnou a inteligentní Ellie (Leslie Bibb). Má to však jeden háček. O ruku ji chce požádat na společném víkendu u jejích rodičů a aby získal rodinný snubní prsten, musí s sebou vzít i svého otce. A jak úvodní scény napovídají, obavy má Sebastian naprosto oprávněně. 

Salvo (Robert De Niro) je totiž ztělesněný „papa italiano“. Původem ze slunné Itálie a nynější newyorský holič má temperamentu a svérázu na rozdávání, a co na srdci, to na jazyku. Očekávaný střet skromného života, jasných principů a rituálů se zbohatlictvím, neekonomickým rozhazováním a pokrytectvím, které ztělesňují rodiče Ellie, se stane podstatou devadesátiminutové podívané. 

Přestože má snímek předvídatelnou dějovou osu a recykluje dobře známé a často používané charaktery postav, příjemně překvapí hereckým obsazením. Přestože má snímek předvídatelnou dějovou osu a recykluje dobře známé a často používané charaktery postav (bohatá smetánka a jejich úspěšná dcera, její starší bratr tupoun a druhý ezoterická bytost z jiné dimenze, o De Nirově postavě prošpikované jedním stereotypem o Italech za druhým nemluvě), příjemně překvapí hereckým obsazením. Kromě herecké legendy Roberta De Nira, který se sžil s rolí nabručeného otce, se v hlavních rolích objeví Leslie Bibb nebo fenomenální Kim Cattrall. Vcelku dobrou volbou pro hlavní roli se ukázal být i komik Sebastian Maniscalco. I díky nim se přehlídka neoriginálního humoru a šroubovaných dramat stane divácky snesitelnou. 

Čekat u americké komedie obdobného tipu na překvapení a originalitu se jeví jako marné, a vzhledem k zápletce i postavám napsaným tak, jako bylo už mnoho před nimi, je pravděpodobné, že diváci si týden po zhlédnutí sotva vzpomenou na něco jiného než De Nirovu večeři v podobě špaget ala pavone. Tu pak samu o sobě trefně vystihuje český název filmu a člověk si během podívané opravdu pomyslí – Pappa Mia! 

Po stránce scenáristické ale film nic nového nepřinese a de facto jen znovu přemílá staré principy a nápady. Zdá se však, že jiné ambice tvůrci ani neměli a svůj účel komedie na jedno podívání, u které člověku sem tam skutečně povyjedou koutky úst nahoru, tak Pappa Mia! splní dobře. 

Silné pouto otce a syna. 

Pappa mia! (2023)
(Foto: Lionsgate)

O bizarnosti s paví rodinkou nebude nouze. 

Pappa mia! (2023)
(Foto: Lionsgate)

Co by to bylo za Ameriku bez pojídání hotdogů? 

Pappa mia! (2023)
(Foto: Lionsgate)
65%

Pappa Mia! / About My Father

Čekat u americké komedie obdobného tipu na překvapení a originalitu se jeví jako marné, a vzhledem k zápletce i postavám napsaným tak, jako bylo už mnoho před nimi, je pravděpodobné, že diváci si týden po zhlédnutí sotva vzpomenou na něco jiného než De Nirovu večeři v podobě špaget ala pavone. Tu pak samu o sobě trefně vystihuje český název filmu a člověk si během podívané opravdu pomyslí – Pappa Mia! Po stránce scenáristické ale film nic nového nepřinese a de facto jen znovu přemílá staré principy a nápady. Zdá se však, že jiné ambice tvůrci ani neměli a svůj účel komedie na jedno podívání, u které člověku sem tam skutečně povyjedou koutky úst nahoru, tak Pappa Mia! splní dobře.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací