Recenze Little: Fantasy komedie zvládá pobavit, nedokáže však věrohodně nastínit hloubku lidských pocitů a vztahů

„Příběh o tom, jak se malá holka ve mně vrátila, aby mi ukázala, že se mám řídit jen sama sebou.“

Osmatřicetiletá Jordan Sanders vlastní velkou technologickou firmu, kterou sama vybudovala. Žije v luxusním sídle, každý den tvrdě pracuje a vyžívá se v ponižování a komandování svých zaměstnanců i dalších lidí v okolí. Když ji prokleje dcera rozvozce donutů, probudí se druhý den jako třináctiletá dívka. Musí znovu začít chodit na základní školu a vrací se jí všechny její traumata z dětství, protože ji ostatní šikanovali.

Pamatujete si na rodinnou komedii s názvem Velký (1988) v hlavní roli s Tomem Hanksem? Nebo na romantický snímek Přes noc třicítkou (2004)? Tak tady to vzali trochu obráceně, z dospělého se stane opět dítě, i když myšlení zůstává stejné. Ani tento reverzní přístup však není úplně originální. Stačí zmínit filmy jako Znovu 17 (2009) nebo Probudím se včera (2012).

Hlavním motivem má být napravení zlé šéfky. Ta si nepouští nikoho k tělu, aby se necítila zranitelná. Protože se dostane do nerespektované pozice, přinutí ji to naučit se znovu vycházet s lidmi kolem sebe. Naopak její osobní asistentka April zase potřebuje získat sebevědomí. Takže sledujeme obě tyto vnitřní proměny, kterými si každá musí projít.

Humor vychází především ze scén, ve kterých se dětská verze ústřední hrdinky chová jako panovačná dospělá, což k ní vůbec nepasuje.Humor vychází především ze scén, ve kterých se dětská verze ústřední hrdinky chová jako panovačná dospělá, což k ní vůbec nepasuje. V tomto ohledu jsou nejzábavnější interakce mezi ní a jejím okouzlujícím učitelem Garym, jehož ztvárnil herec Justin Hartley (Oliver Queen ze seriálu Smallville). Rovněž se tvůrci nebojí vtipných narážek na rozdíly mezi lidmi různé pleti. A světě div se, ono to vlastně celkem funguje.

Pokud se zaměříme na herecké obsazení, jednoznačně nade všemi vyniká velmi mladá herečka Marsai Martin. Té se daří předvádět všemožné výrazy a grimasy dospělých. Lhostejno, že to je pro efekt často přehnané. Navíc je na první pohled vidět, že si tuto roli neskutečně užila. Starší Jordan si zahrála Regina Hall a April zase Issa Rae, přičemž obě podávají uspokojující výkon.

Škoda, že se poslední třetina nezadržitelně ubírá ne úplně správným směrem. Celkově závěr působí dost přemrštěně, jelikož počítá s nějakými hlubšími citovými vazbami mezi jednotlivými postavami, jenže ty tvůrci nezvládli moc dobře vykreslit. Možná se to nepovedlo kvůli tomu, že se snažili, aby byl film především zábavný.

Little navazuje na tradici snímků, ve kterých dojde k proměně hlavního hrdiny v jeho starší či mladší verzi. Divák se při sledování nejednou upřímně zasměje, ačkoliv nejde o nijak zvlášť inteligentní humor. Ale děje se tak na úkor hlubšího porozumění s psychickým rozpoložením ústřední postavy Jordan nebo rozvedení jejích vztahů s okolím. Jelikož hledání svého pravého já a jeho přijmutí je v současnosti velký trend, dílo se snaží na tento aspekt dávat vcelku velký důraz. Kvůli nedostatku pozornosti tomuto tématu to však působí jako prázdná klišé a otřepané fráze. Jestliže ale hledáte nenáročnou komedii se zajímavým námětem a obstojnými hereckými výkony, můžete si tento počin s klidným srdcem pustit.

„Víš, že jsi má úplně první kamarádka?“

Little
(Foto: Universal Pictures)

Už to chtělo nový outfit.

Little
(Foto: Universal Pictures)

„Nebuďte naštvaní na mě, že vás předbíhám, ale na sebe, protože vy si to nemůžete dovolit.“

Little
(Foto: Universal Pictures)
55%

Little

Little navazuje na tradici snímků, ve kterých dojde k proměně hlavního hrdiny v jeho starší či mladší verzi. Divák se při sledování nejednou upřímně zasměje, ačkoliv nejde o nijak zvlášť inteligentní humor. Ale děje se tak na úkor hlubšího porozumění s psychickým rozpoložením ústřední postavy Jordan nebo rozvedení jejích vztahů s okolím. Jelikož hledání svého pravého já a jeho přijmutí je v současnosti velký trend, dílo se snaží na tento aspekt dávat vcelku velký důraz. Kvůli nedostatku pozornosti tomuto tématu to však působí jako prázdná klišé a otřepané fráze. Jestliže ale hledáte nenáročnou komedii se zajímavým námětem a obstojnými hereckými výkony, můžete si tento počin s klidným srdcem pustit.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací