55. MFF Karlovy Vary slavnostně otevře životopisné drama Zátopek

Nadace The Film Foundation, kterou založil Martin Scorsese, se dočká pocty.

Prezident festivalu Jiří Bartoška a umělecký ředitel Karel Och dnes na tiskové konferenci odhalili nejen snímek, který 55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary zahájí, ale i náplň hlavního programu.

V pátek 20. srpna 2021 proběhne světová premiéra filmu Zátopek. Životopisné drama Davida Ondříčka s Václavem Neužilem a Marthou Issovou v hlavních rolích o čtyřnásobném olympijském vítězi a nejvýznamnějším českém atletovi všech dob bude uvedeno v sekci Zvláštní uvedení a stane se i zahajovacím filmem festivalu.

V rámci sekcí Hlavní soutěž, Soutěž Na východ od Západu a Zvláštní uvedení bude promítnuto 32 premirér. Z konkrétní titulů jmenujme například Atlas ptáků (Olmo Omerzu – Česká republika, Slovinsko, Slovenská republik), Země potomků (Claudio Cupellini – Itálie), Strahinja (Stefan Arsenijević – Srbsko, Francie, Lucembursko, Bulharsko, Litva), Divoké kořeny (Hajni Kis – Maďarsko, Slovenská republika), Jednotka intenzivního života (Adéla Komrzý – Česká republika), V běhu (Andrius Blaževičius – Litva, Česká republika) a další.

V roce 1990 založil Martin Scorsese nadaci The Film Foundation, díky níž došlo k zrestaurování více než 900 klasických titulů z celého světa. Jednatřicet let po založení vyjádří MFF Karlovy Vary poctu TFF, a to promítnutím desítky snímků natočených mezi třicátými a devadesátými lety minulého století a přibližujících kinematografie USA, Pobřeží slonoviny, Srí Lanky, Mexika, Tchaj-wanu a Maroka.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací