Ethan Hawke a Jan Svěrák jsou novými držiteli Ceny prezidenta MFF Karlovy Vary

Festival po devíti dnech skončil a ocenil filmy, tvůrce i herce.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary již tradičně začíná i končím chůzí po červeném koberci a slavnostním ceremoniálem. A ani tento rok nebyl výjimkou. Již 55. ročník uběhl jako voda a vzácní hosté si odnesli Cenu prezidenta MFF KV, tentokrát sošku získali Ethan Hawke a Jan Svěrák.

Český režisér a scénárista Jan Svěrák, který má na svém kontě Oscara za film Kolja, několik Českých lvů či Křišťálový globus za snímek Jízda z roku 1994, převzal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary s nadšením. Během své děkovné řeči vyzdvihl osobnost Jiřího Bartošky a označil ho za moudrého a laskavého prezidenta.

Své nadšení neskrýval ani herec, spisovatel a režisér Ethan Hawke. „Je velká pocta tu být s vámi. Když jsem se ptal Richarda Linklatera, co ví o tomto festivalu, řekl mi, že to, co ho odděluje od těch ostatních, je publikum, které opravdu miluje film. I já jsem to tu viděl a cítil. Česká komunita je inteligentní a inspirovala mě jako umělce,“ pronesl na pódiu Hawke a nezapomněl poděkovat a vyznat lásku své ženě, Ryan Hawke, jenž produkuje filmy, ve kterých herec hraje.

Nejen hosté v sále, ale i filmoví fanoušci si večer náležitě užili, protože nechyběla neodmyslitelná chůze po červeném koberci. S přihlížejícími si pozdravili nejen Ethan Hawke s manželkou a Jan Svěrák, ale například i prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou, basketbalista Tomáš Satoranský s manželkou, hokejista David Pastrňák s partnerkou, herci Kae-Kazim Hakeem, Marek Taclík, Marek Eben či herečky Ester Geislerová, Alena Doláková, Lenka Krobotová a další.

Během ceremoniálu proběhlo i vyhlášení vítězů. Režiséra Davida Ondříčka a Kryštofa Muchu vyznamenali diváci prostřednictvím Divácké ceny deníku Právo za film Zátopek. Dále byli oceněni Sonja Tarokić (režie filmu Sborovna), Dietrich Brüggemann (režie filmu Ne!), Vinette Robinson (herečka Bod Varu) či Ibrahim Koma, herecký výkon za film Strahinja. Snímek Strahinja byl oceněn i hlavní cenou. Když režisér Stefan Arsenijević s kolegy Křišťálový glóbus přebíral, tak Ibrahim Koma byl tak nadšený, že se na předávajícího, Ethana Hawkea, doslova vrhl a objal ho.

Jak to na závěrečném ceremoniálu vypadalo, se můžete podívat i ve fotogalerii na našem FB profilu a krátkém videu na YouTube kanálu ČK LIVE.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací