Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK se ptá: „Kam směřuje naše budoucnost?“

Jednu z možností naznačuje kreslený vizuál festivalu.

Ve čtvrtek 12. května startuju 5. ročník Mezinárodního filmového festivalu ELBE DOCK, který nám během deseti dnů v Praze, Ústí nad Labem a Drážďanech naservíruje dvě desítky českých premiér a mnoho dalšího. Součástí akce je i 16. udělení Ceny Pavla Kouteckého. Aktuální ročník zdobí lehce kontroverzní vizuál.

Organizátoři ELBE DOCKu se ptají, kam směřuje naše (digitální) budoucnost. Na tuto ožehavou otázku se rozhodli odpovědět hned několika způsoby, a to jak doprovodným programem v nepřístupných prostorech bývalého protiatomového bunkru či v nákladovém nádraží v Drážďanech, kde bude toto téma zobrazeno ve spojení s umělou inteligencí a novými médii, tak i originální vizuálem. „Festivalový vizuál představuje řadu více či méně kreslených roztomilých „zadečků“, které naznačují, kam může naše budoucnost směřovat, ukazují na digitální budoucnost ochuzenou o lidskost i radikální nálady ve společnosti,“ vysvětluje ředitel festivalu Filip Kršiak.

Z filmového programu si naši pozornost bezesporu zaslouží sekce TroGoBer, jenž přinese výběr nejlepších filmů z velkých evropských festivalů v norském Tromsu, švédském Göteborgu a německého Berlína. Z konkrétních projekcí jmenujme například hororový thriller The Beta Test, jenž nám zpestří pátek třináctého. V dalších dnes se můžeme těšit na výběr nejlepších kraťasů z Berlinale 2022 či snímek Medusa pohybující se mezi hororem, muzikálem a parodií v dystopickém prostředí, které nemá od skutečné brazilské současnosti zase tolik daleko.

Chybět nebude ani vzdělávací linka. Ta se zaměří na to, jak nás ovlivňuje propagace filmů a videoher. Veřejná část tohoto programu přinese sobotní diskuzi s názvem Živé Buchty s Vítem Klusákem. Na tu neveřejnou část je třeba se registrovat na stránkách festivalu.

Ve čtvrtek 19. 5. bude předána již 16. Cena Pavla Kouteckého. Který oceněný režisér či režisérka si odnese uznání a podporu v podobě odměny 100 000 Kč na přípravu dalšího snímku rozhodnou zástupci česko-ukrajinské kulturní scény. Letošní Mezinárodní filmový festival ELBE DOCK proběhne od 12. do 21. května 2022.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací