Na slavnostním zahájení XX. MFOF uvidíme snímky The Magic of Socorro, Jötunn, Korona Prahy a Nebeská past

Program zpestří ostravská art-rocková kapela KAZACHSTÁN, houslistka Dona Michelle či stepařské vystoupení tanečního souboru PULS z Opavy.

Již za měsíc bude otevřen 20. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů. Po slavnostním zahájení v Ostravě – Porubě se MFOF vydá na tour po dvaceti českých městech.

Jak již bývá zvykem, na první projekce se mohou těšit ostravští diváci. V rámci slavnostního zahájení 19. října 2022 bude promítnuto několik vybraných filmů, a to The Magic of Socorro (USA), Jötunn (Španělsko), Korona Prahy (ČR) a Nebeská past (ČR). Chybět nebudou ani vzácní festivaloví hosté. Pozvání přijali dálková plavkyně a běžkyně, motivační řečnice a překladatelka Abhejali Bernardová, Stanislav Najvert a Dalibor Kutala. V rámci kulturního programu se můžeme tešit na ostravskou art-rocková kapelu KAZACHSTÁN, houslistku Donu Michelle či stepařské vystoupení v podání tanečního souboru PULS z Opavy.

Než se dozvíme, kteří profesionální i amatérští filmaři si odnesou cenné trofeje, budeme mít téměř dva měsíce na to, zhlédnout jejich díla. Organizátoři MFOF prozradili, že do soutěže bylo přihlášeno 1179 filmů z celého světa: „Nejvíce filmů jsme obdrželi z Íránu, USA, Indie a Turecka. Své snímky nám však zaslali také filmaři z Lesotha, Beninu nebo Kambodži. Do soutěže postupuje 33 nejlepších filmů všech čtyř kategorií: dobrodružný a extrémní, horský a horolezecký, dobrodružný vodní sportovní a cestopisný film.“

Prostřednictvím projekcí se tak můžeme podívat do Pamíru (The Shpodeen 11), Peggy Marvanová a Adam Záviška nás vezmou na Nejdelší svatební cestu? a Srdcaři Balonem přes polární kruh. Island budeme moci obdivovat se španělskými kajakáři (Jötunn) či partou cyklistů (Ride x Iceland). Milovníci hor a lezení bezesporu ocení filmy o špičkovém horolezci Markovi Holečkovi – Nebeská past a Mára jde do nebe. O dalším úspěšném horolezci, Zoltánu Demjánovi, pojednává slovenský dokument Dhaulagiri je můj Everest.

Vodáci a fandové potápění uvidí manty (The Magic of Socorro), velkého bílého žraloka nebo podmořský svět na Maledivách (Jako v ráji – Maledivy 2021). Vyrazit budeme moci i do Nepálu a obdivovat zde nejen osmitisícové štíty, ale i kláštery a drsný život Ghurků (Nepál – sídlo bohů). Se skupinou českých zoologů se podíváme do konžského pralesa (Prales zítřka).

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací