Dítě Bridget Jonesové / Bridget Jones’s Baby – recenze

dite_bridget_jonesove_2016_plakatNaše oblíbená smolařka Bridget je zpátky a je v tom zase až po uši.
 
 
 
Z Bridget je teď čtyřicátnice, která má úspěšnou kariéru v televizním průmyslu. Dokonce dosáhla své ideální váhy, dalo by se tedy říct, že život je fajn. Omyl. Pár podstatných věcí se totiž nezměnilo, je zase sama, hledá chlapa a průšvihy se jí pořád lepí na paty. Zdá se, že všechno se obrací k lepšímu, když si při pařbě na hudebním festivalu pořádně zařádí s tajuplným cizincem Jackem. A aby toho nebylo málo tak se při křtu dítěte svých blízkých přátel, znovu sblíží se svojí starou láskou Markem Darcym. To by ale nebyla Bridget, kdyby se něco pořádně nepokazilo. A tak zjišťuje, že je těhotná. No jo, ale kdo je vlastně otec? Je to Jack, pohledný bohatý Američan, majitel úspěšné online seznamky a expert na lásku? Nebo je to seriózní britský právník Mark Darcy? Každý by si hned řekl, že to vyřeší testy otcovství, jenže Bridget musí mít vždycky všechno jinak. A tak Bridget, její cynická gynekoložka, přátelé, rodina a hlavně samotní potenciální otcové musí čekat do poslední chvíle, než se dozví odpověď na tu palčivou otázku. Jack nebo Mark? Boháč nebo právník? Američan nebo Brit? Nová nebo stará láska?

Režisérka prvního dílu o Bridget Jonesové Sharon Maguire a Renée Zellweger jsou zpátky a dosahují něčeho unikátního, a tím je první trilogie ve které ztvárnila hlavní roli žena a režisérem byla také jen výhradně žena. Dokonce i knihu napsala žena. Něco to do sebe má. Bridget je prostě originální, vždycky byla a navždy zůstane. Za tu originálnost může ten čistě ženský pohled na věc, nikdo jiný než žena by nedokázal ztvárnit trapné situace s takovou grácií. A přesně proto mají Bridget všichni tak rádi, je svoje, je to prostě žena.

Renée Zellweger je Bridget, tečka. To nemůže nikdo popřít. Renée Zellweger je Bridget, tečka. To nemůže nikdo popřít. Nikdo jiný by tu dámu, které se lepí smůla na paty (občas doslova) nedokázal ztvárnit lépe. A i když má Renée Zellweger často ztuhlý výraz v obličeji, a kvůli všem plastickým operacím ztratila schopnost vyjádřit obličejem jakoukoliv emoci, tak dokázala, že to v sobě ještě pořád má a ani kapka Bridget se z ní nevytratila. Do hry se mimo jiné vrátil i Colin Firth coby upjatý, ale milující Mark Darcy. Člověk má občas pocit, že Firth je stejný jako Darcy, nikoho jiného si v té roli nejde představit. Nováčkem ve světě Bridget Jonesové je Patrick Dempsey (známý především ze seriálu Chirurgové) v roli pohledného Američana Jacka. Jack se tváří, že ví všechno nejlíp, je ve všem nejlepší, ví vše o lásce a má spoustu peněz, aby to dokázal. Věříme, že je opravdu takový, trochu snobský, trochu nafoukaný, ale ve skutečnosti vlastně hrozně milý. Absurditu celé situace skvěle podtrhává Emma Thompson jako cynická gynekoložka. Do vedlejších rolí se vrátili i rodiče „táta“ Jim Broadbent a „máma“ Gemma Jones spolu s dalšími starými i novými postavami. Jediný, kdo chybí je Hugh Grant a jeho chronický sukničkář Daniel Cleaver, zmínit se o něm ovšem nezapomenou a jeho nepřítomnost je důkladně vysvětlena.

Filmy o Bridget jsou charakteristické zejména svou potrhlostí a hlavní hrdinkou, která je průšvihářka. Je tu ovšem ještě jeden faktor, který je činí tím, čím jsou, a to je jejich ikonická hudba. A soundtrack ani tentokrát nezklame. Najdete tu jako vždy největší hity, které do celkové atmosféry snímku skvěle zapadají. Dřív to bylo It’s raining men nebo All by myslef, teď to je Sing nebo F**ck you. Muziku z Bridget Jonesové si divák užije stejně jako film, možná chvílemi i víc. Hudební doprovod ještě více podtrhne komičnost určitých scén, kterým se pak nejde nesmát.

Bridget Jonesová hlásí už od prvního dílu pozitivní zprávu. Říká, že není nic špatného být i ve třiceti nebo čtyřiceti sama, nebo že sedět v pátek večer sama před televizí a jíst u toho nezdravé jídlo, je vlastně čas od času fajn. Někdo by čekal, že když jde o třetí pokračování, nebude za moc stát a bude to jen slabý odvar předchozích dílů. Opak je ovšem pravdou. Bridget nezklame a ona i její filmy si zůstávají věrné. Občas sice narazíme na ohrané vtipy, ale to vůbec nevadí, humor je tu svěží a dvouhodinový snímek uběhne jako nic. Až do konce napjatě fandíme oběma kandidátům a stejně jako Bridget netušíme, koho z nich bychom raději, aby byl tím otcem. Ano, Dítě Bridget Jonesové není nijak hlubokomyslný snímek, ale o to přece jde. Máme se nasmát a odpočinout si, a přesně s takovým pocitem odejdeme z kina. Cíl je splněn.

Film je přesně takový jako jeho hlavní hrdinka: je bláznivá, je královna trapasů, je těhotná, je to prostě Bridget.
 
 

Bridget je sama, zase… Všechno nejlepší!

dite_bridget_jonesove_2016_foto_24
 
 

Je pohledný Američan Jack otcem Bridgetina dítěte?

dite_bridget_jonesove_2016_foto_22
 
 

Nebo stará láska nerezaví a otcem je Mark?

dite_bridget_jonesove_2016_foto_13
 
 

75%

Dítě Bridget Jonesové / Bridget Jones's Baby

Bridget Jonesová hlasí už od prvního dílu pozitivní zprávu. Říká, že není nic špatného být i ve třiceti nebo čtyřiceti sama, nebo že sedět v pátek večer sama před televizí a jíst u toho nezdravé jídlo, je vlastně čas od času fajn. Někdo by čekal, že když jde o třetí pokračování, nebude za moc stát a bude to jen slabý odvar předchozích dílů. Opak je ovšem pravdou. Bridget nezklame a ona i její filmy si zůstávají věrné. Občas sice narazíme na ohrané vtipy, ale to vůbec nevadí, humor je tu svěží a dvouhodinový snímek uběhne jako nic. Až do konce filmu napjatě fandíme oběma kandidátům a stejně jako Bridget netušíme, koho z nich bychom raději, aby byl tím otcem. Ano, Dítě Bridget Jonesové není nijak hlubokomyslný snímek, ale o to přece jde. Máme se nasmát a odpočinout si, a přesně s takovým pocitem odejdeme z kina. Cíl je splněn.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací