Drama Nesmírnost s Penélope Cruz zahájí Dny evropského filmu

Festival nabídne oceňované snímky ze tří desítek zemí světa.

Jubilejní třicátý ročník festivalu Dny evropského filmu bude od čtvrtka těšit diváky v Praze, Brně a Ostravě. Programová nabídka čítá především snímky, které budou uvedeny v české premiéře, a to včetně zahajovacího titulu, italsko-francouzského dramatu režiséra Emanuela Crialese Nesmírnost s Penélope Cruz.

Z dalších novinek pro českou půdu jmenujme například filmy Chléb a sůl, Ti nejhorší Lise Akoky a Romane Gueret oceněné na festivalech v Benátkách a Cannes, výbušnou novinku Fatiha Akina s názvem Zlato Rýna nebo komedii Otcové a matky režisérky Papriky Steen.

„Současní evropští filmaři mají v hledáčku témata jako dospívání, dezinformace, změny ve společnosti, události přelomu 20. a 21. století, ekologie a udržitelnost. Z různých částí Evropy tak přinášíme unikátní svědectví o současnosti i nedávné minulosti,“ prozradil dramaturg festivalu Šimon Šafránek.

Chybět nebudou ani filmoví tvůrci a debaty s odborníky. Pozvání na Dny evropského filmu přijali izraelská výtvarnice a režisérka Ann Oren jenž osobně uvede drama Piaffa o sexuálním probuzení a síle zvuku či režisér Colm Bairéad a producentka Cleona Ní Chrualaoí, kteří představí irský debut Mlčenlivá dívka. Návštěvníci získají možnost setkat se i s režisérem filmu BANGER., a to Adamem Sedlákem.

Podebatovat budeme moci s ekonomkou Danuší Nerudovou, historikem Lubošem Švecem, novináři Ondřejem Soukupem, Pavlem Turkem a Vítem Schmarcem, filozofkou Annou Hogenovou nebo dokumentaristou a spisovatelem Stevem Lichtagem.

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací