Pod rouškou noci / Live by Night – recenze

„Nestačí porušovat pravidla. Musíš být dost silný na to, aby sis je určoval sám.“

Joseph „Joe“ Coughlin (Ben Affleck) se po traumatických zážitcích z první světové války protlouká životem jako obyčejný zloděj, přestože je jeho otec Thomas (Brendan Gleeson) uznávaný policejní důstojník. Mezi přepadáváním bank a okrádáním si užívá románek s promiskuitní Emmou (Sienna Miller). Jenže pletky s milenkou místního mafiánského bosse Alberta Whitea (Robert Glenister) nemůžou dopadnout dobře. Před smrtelným úderem Whiteových mlátiček ho zachrání policie, která po něj v tu dobu intenzivně pátrala kvůli vraždě několika policistů. Po odbytí minimálního trestu (díky, tati) chce Joe jediné. Pomstu za Emmu, kterou White údajně zabil tentýž večer, jak to měl v plánu s ním.

Pomoci mu může jediná osoba, Whiteův konkurent Maso Pescatore (Remo Girone). I když Joe nikdy netoužil po tom „líbat prsteny“, s Italem Pescatorem se dohodne. Plán je jednoduchý, ve 20. letech 20. století vládne v USA prohibice a Joe dostane za úkol ovládnout kořalkový černý trh na Floridě. Což se mu s pomocí starého parťáka Diona (Chris Messina) povede, navíc u nové obchodní partnerky, Kubánky Graciely (Zoe Saldana), najde opravdovou lásku. Jenže alkohol nebude vynášet navždy, proto chce Maso s pomocí Joea rozjet kasino. Proti takovému místu hříchu však ve městě začne kázat Loretta Figgis (Elle Fanning), která se od drogové závislosti a prostituce obrátila k Bohu. Dokáže Joe dotáhnout do konce zakázku, ve které mu jde o krk a ve zdraví přežít všechny další hrozby, které život gangstera obnáší?

Ben Affleck vložil do krimi Pod rouškou noci nemalé úsilí. Ben Affleck vložil do krimi Pod rouškou noci nemalé úsilí. Na filmu se podílel jako jeden z producentů a ztvárnil hlavní roli. Také napsal na motivy stejnojmenné knihy Dennise Lehanea scénář, který následně jako režisér úspěšně zrealizoval. Podle Affleckových slov to byla příležitost, jak vzdát hold klasickým gangsterkám společnosti Warner Bros z třicátých až sedmdesátých let. O hudební složku, ze které nám utkví v paměti především kubánské hity, se postaral Harry Gregson-Williams. Elegantní historické šaty z 20. až 40. let podtrhávající ženské křivky a dlouhé kabáty proměňující kriminálníky v gentlemany vytvořila proslulá kostymérka Jacqueline West.

Affleck se již dříve ukázal jako nadaný režisér, za sebou má kromě Pod rouškou noci další výrazné filmy: Gone, Baby, Gone, Město a Argo, za které získal Zlatý glóbus. Co se týče jeho hereckého výkonu, postava Joea nijak nezaujme, není ani sympatická ani nepříjemná, na tváři tkví stále stejný výraz. Sienna Miller se svou sobeckostí a roztomilým irským přízvukem působí energicky, další Joeova partnerka v podání Zoe Saldany je Siennin úplný opak. Také je silná a dokázala se prosadit v nemilosrdném světě mužů, ale i chytrá a laskavá. Bohužel se z ní ve chvíli, kdy se ocitne po Joeově boku, stane domácí puťka a nedostane příležitost plně se projevit. Za zmínku stojí i třetí herečka, uhrančivá Elle Fanning, která předvádí jako vždy dechberoucí výkon.  V dramatu se krátce objeví desítky mužských vedlejších postav, které naštěstí nijak nekomplikují orientaci v tom, kdo je kdo.

Více než dvouhodinový děj je opravdu zbytečně dlouhý. V první bostonské části se dočkáme milostných scén, jedné automobilové honičky a vězení. Nic, co by publikum překvapilo natolik, aby mělo chuť koukat se dál. Druhá část na floridské Tampě baví víc, zčásti díky exotickému, národnostně bohatému prostředí. Ale opět přichází nálož přestřelek a pohled do zákulisí nelegálního obchodování. Tu příjemně rozptýlí vedlejší příběhy – Ku Klux Klan, Loretta Figgis a její zfanatizovaný otec Irving Figgis (Chris Cooper), pokračování Emmina osudu. Škoda, že je hlavní pozornost věnována realizování nekalých plánů a násilným potyčkám a na ostatní, často zajímavější části nezbývá čas.

Krimi Pod rouškou noci je Affleckův nepříliš vydařený pokus navázat na staré dobré gangsterky jako Tenkrát v Americe nebo Mafiáni. Může nabídnout klasické akční scény plné krve, milostné epizody, slušivé kostýmy, nablýskané veterány a oblaka cigaretového kouře. Ukazuje, jak dokážou být lidé neúprosní, ale i zranitelní. Ve chvíli, kdy se pustí do nekalých praktik, neměli by mít co ztratit, jinak si mohou být jistí budoucím utrpením. Film je vhodný pro široké publikum, nicméně něco mu chybí. Něco, čím by se zapsal do paměti a neskončil v těžkém průměru.

Začít si se sobeckou milenkou nemilosrdného mafiána není dobrý nápad.

pod_rouskou_noci_2016_foto_08

To kubánská podnikatelka s dobrým srdcem je na jiné úrovni.

pod_rouskou_noci_2016_foto_10

Když do hry vstoupí zfanatizovaná policejní dcerka, dokáže nekalé plány dost zkomplikovat.

pod_rouskou_noci_2016_foto_11

60%

Pod rouškou noci / Live by Night

Krimi Pod rouškou noci je Affleckův nepříliš vydařený pokus navázat na staré dobré gangsterky jako Tenkrát v Americe nebo Mafiáni. Může nabídnout klasické akční scény plné krve, milostné epizody, slušivé kostýmy, nablýskané veterány a oblaka cigaretového kouře. Ukazuje, jak dokážou být lidé neúprosní, ale i zranitelní. Ve chvíli, kdy se pustí do nekalých praktik, neměli by mít co ztratit, jinak si mohou být jistí budoucím utrpením. Film je vhodný pro široké publikum, nicméně něco mu chybí. Něco, čím by se zapsal do paměti a neskončil v těžkém průměru.

  • Hodnocení

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací