Motto 21. ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět zní „Bezpečná blízkost“

Tentokrát budeme zjišťovat kdo jsme a kam patříme.
 
 
Blížící se 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se letos zaměří na velmi aktuální témata, a to identita, jistota a bezpečí. S pomocí festivalu budeme hledat co nás spojuje. Letošní motto zní „Bezpečná blízkost“.

„Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje; najít to, co nás spojuje a skrze co si můžeme být bezpečně blízko,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický.

V rámci festivalu budeme moci vidět i dva dokumenty nominované na Oscary. Hale County ráno i večer mapující život afroamerické rodiny na jihu Spojených států a Nerovnou jízdu pozorující přátelství a dospívání tří skejťáků v takzvaném Rezavém pásu na severovýchodě země. Snímek O otcích a synech, též bojující o zlatou sošku, jsme mohli na festivalu vidět již minulý rok, ale jeho režisér Talal Derki letos usedne v porotě mezinárodní soutěže.

Jeden svět se zaměří i na Rusko, a to především na jeho proměnu po nástupu Vladimira Putina do funkce prezidenta. V mezinárodní premiéře bude uveden dokument Novaja. Film osobně uvede režisér Askold Kurov. Dále se můžeme těšit na film Odložený případ Hammarskjöld o tragické smrti šéfa OSN či dokument Ostrov hladových duchů. To je ale jen zlomek toho, co 21. Jeden svět nabízí.

Co: 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět

Kdy: od 6. do 17. března 2019

Kde: Praha

Poté v dalších 35 městech po celé České republice

Podrobnosti: jedensvet.cz

 

Tyto stránky využivají cookies, aby mohly nabídnout relevantní informace pro vás. Dalším setrváním s tímto souhlasíte, máte však možnost cookies zakázat. Přijmout Více informací